Listor.se

Sveriges största listsajt

Tredje rikets bödlar: Andra världskrigets 15 värsta nazister

Tredje riket varade mellan 1933-1945 och är utan tvekan en av historiens mörkaste perioder. Inte minst på grund av massmorden på runt 11 miljoner judar, romer, homosexuella och andra icke önskvärda människor i de fasansfulla koncentrationslägrena. Här har vi listat andra världskrigets 15 värsta nazister i en ovanligt olustig lista.

Totalt skördade andra världskriget uppemot ofattbara 70 miljoner människoliv, och mannen som gav ondskan ett ansikte var Adolf Hitler. Den ökände diktatorn var dock långt ifrån ensam ansvarig för de krigsförbrytelser nazisterna begick under krigsåren. De män och kvinnor som utförde avskyvärda handlingar i regimens namn var många och den här samlingen individer skulle egentligen kunna göras mycket längre.

Här är vår lista över andra världskrigets 15 värsta nazister, där samtliga definitivt går till historien som några av tidernas mest ondskefulla människor vars brott än idag är svåra att förstå.

15. Josef Kramer (1906-1945)

Josef Kramer var en ökänd SS-officer och lägervakt vid bland annat Auschwitz-Birkenau och Bergen-Belsen, där han var känd som ”Odjuret i Belsen” på grund av sin grymma och sadistiska hantering av lägerfångarna. Vid Auschwitz ansvarade Kramer för gaskamrarna och blev snabbt känd för sin totala hänsynslöshet.

Han stannade kvar vid sin befattning vid Bergen-Belsen fram tills dess att allierade soldater anlände vid lägret 1945. Det man fann var obeskrivliga scener med bland annat ruttnande lik och råttor som åt på levande människor som var för svaga för att göra motstånd. Kramer tog soldaterna på en rundtur och greps på plats för att sedan ställas inför rätta av en brittisk domstol i Belsen under hösten 1945. Josef Kramer befanns skyldig på mordet av tiotusentals människor och hängdes i december samma år.

14. Irma Grese (1923-1945)

Irma Grese var under andra världskriget verksam som lägervakt i koncentrationslägren Ravensbrück, Auschwitz-Birkenau och Bergen-Belsen där hon ansvarade för runt 30.000 kvinnliga fångar. Under sin tid som lägervakt gjorde sig Irma Grese skyldig till åtskilliga brott mot mänskligheten genom sin fruktansvärda hantering av främst polska och judiska lägerfångar.

Hon gick under öknamnet ”den blonda besten” för att hon kunde piska eller skjuta ihjäl fångar helt utan orsak, och var känd för att uppfinna grymma tortyrmetoder som internerna sedan utsattes för. Bland annat använde hon sig av hundar för att bestraffa fångar, samt sadistiska och psykologiska metoder för att bryta ner dem. Efter andra världskrigets slut arresterades Irma Grese och dömdes tillsammans med 10 andra vakter till döden genom hängning. Hon blev därmed den yngsta kvinna att under engelsk lag ha dömts till döden under hela 1900-talet.

13. Franz Stangl (1908-1971)

Österrikiske SS-kaptenen Franz Stangl blev efter Tysklands annektering av Österrike 1938 utnämnd till inspektör inom Aktion T4, Nazitysklands eutanasiprogram som syftade till mord på psykiskt och fysiskt funktionshindrade personer. Morden begicks bland annat genom giftinjektioner och överdosering av läkemedel och ägde rum på olika ”eutanasianstalter”. Totalt beräknas runt 200.000 människor ha mist sina liv på anstalterna fram till krigets slut. Från 1942 var Stangl kommendant för förintelselägren Sobibór och Treblinka som en del av ”Operation Reynhard”, vilken gick ut på att förinta Polens judar.

Efter andra världskriget flydde Stangl från Tyskland och var försvunnen tills nazistjägaren Simon Wiesenthal spårade upp honom i Brasilien 1967. Rättegången mot Franz Stangl hölls i Düsseldorf där han åtalades för folkmord på drygt 900.000 personer och dömdes till livstids fängelse. Han avled av hjärtsvikt i fängelset några år senare.

12. Friedrich Jeckeln (1895-1946)

Friedrich Jeckeln gick med i nazistpartiet 1929 och blev året därpå antagen i SS, där han under andra världskriget sedan klättrade i graderna. I egenskap av högre SS-chef i delar av Ryssland och Ukraina beordrade han massakrerna i Kamjanets-Podilskyj och Rumbula där runt tiotusentals judar, romer och andra oönskade människor sköts ihjäl i skogen. Mot slutet av kriget var han verksam i Lettland och ansvarig för likvideringen av Rigas getto där runt 25.000 judar arkebuserades.

Jeckeln greps av sovjetiska soldater 1945 och ställdes i slutet av 1946 inför rätta i Riga, där han dömdes skyldig för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten och avrättades genom hängning i det forna gettot i Riga. Han anses vara direkt ansvarig för minst 100.000 avrättningar och utvecklade egna metoder att döda ett stort antal människor, vilket blev känt som ”Jeckeln-systemet”.

11. Amon Göth (1908-1946)

Amon Göth var en SS-Hauptstürmführer och kommendant för koncentrationslägret Plasów utanför Kraków i Polen. Han förde ett skräckvälde i lägret där han utförde godtyckliga och slumpmässiga avrättningar av lägerfångar, bland annat genom att skjuta dem från sin balkong. Detta skildras i filmen ”Schindler’s List” där Amon Göths grymma person porträtteras av skådespelaren Ralph Fiennes. Göth hade även spelat en stor roll i att deportera polska judar från flera olika getton, där fruktansvärda massmord begicks och han på egen hand avrättade hundratals människor.

Efter kriget utlämnades Amon Göth till Polen där han ställdes inför rätta och dömdes skyldig bland annat för att personligen ha dödat, stympat och torterat ett väsentligt antal människor. Han dömdes till döden genom hängning, vilket verkställdes i närheten av det forna koncentrationslägret i Plaszów.

10. Oskar Dirlewanger (1895-1945)

Den tyske SS-överbefälhavaren Oskar Dirlewanger förde 1942-1945 befälet över en illa beryktad straffbataljon av tyska straffångar, kallad SS-Sonderkommando Dirlewanger. Bland annat begick de massmord på polska motståndskämpar under Warzawaupproret 1944. Dirlewanger var tidigare dömd för våldtäkt på en 13-årig flicka vilket lett till att han uteslutits ur nazistpartiet. Tack vare att en nära vän till Heinrich Himmler, Gottlob Berger, tog Dirlewanger under sina vingar välkomnades han dock åter i partiet och fick ett eget kompani att förfoga över.

Dirlewanger och hans kompani bekämpade bland annat partisaner i Vitryssland med utstuderad grymhet. Vid ett tillfälle stängde de in en hel bys befolkning och brände upp dem levande. Bataljonen var ökänd för att tortera, våldta och mörda civila människor, inklusive barn. Dirlewanger ska ha injicerat stryknin i kvinnliga fångar och sedan roat sin besättning med att nöjet att se dem dö. Oskar Dirlewanger greps 1945 av franska soldater och dog i fångenskap strax därefter, troligen till följd av tortyr och misshandel.

9. Odilo Globocnik (1904-1945)

Odilo Globocnik var en österrikisk nazistisk politiker med slovenskt ursprung, generalofficer i SS och chef över polisväsendet i Lublin-disktriktet. Han anses vara en av de personer som bär störst ansvar för Förintelsen. Efter att Globocnic befordrats till SS-officer ansvarade han för distriktet Lublin där han upprättade flera arbetsläger. Han såg även till att likvidera gettot i Warszawa, som vid den tiden innehöll den näst största judiska befolkningen i världen efter New York med 500.000 invånare. 1942 utsågs Globocnik till chef för ”Operation Reynhard” med ansvar för förintelselägren Belzek, Sobibór och Treblinka. Där visade han stor uppfinningsrikedom och effektivitet gällande deportationer, tortyr- och avrättningsmetoder.

1945 greps Odilo Globocnik av brittiska soldater, men begick kort därefter självmord med hjälp av en giftampull. Han anses vara ansvarig för en och en halv miljon judars död och har beskrivits som en av historiens mest avskyvärda människor.

8. Ilse Koch (1906-1967)

Ilse Koch var en tysk lägervakt vid koncentrationslägret Buchenwald åren 1937-1942. Hon gick under öknamnet ”Häxan från Buchenwald” på grund av sin utstuderade sadism och grymhet mot lägerfångar. Ilse var gift med SS-medlemmen Karl Otto Koch, som även han var lägerkommendant och känd för att utöva mycket grymma metoder mot lägerfångar. Ilse använde sig av piska för att bestraffa och tortera kvinnliga fångar och avrättade fångar godtyckligt. Hon var även den som valde vilka fångar som skulle skickas till gaskamrarna.

Ilse Koch anklagades dessutom för att systematiskt ha dödat tatuerade fångar för att sedan göra lampskärmar av huden, något som i efterhand inte kunnat bevisas trots flera vittnesmål. Efter andra världskrigets slut ställdes Koch inför amerikansk militärdomstol och dömdes till livstids fängelse för brott mot mänskligheten. Hon begick självmord genom att hänga sig i sin cell i kvinnofängelset Aichach i Bayern 1967.

7. Hermann Göring (1893-1946)

Krigsveteranen från första världskriget, Hermann Göring utsågs 1935 till befälhavare för Luftwaffe. Han kom så småningom att bli en av de mäktigaste männen i Nazityskland. Göring utsågs till Hitlers ställföreträdare och riksmarsalk 1940 och grundade bland annat Gestapo. Han var inblandad i upprättandet av de första koncentrationslägren i Tyskland där han gjorde sig en förmögenhet på att samla på sig konst och guld som judarnas tvingats lämna ifrån sig. I egenskap av chef över det tyska flygvapnet beordrade och ledde Göring flyganfallen mot civilbefolkningen i bland annat Storbritannien, i det som på tyska kommit att kallas ”Blitzkrieg”.

Kort efter Hitlers självmord greps Hermann Göring av amerikanska soldater och fördes till Nürnberg där han ställdes inför rätta för sina grova krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Domen – dödsstraff genom hängning. Endast ett par timmar innan straffet skulle verkställas begick han dock självmord genom att svälja kaliumcyanid. Hermann Göring var den mest högt uppsatta nazist som blev ställd inför rätta vid Nürnbergrättegångarna.

6. Reinhard Heydrich (1904-1942)

Den högt upsatta nazistpolitikern Reinhard Heydrich var en av hjärnorna bakom förintelsen. Han var bland annat ordförande för Wanseekonferensen 1942 vars huvudsyfte var att planera och organisera deportationen och förintelsen av den judiska befolkningen. Heydrich utnämndes till chef för Nazitysklands säkerhetsministerium 1939 och som riksprotektor i Böhmen-Mähren, delar av nuvarande Tjeckien. I November 1938 organiserade han Kristallnatten, en riksomfattande förföljelse av judar med 400 nedbrända synagogor och tusentals vandaliserade butiker som resultat. Som riksprotektor höll han det tjeckiska folket i ett terrorgrepp och utförde personligen tusentals avrättningar av medlemmar ur den tjeckiska motståndsrörelsen.

I maj 1942, efter att våldet mot den tjeckiska befolkningen trappats upp, blev Heydrich attackerad av två tjeckiska agenter som på uppdrag av den brittiska regeringen var utskickade för att döda honom. Heydrich avled en vecka senare av skadorna, något som tysk underrättelsetjänst skyllde på befolkningen i de två tjeckiska byarna Lidice och Lezáky. Samtliga män i de två byarna arkebuserades, medan kvinnorna och barnen separerades och skickades till olika koncentrationsläger som hämnd för mordet.

5. Joseph Goebbels (1897-1945)

Joseph Goebbels var som Nazitysklands propagandaminister ansvarig för folkupplysningen i Tyskland under andra världskriget. Detta innebar att han kontrollerade all media, kultur samt nyhetsflödet i landet. Han var en fanatisk antisemit vilket genomsyrade hans propaganda och med tiden slipade honom till en skicklig demagogisk retoriker.

Som en del av Goebbels propagandamaskin släpptes flera filmer där judar beskrevs som materialistiska, omoraliska, opålitliga och oattraktiva. Filmerna anses vara de värsta antisemitiska i historien. Redan tidigt under sin tid i nazistpartiet var Goebbels avsikter tydliga. Han var den som 1933 organiserade den endagsbojkott mot judiska affärsmän i Tyskland, vilken senare ledde fram till Kristallnatten. Goebbels förblev lojal mot Hitler ända till slutet och tog, kort efter fürhrerns självmord, livet av sig själv, sin fru och sina sex barn den 1 maj 1945.

4. Adolf Eichmann (1906-1962)

Adolf Eichmann var en tysk SS-officer som bland annat på Reinhard Heydrichs order verkställde och organiserade deportationen av judar. Från 1939 övertog han ledningen för ”Rikscentralen för judisk utvandring” och ansvarade för att organisera och övervaka deportationen av Europas judar till getton och förintelseläger. Eichmann spelade även en central roll ”Den slutgiltiga lösningen”. Mellan maj och juli 1944 förflyttade han närmare en halv miljon ungerska judar till förintelseläger. Hade det inte varit för svenske Raoul Wallenberg hade ytterligare tusentals fler ungerska judar skickats till en säker död under Eichmanns grymma befäl.

Mot slutet av kriget flydde Adolf Eichmann och lyckades med falskt pass att ta sig till Argentina 1959, bara för att året efter arresteras av agenter från den israeliska underrättelsetjänsten Mossad. Eichmann fördes till Israel där han ställdes inför rätta och senare hängdes.

3. Josef Mengele (1911-1979)

Josef Mengele, även känd som ”Dödsängeln”, var en tysk läkare som under större delen av andra världskriget tjänstgjorde som chefsläkare vid koncentrationslägret i Auschwitz. Han utförde bland annat hänsynslösa och omänskliga experiment på lägerfångar, och koncentrerade sig framförallt på dvärgar och tvillingar, som senare kommit att kallas just ”Mengeles tvillingar”.

Mengele utövade bland annat vivisektion, det vill säga dissektion av levande människor, och utförde mängder av operationer där han plockade ut eller flyttade runt olika kroppsorgan. Ett annat experiment gick ut på att ändra människors ögonfärg genom att injicera bläck i ögonen som i många fall ledde till blindhet och svåra smärtor hos patienterna. Experimenten utfördes utan bedövning och dog en tvilling dödades i regel den andra för att vid obduktion kunna jämföras.

Efter andra världskriget flydde Josef Mengele till Sydamerika där han lyckades hålla sig undan rättvisan fram till sin död 1979. En liten tröst är i alla fall att fanskapet drunknade.

2. Heinrich Himmler (1900-1945)

Som chef för SS var Heinrich Himmler högste ansvarig för Nazitysklands koncentrations-och förintelseläger. Han administrerade hela det organiserade massmordet på judar, romer, homosexuella och mentalt handikappade människor. Himmler hade en fanatisk övertygelse vad gällde den nazistiska rasideologin och brukar kallas ”Förintelsens arkitekt”. Med hjälp av SS underrättelsetjänst, ”Sicherhetsdeinst” (kusligt nog förkortat SD) spårades människor som sågs mot ett hot mot det tyska riket och avrättades eller skickades till koncentrationsläger.

Mot slutet av kriget var Himmler en av Nazitysklands mäktigaste män och verkställande chef för samtliga säkerhetsstyrkor, inklusive den ökända säkerhetspolisen Gestapo. När han så småningom insåg att kriget var förlorat försökte han förhandla med de allierade men greps av brittiska trupper i maj 1945. Han sattes i brittiskt förvar och tog sedan livet av sig med hjälp av en cyanidkapsel.

1. Adolf Hitler (1889-1945)

The man. The myth. The asshole. Adolf Hitler – världens kanske mest ökända, hatade och fruktade diktator steg till makten under 1930-talet och kom att bli ansvarig för några av de största brott som någonsin begåtts mot mänskligheten. Under Hitlers styre stiftades antisemitiska lagar och en systematisk utrensning av homosexuella, romer, judar, utvecklingsstörda och politiska motståndare. Detta tog sin form genom tvångsarbete, ghetton och systematiska massavrättningar i de koncentrationsläger som upprättades runtom i det tredje riket.

Krigslyckan för tyskarna vände till slut efter ett antal år med vind i seglen. Hitler fick se sina mannar lida massiva nederlag i Sibirien, och i och med de allierades lyckade landstigning på Normandie var nederlaget snart ett faktum. Adolf Hitler tog tillsammans med hustrun Eva Braun sitt liv i en bunker i Berlin i samband med att de sovjetiska trupperna intog staden 1945.

3.27/5 (67)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos
https://spelafrank.se/basta-spelautomater
Casinobonusar


Share via
Copy link
Powered by Social Snap