Listor.se

Sveriges största listsajt

13 händelser som skakade Sverige

10 händelser som skakade Sverige
Sverige har drabbats av flera nationella trauman i modern tid.

Svea rike har i modern tid drabbats av ett antal nationella trauman. Här har vi listat 13 händelser som skakade Sverige.

Det är svårt att greppa att vi både varit med om en av de värsta fartygskatastroferna i modern tid och ett sektrelaterat morddrama. Och det är bara toppen av isberget. Lägg till två mördade ministrar inom loppet av 20 år, och Sverige går till historien som ett av västvärldens värst drabbade länder vad gäller politiska mord.

Det har snart gått 30 år sedan Sveriges statsminister Olof Palme sköts av en ensam gärningsman mitt i centrala Stockholm. Mordet har förblivit olöst och Sverige har aldrig riktigt hämtat sig efter det.

Vilka andra hemska episoder i modern tid har satt liknande spår i den svenska folksjälen? Läs vidare så får du veta.

 

13. Ambassadockupationen i Stockholm (1975)

Mitt under lunchrusningen torsdagen den 24 april 1975 klev sju medlemmar ur den väpnade vänsterextremistiska organisationen Röda armé-fraktionen (RAF) in på Västtysklands ambassad på Gärdet i Stockholm. De tog därefter personalen, däribland ambassadören Dietrich Stoecker, som gisslan.

Ambassaden omringades av polisen och förhandlingar inleddes. Kommando Holger Meins krävde att 26 fångar ur RAF skulle släppas i Västtyskland, däribland Andreas Baader, Ulrike Meinhof, Gudrun Ensslin och Jan-Carl Raspe. Vidare krävde man fri lejd från ambassaden tillsammans med den svenske Bonnambassadören Sven Backlund. Förbundskansler Helmut Schmidt meddelade dock statsminister Olof Palme att man vägrade att ge efter för kraven.

För att understryka allvaret i sina krav sköt man ihjäl två personer ur gisslan, och hotade att skjuta ytterligare en person varje timme tills kraven uppfyllts. Klockan 23.47 detonerade en trotylladdning inne på ambassaden av misstag, vilket ledde till att ockupationen fick sitt slut. De skadade ockupanterna försökte fly från platsen men omhändertogs av svensk polis utanför ambassadområdet på svensk mark.

12. Knutbymorden (2004)

Morddramat i den slutna Filadelfiaförsamlingen i Knutby slog ner som en bomb i svensk media och liknade ingenting Sverige tidigare upplevt.

Pastorn Helge Fossmo visade sig ha beordrat sin före detta barnficka Sara Svensson, som han hade ett förhållande med, att mörda hans hustru och granne vars fru Fossmo också hade ett förhållande med. Barnflickan hävdade att hon begått de våldsamma handlingarna eftersom hon hade fått sms från Gud – som i själva verket var den diaboliske pastorn.

Denna bisarra mordhistoria känns som tagen ur en Hollywoodfilm, och hade den varit en manusförfattares verk skulle nog få finna den särskilt trovärdig.

11. Geijeraffären (1977-78)

Geijeraffären som pågick under 70-talet får väl ändå benämnas som den största politiska skandalen i modern svensk historia. Att en högt uppsatt minister misstänks för att gå till prostituerade är illa nog, att han dessutom valde en bordell med kopplingar till den polska underrättelsetjänsten var om möjligt ett ännu sämre drag.

Bordellmamman Doris Hopp greps och vid utredningen kom det fram att flera högt uppsatta personer, bland dem Torbjörn Fälldin och Lennart Geijer, köpt sexuella tjänster av unga kvinnor, en av dem endast 14 år gammal. Samtliga inblandade blånekade och bland dem var statsminister Olof Palme som med de bevingade orden ”snus är snus och strunt är strunt”, ljög tevekamerorna och hela svenska folket rakt i ansiktet.

Den hemliga promerorian från polischefen som blev offentlig handling 1991 visade att Palme kände till polisens misstankar.

10. Norrmalmstorgsdramat (1973)

Gisslandramat på Kreditbanken på Norrmalmstorg 1973 fick inte bara Sverige utan hela världen att hålla andan.

Dramat började med att Jan-Erik ”Janne” Olsson, en fånge på permission, stegade in på Kreditbanken beväpnad med en kpist och tog tre kvinnor och en man ur bankpersonalen som gisslan. Olsson krävde att Clark Olofsson skulle föras till honom, tillsammans med 3 miljoner kronor och en flyktbil.

Vad som sedan skedde har blivit till ett världsomspännande begrepp – Stockholmsyndromet. Gisslan började under dramats gång att sympatisera med gärningsmännen, försvarade dem och vägrade först att lämna bankvalvet innan Janne Olsson och Clark Olofsson gått ut.

Dramat fick ett slut efter fem dagar i och med att polisen gick in med gas. Varken rånarna eller någon ur gisslan skadades.

9. Lasermannen (1991-92)

Den svenska huvudstaden var lamslagen av skräck under sex månader i början av 90-talet när en ensam galning sammanlagt sköt elva personer, varav en dog och flera skadades för livet. Samtliga offer hade utländsk bakgrund och det stod snart klart att motivet var rasistiskt. Den mystiske skytten använde vid de första attentaten ett lasersikte, vilket ligger grund till det berömda aliaset ”Lasermannen”.

Det hölls krismöte i Rinkeby och Birgit Friggebo sjöng ”We shall overcome” inför en skeptisk publik, i en av svensk politiks mest obekväma stunder. Landets största polisjakt inleddes och gärningsmannen, John Ausonius, kunde till slut gripas på bar gärning i samband med ett bankrån 1992. Han dömdes till livstids fängelse och avtjänar än idag sitt straff.

8. Diskoteksbranden i Göteborg (1998)

På kvällen torsdagen den 29 oktober 1998 hade ett diskotek arrangerats i en föreningslokal i en lokal vid Backaplan på Hisingen i Göteborg, där 375 ungdomar befann sig för att fira Halloween.

Det första nödsamtalet om att en brand inträffat inkom klockan 23.42, men på grund av den höga ljudnivån i lokalen tog det tid innan larmoperatören kunde uppfatta adressen. Brandkåren var trots detta på plats inom tio minuter, men lokalen var vid den tidpunkten redan kraftigt övertänd. Förutom de som tog sig ut själva, räddades runt 60 ungdomar av rökdykare, varav 40 genom trapphuset och 20 via fönstervägen.

Branden, som hade anlagts av fyra 17-19-åringar som nekats inträde på diskoteket, startade i trapphuset som vette mot nödutgången vilket ledde till att endast ett enda trapphus var tillgängligt för utrymning. Samtidigt som temperaturen steg i rasande takt till upp mot 600 grader, skenade paniken. Många dog av hettan och den giftiga röken, medan andra trampades ihjäl i kaoset.

Totalt omkom 63 ungdomar i åldrarna 12-20 år och omkring 200 skadades i Sveriges värsta brandkatastrof genom tiderna.

7. Tragedin på Tjörnbron (1980)

Händelseförloppet vid tragedin på Almöbron, i folkmun kallad Tjörnbron, är som hämtat ur en Hollywoodfilm.

Under natten mot fredagen den 18 januari 1980 var det norska lastfartyget Star Clipper på väg från Fredrikstad till Uddevalla. I höjd med Askeröfjorden hamnade det enorma fartyget ur kurs på grund av isanhopningar i den trånga farleden – precis innan det skulle passera under den största av de tre broar som förbinder Tjörn med fastlandet.

Besättningen kunde inget göra och till slut slog fartygets lastkranar i brons bågrör, varpå en 278 meter lång del av vägbanan lossnade och föll rakt ner på kommandobryggan och ner i vattnet. En kvinna på väg hem från ett sent arbetspass passerade bron endast 30 sekunder innan den rasade. De som kom efter henne hade inte samma tur.

Den chockade lotsen lyckades via en portabel VHF-radio kalla på hjälp, men larmoperatörerna uppfattade inledningsvis inte situationens allvar. Fartygets besättning försökte då ta sig i land för att stoppa trafiken, men eftersom vattnet var fullt av isflak gick det inte att manövrera livbåten. Istället tvingades de hjälplöst att se på när flera ovetande bilister närmade sig den rasade bron i fjärran. Ljusen från lyktorna blev allt starkare. Sedan försvann de i mörkret.

Tragedin kunde ha blivit ännu värre om det inte varit för en uppmärksam lastbilschaufför som kom körandes längs bron från fastlandet. Mannen hade noterat att delar av broräcket saknades. Han stannade därför och klev ur lastbilen för att se efter vad som hänt. Ett tiotal meter längre fram kunde han konstatera att bron hade rasat och att han stod precis på kanten, stirrandes ned mot det iskalla vattnet 40 meter längre ner. I snömodden syntes hjulspår från bilar som fortsatt ut över stupet. Strax efter anlände den första polispatrullen till platsen – troligen räddade av att de stannade när de såg lastbilens varningsblinkers i mörkret.

Totalt störtade sex personbilar och en lastbil ner i det iskalla vattnet och åtta människor miste livet den ödesdigra natten.

6. Massmordet i Falun (1994)

Natten mellan den 10:e och 11:e juni 1994 beväpnade sig Mattias Flink med en AK5:a och sköt utan anledning ihjäl sju oskyldiga personer. Den då 24-årige fänriken hade enligt vittnen bråkat med sin flickvän tidigare under kvällen och betett sig allmänt märkligt.

Det fastslogs senare att Flink drabbats av en psykos under påverkan av alkohol och han dömdes till slut till livstids fängelse av Högsta domstolen. Under sina många år i fängelse beskrevs Flink som en lugn och mycket skötsam fånge och den 11 juni 2014 – på 20-årsdagen av dådet – frigavs Sveriges värsta massmördare i modern tid.

5. Mordet på Anna Lindh (2003)

Strax efter klockan fyra på eftermiddagen den 10 september 2003 händer det otänkbara. För andra gången skakas Sverige av ett allvarligt attentat på en högt uppsatt politiker, då en man knivhugger utrikesminister Anna Lindh på varuhuset NK mitt i centrala Stockholm.

Utrikesministern befann sig inne i modebutiken Filippa K när en främmande man till synes helt oprovocerat plötsligt knivhögg henne ett antal gånger i magen, och därefter snabbt försvann från platsen. Anna Lindh var fortfarande vid medvetande vid ankomsten till Karolinska sjukhuset, där läkarna omedelbart beslutade om operation. Morgonen efter kallade en märkbart sammanbiten Göran Persson till presskonferens alla förstod vad som var orsaken. Sveriges urikesminister Anna Lindh hade tidigt på morgonen torsdagen den 11 september avlidit av sina skador.

Omedelbart efter attacken inleddes en klappjakt på gärningsmannen, som fastnat på varuhusets övervakningskameror, och två veckor senare kunde man gripa en 25-årig man vid namn Mijailo Mijailović. Han erkände mordet den 6 januari 2004 och dömdes i mars samma år till livstids fängelse.

4. Tsunamikatastrofen (2004)

Thailand var svenskarnas absolut populäraste resmål i mitten av 00-talet och tusentals svenska turister valde i vanlig ordning att fira jul- och nyårshelgen i det soldränkta paradiset på andra sidan jordklotet. På morgonen den 26 december 2004 förbyttes dock den idylliska kulissen mot helvetesliknande bilder.

En jordbävning i Indiska Oceanen orsakade en enorm flodvåg som ödelade stora områden längs den sydostasiatiska kusten. Bland de områden som drabbades värst fanns, förutom Indonesien, just det svenska turistparadiset Thailand. Utanför Asien var Sverige ett av de länder som drabbades värst med 543 döda och över 1500 skadade.

Tsunamin 2004 är en av de svåraste naturkatastrofer som drabbat världen det senaste seklet och skördade över 280 000 dödsoffer.

3. Terrorattacken på Drottninggatan (2017)

Attentatet i Stockholm 2017 inträffade fredagen 7 april 2017 när en lastbil körde in i en folkmassa på gågatan Drottninggatan. 

Klockan 14.53 fick polisen larm om att en person i ett fordon hade skadat andra personer på Drottninggatan. En distributionslastbil tillhörande ett bryggeri hade kapats när lastbilens förare hade lämnat hytten i samband med en leverans till en restaurang i centrala Stockholm. Lastbilen körde sedan in i människor längs Drottninggatan för att slutligen krascha in i Åhléns City i korsningen Mäster Samuelsgatan/Klarabergsgatan.

Fyra personer miste livet i attacken, däribland en 11-årig flicka, och ytterligare 15 skadades. Dessutom fick en hund som förolyckades viss uppmärksamhet i media.

2. Estoniakatastrofen (1994)

Natten till den 28 september 1994, när passagerarfärjan M/S Estonia förliste, är en av de mest traumatiska händelserna någonsin i svensk historia.

Förloppet var dramatiskt. Strax före klockan ett på natten rapporterade vakthavande matros om en hård metallisk smäll från färjans bogområde. På grund av det hårda vädret hade fartygets bogvisir slitits loss när man befann sig mitt ute på öppet hav, och stora mängder vatten kunde obehindrat strömma in. Färjan kantrade inom loppet av några minuter, och de passagerare som hann hade som enda val att kasta sig ut i mörkret och det iskalla vattnet.

När den första helikoptern anlände till platsen fanns det inte många överlevande kvar och totalt släcktes 852 liv, varav 501 svenska, i Östersjön den där ödesdigra natten för 20 år sedan.

1. Palmemordet (1986)

Klockan 23:21 på fredagen den 28 februari 1986, i korsningen Sveavägen-Tunnelgatan mitt i centrala Stockholm, avfyrades skotten som förändrade Sverige för all framtid. Statsminister Olof Palme hade blivit skjuten av en ensam gärningsman, mitt på öppen gata efter ett biobesök tillsammans med sin fru.

Statsministern fördes omedelbart till Sabbatsbergs sjukhus, men kunde konstateras avliden redan vid ankomst. Klockan 00:06 dödförklarades Olof Palme och strax efter klockan ett avbröt Sveriges Radio sina sändningar med orden som lamslog en hel nation: ”Sveriges statsminister Olof Palme är död. Han sköts i kväll i centrala Stockholm.

Brottsutredningen kring Palmemordet är den största och mest kostsamma i svensk historia. Framlidne smågangstern Christer Petterson är den enda som dömts för mordet. Hsn friades dock 1989 enhälligt av Hovrätten. Det har genom åren florerat mängder av konspirationsteorier kring mordet på Olof Palme, och 130 personer har erkänt mordet under tidens gång.

I juni 2020 lades slutligen fallet ned med motiveringen att det ska ha varit den så kallade ”Skandiamannen”, Stig Engström, som utförde mordet. Det tror vi vad vi vill om…

 

3.45/5 (67)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap