Listor.se

Sveriges största listsajt

Europas vackraste slott

Europas vackraste slott
Neuschwahnstein i Tyskland är utan tvekan ett av Europas vackraste slott. Bild: Heribert Pohl

Vad är väl en bal på slottet? Här har vi samlat 10 av Europas vackraste slott som till och med slår Disneys sagoslott på fingrarna.

Ett slott var den enda boendeform som anstod en kunglighet förr i tiden, och över hela Europa kan vi idag se kvarlämningar av forna furstendömen i form av spektakulära byggnadsverk. Även Sverige har en hel del vackra slott att erbjuda, som exempelvis Gripsholms slott, och inte minst våra egna kungligheters huvudresidens, Drottningholms slott med sin spektakulärt vackra park.

10. Schloss Lichtenstein, Tyskland

Trots namnet ligger Lichtenstein slott i Tyskland, vackert belägen på en klippa i skidorten Baden-Württemberg. De äldsta delarna härstammar från 1200-talet, men slottet restaurerades 1842 till sitt befintliga skick i nygotisk stil. Slottet rymmer en gedigen samling av vapen och rustningar och är ett populärt turistmål.

9. Mont Saint-Michel, Frankrike

Mont-Saint-Michel är ett kloster som ligger på halvön Mont-Tombe i Bretagne och är endast tillgängligt till fots när tidvattnet är lågt. Från början var byggnaden ett enkelt kapell och klostret har sedan byggts till i omgångar. På 900-talet bosatte sig en grupp benedektinermunkar på ön och klostret användes som fängelse under franska revolutionen. Klosterön är upptagen på Unescos världsarvlista och har endast 44 fast bosatta invånare. Turismen är däremot enorm och Mont-Saint-Michel har runt tre miljoner besökare per år.

8. Slottet Bran, Rumänien

Det berömda slottet Bran i Transsylvanien sägs ha huserat självaste Greve Dracula, och är värt ett besök endast av den anledningen. Slottet som byggdes 1212 ligger cirka 20 mil från Bukarest och är utan tvekan Rumäniens största turistattraktion.

7. Grad Predjama, Slovenien

Liksom borgen i Helms klyfta är medeltidsslottet Grad Predjama till hälften inbyggt i ett berg, och är faktiskt det enda slottet av sitt slag i världen. Troligtvis byggdes borgen på 1200-talet, men har restaurerats vid två tillfällen, senast 1570 efter en jordbävning. Slottet som ligger utanför staden Postonja har bland annat huserat riddaren Erazem Lueger och har sedan andra världskrigets varit öppet för allmänheten.

6. Svalnästet, Ukraina

Som höjdrädd är det kanske bäst att be en bön innan man stegar ut på slottsaltanen vid Svalnästet i Ukraina. Den hänger nämligen rakt ut över ett 40 meter djupt stup. Den tyske baronen Stengel gav order om slottsbygget, som stod klart 1912 och är ett utmärkt exempel på nygotisk byggnadsstil. Med bländande utsikt över Svarta Havet är Svalnästet utan tvekan ett av världens vackraste slott.

5. Slottet i Chambord, Frankrike

Detta mäktiga byggnadsverk är världskänt för sin typiska franska renässansarkitektur som blandar medeltida former med klassiska italienska strukturer. Leonardo da Vinci tros faktiskt ha haft ett finger med i utformningen av slottet som stod klart 1547 efter 20 års byggnadsarbete.

4. Pena National Palace, Portugal

Ferdinand II lät uppföra det färgglada slottet Pena på en bergstopp vid staden Sintra som vid klart väder erbjuder en magnifik utsikt. Slottet som stod färdigt 1854 är numera upptaget på Unescos världsarvlista och har blivit en mycket populär turistattraktion.

3. Peles Castle, Rumänien

Peles Castle är ett mästerverk i nyrenässans och brukar räknas till ett av världens vackraste slott. Drottning Elisabeth av Rumänien startade bygget av slottet som stod klart 1914 och byggnadsarbetare från 14 olika nationaliteter ska ha varit inblandade i konstruktionen av det.

2. Katarinapalatset, Ryssland

Katarinapalatset uppfördes ursprungligen 1717 av Katarina I av Ryssland som ett sommarresidens för sin familj. Dottern Elisabeth ansåg dock att byggnaden var för gammalmodig, och lät det rivas och år 1756 ersättas med detta blå drömpalats i rokokostil. Palatset är beläget i den ryska staden Tsarskoje Selo, 25 km sydöst om Sankt Petersburg.

1. Schloss Neuschwanstein, Tyskland

Europas vackraste slott

Världsberömda tyska slottet Neuschwanstein besitter alla egenskaper ett riktigt sagoslott bör göra, och det sägs faktiskt vara förebilden för Törnrosas sagoslott. Slottet uppfördes av Ludwig II och stod efter 23 års arbete färdigt 1892. Arkitekturen och funktionaliteten var mycket modern för sin tid, med bland annat centralvärme och en telefon som var kopplad till Ludwigs föräldrars slott. Idag är slottet öppet för besökare och lockar över en miljon besökare varje år.

3.54/5 (13)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap