Listor.se

Sveriges största listsajt

Europas vackraste huvudstäder

Det är ingen hemlighet att Paris, Rom och Berlin alla är fantastiska städer, rika på vacker arkitektur, fantastisk kultur, bra shopping och mycket mer. Europa har dock 46 andra huvudstäder som också har mycket att erbjuda. Här har vi listat 15 av Europas vackraste huvudstäder.

Vissa av dessa pärlor tenderar att flyga lite under radarn för den genomsnittliga turisten, trots att de i många fall är precis lika enastående som de mer kända huvudstäderna.

Vilken är din europeiska favorithuvudstad?
 
 

15. Bratislava

bratislava

Slovakiens huvudstad och största stad, Bratislava, har bara drygt 400 000 invånare, men har trots sin ringa storlek mycket att erbjuda. Blå kyrkan, St Mikaels torn och det vackra slottet är några byggnader och sevärdheter som utmärker sig i staden och är alla väl värda ett besök.
 
 

14. Tallinn

tallinn

Tallinn är Stockholms närmaste huvudstad, en underbart medeltida stad med ett härligt modernt tryck. Estlands huvudstad kan beskrivas ungefär som en blandning mellan Visby och Gamla Stan i Stockholm, och kombinationen av vackra omgivningar, det stora utbudet av både kultur och nöjen, samt en minst sagt fördelaktig prisnivå gör Tallinn till en stad som är väldigt lätt att tycka om!
 
 

13. Amsterdam

amsterdam

Amsterdam är en av de mindre, men samtidigt livligaste och häftigaste europeiska huvudstäderna. Med sina världsberömda kanaler, museum och historiska platser tillhör staden en av de mest romantiska och vackraste i Europa.
 
 

12. Ljubljana

ljubljana

Ljubljana är en av doldisarna bland Europas huvudstäder, men Sloveniens huvudort överraskar med sin mysiga och grönskande stadskärna. Staden påminner om Prag och Wien med sina pampiga barockbyggnader, och de gamla vackra husen rymmer idag moderna gallerier, designbutiker, samt trendiga restauranger och caféer.
 
 

11. London

london

Miljonstaden London har allt: shopping, kultur, sport, sevärdheter och bra mat. De flesta sevärdheterna ligger relativt samlade centralt i Drottning Elisabeth II:s hemstad, och bästa är gratis. Njut av metropolens lunga i form av jättelika Hyde Park, ta en promenad över Tower Bridge eller folklivet vid torgen Trafalgar Square och Piccadilly Circus. London gör ingen besviken!
 
 

10. Madrid

madrid

Madrids största sevärdhet är med god marginal det berömda Pradomuseet, men den spanska huvudstaden har massor med annat att erbjuda vad gäller skönhet. En av stadens mest aktiva centrum för nutida kultur är Circulo de Bellas Artes på Gran Vía, vars café med uteservering är ett av stadens snyggaste, och den vackra parken Capricho de Alameda de Osuna som ligger en bit från centrum är väl värd en dagstur! Arkitekturmässigt bjuder Madrid på både anrikt och ståtligt, men också en explosion av moderna stilar.
 
 

9. Riga

riga

Riga är ett hopkok av gammal charm och modern nutid. Lettlands vackra huvudstad är en ganska liten och intim stad, vilket gör att man inte behöver bekymra sig nämnvärt över transporter – att gå runt i Riga funkar alldeles utmärkt. Behöver man vila fötterna är det bara att röra sig mot stadskanalen där ett flertal vackra parkområden ligger. Tar man sig ett par mil utanför centrum hittar man dessutom vackra badorten Jurmala, kallad ”Lettlands riviera”, som bjuder på kilometerlånga stränder, kurortshotell, pittoreska små restauranger och charmiga butiker.
 
 

8. Valletta

valletta

På lilla Malta är det huvudstaden Valletta som är självklart kommersiellt och administrativt centrum. Som ett av Unescos världsarv innehåller staden flera byggnader av historiskt intresse, där katedralen San Giovanniden får anses som den mest betydelsefulla. Andra både vackra och viktiga platser är premiärministerns huvudbyggnad ”Castille Place”, stadsmuren, parlamentshuset och det nationella konstmuseet.
 
 

7. Rom

rom

Var börjar man beskriva Rom och alla dess makalösa historiska byggnader och monument? Italiens huvudstad är som ett stort utomhusmuseum där givetvis Colosseum, Spanska trappan och Fontana di Trevi sticker ut bland de mest populära sevärdheterna. Promenera längs smala gränder i historiska kvarter, shoppa i de exklusiva butikerna eller ta en espresso på någon av stadens gemytliga piazzor. Från Rom är det dessutom bara ett stenkast (bokstavligt talat) till en annan unik huvudstad, Vatikanstaden.
 
 

6. Prag

prag

Tjeckiens huvudstad Prag är ett mycket populärt turistmål med sina gamla byggnader i allt från jugendstil till barock, samt kubism, gotisk, neoklassisk och ultramodern arkitektur. Besök Nationalmuseet, Vaclavplatsen och torget i Gamla stan, samt självklart den vackra Karlsbron som sträcker sig över floden Moldau i stadens centrum.
 
 

5. Paris

paris

Frankrikes och romantikens huvudstad, Paris, tar sig precis in på topp 5 – och konstigt vore väl annars? Den franska storstaden stoltserar förutom med det majestätiska Eiffeltornet med en mängd vackra parker, kyrkor och katedraler. Och finns det egentligen något som känns vackrare för själen än att sitta på en uteservering och smutta på ett glas rödtjut i världens mest romantiska huvudstad?
 
 

4. Stockholm

stockholm

Skandinaviens, förlåt, Sveriges vackra huvudstad Stockholm är i det närmsta unik med sitt enastående läge, omgivet av vatten och natur. Gamla stan, Kungliga Djurgården, Skansen, Mosebacke och Slottet. Ja, det finns mycket fint att titta på i Stockholm. Tänk dessutom om de gamla Klarakvarteren fått stå kvar…
 
 

3. Budapest

budapest

Ungerns huvudstad består av de två stadshalvorna Buda och Pest som ligger på varsin sida av Donau, och lämpligt nog döpts till Budapest. Buda står för det historiska inslaget med bland annat det kungliga slottet, Mattiaskyrkan och Budaslottets labyrint, medan Pest är stadens kommersiella och kulturella centrum.
 
 

2. Bern

bern

Schweiz huvudstad är med sin över 800 år gamla historia och speciella medeltida arkitektur verkligen en upplevelse utöver det vanliga. Stadskärnan anlades på en halvö i floden Aare i slutet av 1100-talet och finns med på Unescos världsarvslista sedan 1983. Det hänförande landskapet runt staden är format av glaciärer under den senaste istiden. En kul detalj är att samtliga av Berns trottoarer är täckta med arkader – det finns med andra ord ingen anledning att packa med paraplyet och regnjackan om du planerar ett besök i staden.
 
 

1. Lissabon

lissabon

Europas vackraste huvudstad heter alltså Lissabon. Den portugisiska huvudstadens historiska centrum ligger på sju kullar med en makalös vy ut mot Atlanten. Läget gör att många av gatorna är för branta för motorfordon, och staden är försedd med inte mindre än tre bergbanor och en hiss. Västra delen av staden består främst av den enorma Monsantoparken, som är en av världens största stadsparker med sin närmare tio kvadratkilometer stora yta.
 

3.41/5 (46)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
Emmell
Emmell
1 år sedan

Jag älskar lite mindre huvudstäder som Edinburgh, Skottlands huvudstad, där jag studerade en sommar. Stor som Göteborg med mängder av kultur, pampiga gator, parker, universitet, vaktparader och framför allt vänliga, snälla och ostressade invånare. Glasgow ligger inte långt bort men har en helt annan atmosfär.

Johanna
2 år sedan

Älskar Lissabon som ligger nummer 1. Underbar stad.

Ilon
3 år sedan

Berlin?!?!

Jens
Jens
4 år sedan

Moskva med så rik historia och kultur borde väl ändå platsa före tex tallin.


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap