Listor.se

Sveriges största listsajt

5 saker som är annorlunda i Sverige


Mycket av det vi tar för givet är ofta väldigt konstigt i andras ögon. Hur ser exempelvis en amerikan på saker som vi anser vara helt normala (men som egentligen är jättekonstiga)? I takt med den ökade rörligheten mellan länder flyttar människor till Sverige från utlandet, eller tvärt om från Sverige till ett annat land. Denna rörlighet gör att vi allt mer inser att det som vi anser vara helt självklart kan vara oerhört udda för någon annan. 

Här följer en liten sammanfattning av saker som vi svenskar anser vara helt självklara, men som i själva verket är jättekonstiga i andras ögon.
 
 

5. Möbler i platta paket

Saker som är annorlunda i Sverige
IKEA är något av ett hushållsnamn här hemma i Sverige, och de flesta vet förmodligen att företaget är populärt även utomlands. Vad få kanske känner till är att företaget finns representerat i 29 olika länder världen över och att man dessutom saluför exakt samma varor oavsett land.

Tack vare IKEA, och ett antal andra formgivare, har den strama svenska designen vunnit stor popularitet utomlands.
 

4. Skolsystemet


Det svenska skolsystemet är helt unikt. För det första för att skolan alltid, med några få undantag, är gratis, för det andra för att vi erbjuder samma kostnadsfria utbildning till alla genom hela livet, och för det tredje för att skolan har en långt mer avslappnad attityd där den klassiska hierarkin till stora delar saknas. Den svenska utbildningen ger eleverna mer bestämmanderätt än många andra skolsystem, och uppmuntrar till reflektion och förmåga att själv hitta information snarare än att lyssna till en lärare bakom en kateder.
 

3. Spel


Det har nog inte undgått någon att hasardspel på nätet är oerhört populärt i Sverige. Detta beror troligen på det väl utbyggda datanätet som förser större delen av befolkningen med internet. Flera av spelen har dock lite olika regler beroende på om de spelas i Sverige eller exempelvis i USA. Ett sådant exempel är när du väljer att spela blackjack på nätet. Blackjack har ett flertal olika regeluppsättningar, beroende på typ och om spelaren spelar själv eller med andra spelare.
 

2. Återvinning och Förnyelsebar energi


Det har väl inte undgått någon att Sverige ligger i framkant när det gäller miljömedvetenhet. Faktum är att Sverige är ett av de länder som satsar allra hårdast både på återvinning och så kallad förnyelsebar energi. Med hjälp av en kombination av så kallad nudgeing och regler har man förmått medborgarna att välja miljövänligare alternativ och börja återvinna så mycket som möjligt. Samtidigt satsar staten stora pengar på förnyelsebar energi i form av vind- och vattenkraft. Allt för att minska landets påverkan på miljön både i det korta, och i det långa loppet.
 

1. Mat på tub


Vad är det som är så konstigt med mat på tub? Faktum är att många aldrig stött på våra varianter av pålägg på tub. Det gäller såväl mjukostar som kaviar. Den sistnämnda förtjänar nästan en helt egen kategori eftersom det är ett pålägg få smakat och ännu färre förstår sig på om man inte råkar vara infödd svensk. Ibland förväxlas denna rökta fiskrom med den klassiska ryska kaviaren, med skrattretande resultat.
 

3/5 (14)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
Kaffekunnig
2 år sedan

Nummer 3 är dock rätt ledsam :(. Det är sjukt hur många som fastnar för hasardspel


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap