Listor.se

Sveriges största listsajt

Barnamord som chockade världen

Barnmord som skakade världen
På kvällen den 1 mars 1932 kidnappades flygpionjären Charles Lindberghs 18 månader gamla son från familjens hem i New Jersey. Två månader senare hittades han mördad.

Det finns nästan inget som upprör och engagerar oss så mycket som våld mot barn, men trots vår generella inställning mördas det och begås övergrepp mot våra allra minsta varje dag vilket är en stor skam för vårt samhälle.

Bara i förhållandevis trygga Sverige har det begåtts flera uppmärksammade barnamord i modern tid, inte minst 2008 då bortförandet och mordet på tioåriga Engla Höglund skakade en hel nation.

Läs vidare om fallet Engla och nio andra barnamord som chockade världen.

10. Charles Augustus Lindbergh Jr. (1932)

Flygpionjären Charles Lindbergh hamnade mitt i sitt livs mardröm när hans och hustrun Anne Lindberghs 18 månader gamla son kidnappades från parets hem i East Amwell i New Jersey på kvällen den 1 mars 1932. Fallet blev ett av de mest uppmärksammade i amerikansk kriminalhistoria och ett massivt sökningsarbete inleddes. Över två månader efter försvinnandet återfanns Charles Augustus Lindbergh Jr. mördad i ett dike inte långt ifrån familjens hem. Efter en över två år lång jakt kunde man till slut gripa snickaren Bruno Haupman som mot sitt nekande dömdes till döden 1936.

9. Yates-morden (2001)

Andrea Yates var en utåt sett helt vanlig 5-barnsmamma och sjuksköterska som i juni 2001 chockade en hel värld när det avslöjades att hon dränkt alla sina barn i familjens badkar. Hon föddes 1964 i delstaten Texas i USA där hon utbildade sig till sjuksköterska och så småningom gifte sig med maken Rusty.

Efter att parets fjärde barn fötts började Andrea plågas av återkommande depressioner, och hon försökte vid ett flertal tillfällen begå självmord innan hon lades in på sjukhus. Under denna period blev hon även extremt religiös och läste bibeln med en fanatisk frenesi. På morgonen den 20 juni 2001 efter att Rusty åkt till jobbet tog Andrea sina barn till badrummet och dränkte dem en efter en i badkaret, inklusive yngsta dottern som bara var sex månader gammal. Hon ringde därefter själv till polisen, och efter att ha förklarats icke skyldig på grund av en tillfällig psykos dömdes Andrea Yates till livstids rättpsykiatrisk vård.

8. Arbogamorden (2008)

Den 17 mars 2008 hittades Max och Saga, tre och ett år gamla, tillsammans med sin mamma Emma Jangestig svårt skadade i sitt hem i Arboga. Vid ankomsten till sjukhuset kunde båda barnen dödförklaras, medan mamman överlevde efter omfattande operationer. Initialt misstänktes barnens pappa, men kunde släppas efter ett hållbart alibi.

Istället fick polisen upp ett annat spår som ledde dem till en tysk kvinna vid namn Christine Shürrer, som tidigare haft ett förhållande med de avlidna barnens pappa. På grund av starka indicier mot tyskan, trots att det saknades DNA-bevis och mordvapen greps Shürrer av tysk polis den 30 mars. Hovrätten fastställde att Shürrer var skyldig trots sitt nekande och hon dömdes 2009 till livstids fängelse och utvisning.

7. Helénmordet (1989)

En vårkväll 1989 lämnade tioåriga Helén Nilsson sitt hem i det lilla skånska samhället Hörby för att träffa en kompis vid den lokala affären – men hon kom aldrig fram. Helénes svårt sargade kropp återfanns sex dagar senare i en plastsäck utanför Tollarp och en massiv brottsutredning tog fart. Fallet fick väldigt stor uppmärksamhet i media eftersom våldet varit osedvanligt grovt och det visade sig att Helén troligtvis varit vid liv under flera dagar i fångenskap. Trots flera misstänka kunde inte polisen knyta någon vid mordet, dels på grund av otillräckligt DNA-teknik.

Först 2004 kunde en man vid namn Ulf Hansson knytas till DNA-proverna och förklarades skyldig av Lunds tingsrätt i december 2004 där han dömdes till rättspsykiatrisk vård. Olsson hängde sig i sitt rum på en rättpsykiatrisk klinik 2010 efter att ha bedyrat sin oskuld in i det sista på sin privata blogg.

6. Iqbal Masih (1995)

Iqbal Malish föddes 1982 i Pakistan och blev som fyraåring såld som skuldslav, vilket innebar att han var tvungen att arbeta av en skuld hans mor hade ådragit efter en operation. Han arbetade med att knyta mattor minst 14 timmar om dagen, sju dagar i veckan, med svältkost och nästan ingen vila. När Iqbal var tio år rymde han från mattfabriken och anslöt sig till organisationen ”Front mot slaveri” (BLLF) där han hjälpte tusentals barn att befrias från slaveriets fasor.

Påskagen den 16 april 1995 sköts Mahih till döds med ett hagelgevär på väg till kyrkan, endast tolv år gammal. Mordet blev enormt uppmärksammat i massmedia och Iqbal Mahih har sedan dess blivit en internationell symbol för de övergrepp som barn i slaveri runt om i världen utsätts för.

5. JonBenét Ramsey (1996)

JonBenét Ramsey mördades i sitt eget eget hem i Colorado 1996, endast sex år gammal. Fallet som än idag är olöst orsakade en enorm mediastorm i USA och omgavs av mycket mystiska omständigheter. När Patsy Ramsey på juldagsmorgonen 1996 istället för sin dotter hittade ett kidnappningsbrev i sängen ringde hon panikslagen till larmcentralen och anmälde henne försvunnen. JonBenét påträffades åtta timmar senare i familjens källare strypt, bunden och med kraftig våld mot huvudet som dödsorsak.

Under brottsutredningen begicks dock en rad misstag och bland annat tilläts vänner besöka familjens hus efter att flickan anmälts försvunnen vilket gjorde det svårt att säkerställa DNA-bevis. När polisen varken kunde finna spår av inbrott eller fick något samtal från kidnapparna riktades misstankarna mot föräldrarna, som dock aldrig kunde bindas till brottet. Efter en ytterligare en DNA-analys 2009 friades Patsy och John Ramsey helt från misstankar om mord, även om de flesta fortfarande tror att någon i familjen låg bakom dådet.

4. Fallet Bobby (2005)

Fallet Bobby, som det kom att kallas i media, är ett av 2000-talets mest uppmärksammade svenska mordfall och väckte oerhört starka reaktioner och avsky när det uppdagades vad som hänt. Bobby Äikiä föddes i Småland 1995 med Fragil X-syndrom, ett austismliknande tillstånd som ofta innebär utvecklingsstörning och hyperaktivitet. När hans mamma, Niina Äikie flyttade ihop med sin nya man Eddy Larsson i det lilla småländska samhället Malmbäck började en fruktansvärd och sadistisk tortyr av den då tioåriga pojken.

Han fick bland annat nedbajsade kalsonger i ansiktet, tvingades att ligga naken i snön och blev utsatt för grova sexuella övergrepp. Efter att Bobby till slut avlidit av misshandeln sänkte paret kroppen i Lovsjön utanför Jönköping och anmälde sedan pojken försvunnen. Efter att man trots ett stort sökningspådrag inte kunde påträffa pojken leddes så småningom misstankarna till Eddy och Niina, som till slut erkände var kroppen fanns. 2006 dömdes paret till 10-års fängelse vardera av Eksjö tingsrätt och det uppmärksammade fallet ledde till den nya lagen ”Lex Bobby” som trädde i kraft 2008.

3. Englamordet (2008)

Hela Sverige stod stilla några dagar i april 2008 under det intensiva sökandet efter en försvunnen tioåriga flicka vid namn Engla Juncosa Höglund. Engla hade spårlöst försvunnit i närheten av sitt hem i Stjärnsund i Dalarna under en cykeltur i kvarteret. Polisen kunde efter några dagar gripa 42-årige Anders Eklund tack vare att dennes bil av en ren slump fotograferats av en man i närheten av området där Engla försvann. Men mötet med den misstänkta blev en obehaglig överraskning för de inblandade.

Eklund skulle nämligen visa sig vara en redan dömd sexförbrytare, som med hjälp av DNA-prov även kunde knytas till det tidigare mycket uppmärksammade och olösta mordet på 31-åriga Pernilla Hellgren i Falun år 2000. När han konfronterades med DNA-bevisningen erkände Anders Eklund båda morden i förhör och avslöjade var han gömt Englas kropp, som återfanns svårt sargad, våldtagen och bränd. Eklund dömdes till livstids fängelse för två mord, två grova våldtäkter samt grovt barnpornografibrott, vilket han idag avtjänar på Norrtäljeanstalten.

2. Mordet på James Bulger (1993)

Mordet på 2-årige James Bulger i Liverpool väckte stora reaktioner och avsky hos det brittiska folket och blev enormt uppmärksammat i media världen över. Fredagen den 12 februari 1993 skolkade de två 10-åriga pojkarna Jon Venables och Robert Thompson från skolan och tillbringade istället dagen i ett varuhus i norra Liverpool när de upptäckte James utanför en butik där hans mamma lämnat honom en kort stund. De lockade med sig den lilla pojken och tvingade med honom på en fyra kilometer lång promenad till en övergiven tågstation. Där misshandlades sedan James till döds på ett mycket brutalt sätt och lämnades på tågrälsen där kroppen återfanns två dagar senare.

Tack vare att pojkarna fastnat på en övervakningskamera när de lämnade gallerian kunde de snabbt gripas. Rättegången inleddes den 20 februari och trycket från allmänheten och media var enormt stort med över 500 åhörare på plats. Jon Venables och Robert Thompson ansågs skyldiga till mordet och blev därmed de yngsta personerna att dömas till fängelse under hela 1900-talet.

1. Mary Bell (1968)

Mary Bell var bara elva år gammal när hon dömdes för mordet på två unga pojkar i Newcastle i England 1968, vilket kom att bli ett av de mest uppmärksammade mordfallen i brittisk kriminalhistoria. Tillsammans med sin vän Norma deltog Mary i en lek som gick ut på att göra så farliga saker som möjligt och visa sig på styva linan, något som kom att få ödesdigra konsekvenser. Det första offret var fyraåriga Martin Brown som Mary på egen hand ströp i ett rivningshus. Nio veckor senare lockades treårige Brian Howe bort av de två flickorna, som även han ströps och hittades med bortskuren hud på bland annat huvud och genitalier och ett stort M inristat på magen.

I augusti 1968 ställdes båda flickorna inför rätta men endast Mary Bell ansågs skyldig och dömdes till livstids fängelse, varav hon avtjänade tolv år innan hon släpptes 1980, 23 år gammal. Att barn mördar är extremt ovanligt och när Mary Bells levnadsöde blev känt vecklade en mycket tragisk historia ut sig. Flickan hade blivit utsatt för grova övergrepp i mycket tidig ålder och det framkom bland annat att hon som fyraåring sålts till sin prostituerade mammas kunder, samt att hon vid ett års ålder vårdats till följd av en kokainöverdos.

4.48/5 (25)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
Kalevi uusikangas
2 år sedan

Skandal rädda barnen


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap