Listor.se

Sveriges största listsajt

12 klassiska citat i svensk politik

Sveriges före detta statsminister Göran Persson. Bild: Magnus Fröderberg

Politiker är kända för sin förmåga att slingra sig kring frågeställningar och hellre säga ”rätt” saker framför vad de kanske egentligen tycker. Men ibland rämnar fasaden även för våra folkvalda, antingen genom ord som yttras i affekt, eller på grund av banala tankevurpor.

Här har vi listat 12 klassiska citat i svensk politik – vissa som gått till historien, andra som bara är väldigt roliga.

12. Göran Persson (S) hyllar Kina

1996 reste dåvarande statsminister Göran Persson till Kina. Under en intervju Ekot berömde han Kina med följande uttalande: ”För mig är det oerhört slående vad politisk stabilitet betyder för ekonomisk utveckling när man ser det kinesiska exemplet”. Folket tappade hakan och oppositionen krävde en misstroendeförklaring mot statsministern.

11. Marita Ulvskog (S) tycker att Gunnar Hökmark (M) är en ”jävla skithög”

I en av debatterna inför EU-valet 2014 tröttnade Marita Ulvskog på Moderaternas toppkandidat Gunnar Hökmark när han pressade henne om vilken politik hon ansåg bära ansvaret för Europas krisande ekonomier. Hökmark gav Ulvskog två val: ”den tyska ekonomiska politiken som ger vikande arbetslöshet, eller den franska socialistiska politiken som ger växande arbetslöshet.” Hennes svar på ”erbjudandet” var lika nonchalant som roligt: ”Men, så hyggligt… Jävla skithög”.

10. C-H Hermansson (VPK) tröttnar på splittringen inom vänstern

Året är 1969 och ett splittrat Vänsterparti är samlat för partikongress när den legendariske partiledaren C-H Hermansson till slut ruttnar ur på bråken som avlöser varandra. Han kliver upp i talarstolen och ryter ifrån med de idag närmast bevingade orden: ”Någon jävla ordning ska det vara i ett parti!” Problemet? Hela talet tv-sändes, och 1969 var ribban för vad man kunde säga i tv väldigt mycket lägre än vad den är idag. En riktig klassiker!

9. Per Garthon (MP) snäser av Carl Bildt (M)

När Sverige 1994 folkomröstade om att gå med i EU blev det till slut ja-sidan som tog hem segern med 52,3 procent av rösterna. Under en direktsänd debatt i Sveriges Radio morgonen efter valet hamnar Miljöpartiets Per Garthon och Moderaternas Carl Bildt i en hetsig diskussion. När Bildt försöker bryta in under Garthons EU-kritiska utläggning brister det för miljöpartisten som, uppenbart irriterad, tystar sin motståndare med orden: ”Håll truten på dig Carl Bildt!”

8. Anders Björck (M) tröttnar på Carl Lidbom (S)

I mars 1989 var statsrådet Carl-Gunnar Lidbom kallad till konstitutionsutskottets utfrågning med anledning av Ebbe Carlsson-affären. Men när utskottets vice ordförande Anders Björck ställde frågor om Lidboms agerande vägrade denne att svara och kallade istället upprepade gånger frågorna för ”trams”. Det fick det att rinna över hos Björck som till slut röt ifrån: ”Jag tycker icke att det ankommer på Carl Lidbom att fälla sådana yttranden här. Du ska veta hut när du är här. Punkt!”

7. Ulf Adelsohn (M) vill bada i Forsmark

Som en del av valrörelsen 1985 befann sig Moderaternas partiledare Ulf Adelsohn vid kärnkraftverket i Forsmark. Några år tidigare hade Sverige folkomröstat om just kärnkraften, och som den ivriga supportern han var fick Adelsohn givetvis frågor om säkerheten vid våra kraftverk. Svaret blev att han kunde tänka sig att bada i bassängen med kylvatten, med motiveringen: ”därför att det är ofarligt”. Ofarligt eller inte – någon badande moderatledare fick vi aldrig se.

6. Tobias Billström (M) generaliserar

”Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50–60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda”. Det märkliga uttalandet är förre migrationsministern Tobias Billströms, hämtat från en intervju med Dagens Nyheter i mars 2013.

5. Birgit Friggebo (FP) sjunger och generaliserar

Birgit Friggebo blev under sin tid som kulturminister i regeringen Bildt åren 1991-94 kanske mest känd för vad som måste klassas som svensk politiks kanske mest obekväma ögonblick genom tiderna när hon under en debatt om rasism och främlingsfientlighet i Rinkeby försökte lugna stämningarna genom att försöka få hela salen att sjunga ”We Shall Overcome” tillsammans. Men det är uttalandet om kosovoalbaner under samma period som verkligen kvalar in som den värsta grodan: ”Uppenbarligen finns någon tradition eller någonting annat som gör att de (kosovoalbaner) är mer benägna att snatta och stjäla cyklar och tvätt”.

4. Beatrice Ask (M) vill skicka lila kuvert till sexköpare

I egenskap av justitieminister ansåg Beatrice Ask under ett seminarium i Riksdagen 2010 att man skulle skicka lila kuvert hem till misstänkta sexköpare. Jag skulle kunna tänka mig att ha väldigt grälla färger på kuvertet och skicka hem till folk som var misstänkta för detta”. Skyldig tills motsatsen är bevisad alltså, inte tvärtom?

3. Pär Nuder (S) kallar 40-talisterna för ”köttberg”

Den dåvarande socialdemokratiske finansministern Pär Nuder trampade i klaveret å det grövsta under ett morgonmöte hos Skandinaviska Enskilda Banken den 1 december 2004 när han angående Sveriges demografiska problem och utmaningar valde att formulera sig på detta sätt: ”Detta köttberg av 40-talister som vi 60-talister ska föda, det är en realitet att försörjningskvoten riskerar att bli ett problem”.

2. Jan Björklund (FP) röstfiskar med hjälp av Zlatan

Folkpartiets Jan Björklund gjorde ett försök att plocka politiska poäng på Zlatan Ibrahimovic vid partiets landsmöte 2009: ”Visst hade väl Sverige varit fattigare utan Zlatan, uppvuxen på Balkan”. Malmö – det nya Balkan.

1. Jens Orback (S) jämför indirekt homosexualitet med tidelag

Vem kan glömma när dåvarande jämställdhetsministern Jens Orback i en intervju med Ekot 2004 försökte sätta ord på sin fördomsfria inställning till homosexualitet: ”Jag hade också en härlig syster till min mormor i Kanada som levde med en häst. Jag tyckte det var underbart. Låt människor leva med vem de vill, hur som helst. Jag har inga synpunkter”. Även om tanken var god så möttes uttalandet av stark kritik, och Orback tvingades göra en pudel där han förklarade att han inte menat att likställa homosexualitet med tidelag.

4.71/5 (21)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
Håkan
Håkan
3 år sedan

Saknar förre Statsminister Ingvar Carlssons: ”Jag lovar att ha som ambition att försöka”.


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap