Listor.se

Sveriges största listsajt

11 av historiens listigaste spioner

Klaus Fuchs, Mata Hari, Aldrich Ames, Shi Pei Pu och Sidney Reilly är några av tidernas mest mytomspunna spioner.

Spioner är kanske något de flesta förknippar med skumma agenter i trenchcoat och hatt som smyger runt i skuggorna och kikar ut genom utklippta hål i en tidning. Riktigt så ser dock inte verkligheten ut.

Här har vi listat 11 av historiens vassaste spioner som alla har spelat avgörande roller genom historien, men som inte alltid (av olika skäl) fått det erkännande de kanske borde.

11. Shi Pei Pu

Shi Pei Pu var en kinesisk operasångare och spion som inledde ett bisarrt kärleksförhållande och i spionagearbete med den franska ambassadören Bernard Boursicot.

Shi arbetade som operasångare och librettist i Peking, där han 1964 träffade Boursicot. Shi övertygade Boursicot om att han i själva verket var en kvinna som var förklädd till man. De båda inledde ett kärleksförhållande som fortsatte i 20 år, under vilken tid Shi hävdade för Boursicot att han hade blivit gravid och fött en son.

Boursicot överlämnade så många som 150 franska ambassaddokument till Shi som denne vidarebefordrade till den kinesiska underrättelsetjänsten innan han  återvände till Frankrike i början av 1980-talet. Shi och hans ”son”, som han egentligen hade köpt av en läkare i Kina, följde med Boursicot till Paris, där Shi gjorde succé med sina kulturella föreställningar och uppträdde på TV. 

Shi och Boursicot arresterades 1983 och anklagades för spionage. Domen blev sex års fängelse, men eftersom de överlämnade handlingarna visade sig vara av minimal politisk betydelse, benådades båda efter elva månader och släpptes. Shis berättelse inspirerade till den prisbelönta Broadwaypjäsen Madame Butterfly.

10. Krystyna Skarbek

Krystyna Skarbek (även känd som Christine Granville) föddes i Polen 1908. Hon verkade bland annat som som brittisk agent i Ungern under 40-talet, samt hjälpte polska motståndskämpar att fly landet under andra världskriget.

1941 arresterades Skarbek av Gestapo men släpptes efter att hon bitit sig i tungan och hostat blod och lyckades övertyga tyskarna att hon led av tuberkulos.

Under de följande åren genomförde Skarbek flera farliga underrättelseuppdrag i Frankrike och belönades senare för sina tjänster av både Frankrike och Storbritannien. Hon dog efter att ha blivit knivhuggen av en avvisad beundrare 1952. 

9. Duško Popov

Duško Popov växte upp i Kroatien i ett mycket välbärgat hem. Han genomgick universitetsstudier i Tyskland innan han 1940 rekryterades av den tyska underrättelsetjänsten Abwehr.

Popov var dock inget superfan av nazisterna och tog kontakt med den brittiska underrättelsetjänsten MI5, där han under flera år arbetade som en dubbelagent under täcknamnet ”Tricycle”.

Popovs uppgift var att lämna vilseledande information till tyskarna som han försågs med av britterna. Han försökte dessutom varna amerikanerna om att attacken mot Pearl Harbor skulle ske men FBI tog inte hans uppgifter på allvar. Därefter bidrog Popov till att avleda den tyska underrättelsetjänsten uppmärksamhet vid landstigningen av Normandie 1944. 

8. Aldrich Ames

Alrdrich Ames har blivit (ö)känd som den spion som orsakade mest skada för amerikanerna under kalla kriget. Detta efter att han lämnade ut hemlig information till Sovjet under nästan ett decennium.

Aldrich Ames växte upp i River Falls, Wisconsin, och blev så småningom anställd inom CIA där han hamnade på avdelningen för hemliga operationer mot Sovjetunionen. Under 1980-talet började han lämna ut handlingar till KGB vilket resulterade i att minst ett tjugotal ryska CIA-agenter inom KGB avslöjades och anhölls eller dödades.

Under sin tid som spion ska han ha delat information om över 100 underrättelseärenden vilket anses vara något slags rekord. Anledningen till att Ames började arbeta för Sovjet ska ha varit pengar, och under nio år fick han nära 5 miljoner dollar. Hur han blev så framgångsrik är något av en gåta eftersom han under sin tid som spion hade ett eskalerande alkoholmissbruk vilket gjorde honom oförsiktig.

Först 1994 greps Ames och dömdes till livstids fängelse för landsförräderi. 

7. Klaus Fuschs

Klaus Fuchs har hamnat i historieböckerna för att ha varit en spion som läckt information om Manhattan-projektet till Sovjetunionen. Född i Tyskland 1911 flydde Fuchs till Storbritannien när nazistpartiet kom till makten.

1941 började han arbeta i det brittiska atombomprojektet och blev kort därefter rekryterad av den sovjetiska militära underrättelsebyrån GRU. Två år senare åkte han till USA och gick med i teamet av forskare som arbetade i Manhattan-projektet, vilket var kodnamnet på det forsknings- och utvecklingsprogram som drevs av USA i samarbete med Storbritannien och Kanada vars syfte var att framställa den första atombomben.

1949 började amerikanerna misstänka honom för spionage och Fuchs som återvände till Storbritannien efter krigsslutet nekade ursprungligen vidarebefordran av information till sovjeterna men 1950 erkände han att han var en spion.

Britterna dömde Klaus Fuchs till 14 års fängelse. Han släpptes 1959 och deporterades därefter till Östtyskland där han dog 1988. 

6. Cambridge Four

Cambridge Four (eller Cambridge Five) var en spiongrupp som bestod av ”minst” fyra universitetsstudenter från Universitetet i Cambridge under 1930-talet.

Gruppen bestod av fyra övertygade kommunister som alla kom från den brittiska överklassen. Tre av dessa män nästlade sig in i det brittiska kontraspionaget MI6 under andra världskriget med syftet att läcka hemligstämplade uppgifter till Sovjetunionen.

Efter andra världskriget flydde tre av männen till Sovjet och Antony Blunt som stannat kvar i Storbritannien avslöjades på 60-talet men undvek straff i utbyte mot information. Det tros även ha funnits en femte medlem, som en avhoppad KGB-agent namngivit som John Cairncross.

De bekräftade medlemmarna var: Anthony Blunt, Kim Philby, Donald MacClean och Guy Burgess. 

5. Virginia Hall

Virginia Hall var en amerikansk spion som var ökänd i Tyskland under andra världskriget där hon ansågs vara en av de farligaste amerikanske spionerna. Gestapo kallade henne för ”den haltande damen” eftersom hon efter en egenvållad skottskada bar en benprotes (utmärkt att gömma hemliga dokument i såklart).

Vid utbrottet av andra världskriget befann hon sig i Paris men efter att Frankrike kapitulerat till tyskarna flydde hon till Storbritannien och blev SOE-agent. Strax därefter skickades hon tillbaka till det ockuperade Frankrike för att hjälpa till att organisera motståndsrörelsen, trots att hon låg högt upp på Gestapos önskelista.

1943 blev hon tvungen att fly till fots till Spanien där hon fortsatte sitt arbete, dock återvände hon till Frankrike inom kort, denna gång förklädd till en gammal dam. 1944 gick hon med i U.S. Office of Strategic Services (OSS) och hjälpte till att samordna de allierades fallskärmslandningar och utbilda franska motståndskämpar.

Efter kriget tilldelades hon den näst högsta amerikanska militära utmärkelsen och arbetade för CIA resten av livet. 

4. Richard Sorge

Richard Sorge var en tysk-född sovjetisk spion som idag anses vara en av de största agenterna inom underrättelsetjänsten genom tiderna. När han återhämtade sig från en skada som drabbades i västfronten under första världskriget, blev han en passionerad kommunist och gick med i både Tysklands och Sovjetunionen kommunistiska partier.

På 1920-talet åkte han till Sovjetunionen och började snart arbeta som underrättelseagent. Före och under andra världskriget arbetade han i Japan och gav sovjeterna viktig information om både Japan och Nazi-Tysklands avsikter. Från Sorge fick sovjeterna veta att Japan inte planerade att attackera Ryssland men de fick också veta att Hitler gör det. Sorge informerade dem till och med om datumet för den planerade tyska attacken.

1941 avslöjades han av japanerna och avrättades tre år senare. 1964 tilldelades Sorge postumt den högsta hederstiteln i Sovjetunionen. 

3. Sidney Reilly

Sidney Reilly, född som Sigmund Georgievich Rosenblum i Ryssland 1873, sägs ha inspirerat Ian Fleming till sin klassiska spionkaraktär James Bond.

Reilly, som ibland kallas ”Spionens ess”, tros ha spionerat för så många som fyra nationer. Precis som hans litterära motsvarighet var Reilly en riktig kvinnokarl (han kallades även ”Gentleman Spy”) och levde en extravagant livsstil. Han tillskrivs några av de mest farliga uppdragen, ett av de största var planerna att mörda sovjetledaren Lenin. Uppdraget misslyckades och Reilly lyckades med en spektakulär rymning.

1925 åkte han tillbaka till Ryssland för att hjälpa till att störta den sovjetiska regimen, men den här gången gick han utan tur. Han fångades av sovjeterna och avrättades samma år. 

2. Mata Hari

Mata Hari är en av historiens mest mytomspunna personer och än idag råder det delade meningar om vem hon egentligen var.

Hon föddes som Margaretha Geertruida MacLeod  i Holland och växte upp som dotter till en hattmakare. Vid 18-års ålder gifte hon sig och flyttade till Indonesien, men efter att hennes lilla son gått bort på ett tragiskt sätt lämnade hon sitt olyckliga äktenskap för att prova lyckan i Europa, närmare bestämt Paris. Hon började försörja sig genom exotisk dans under artistnamnet Mata Hari; en orientalisk skönhet med en mystisk bakgrund. 

Mata Hari ha varit en dubbelagent för både franska och tyskar under Första världskriget. Fransmännen och britterna hade sina misstankar om att hon kan ha arbetat för Tyskland men detta bekräftades det inte förrän fransmännen avkodade ett meddelande som skickats från tyskarna som avslöjade att Haris arbete hade varit till stor hjälp.

Efter detta greps Mata Hari och ställdes inför rätta av fransmännen eftersom de uppskattade att hennes arbete för tyskarna orsakade döden för minst 50 000 trupper. Efter rättegången sköts hon av en skjutgrupp den 15 oktober 1917.

Idag är det omdebatterat huruvida hon verkligen var en spion och om den information hon gav hade någon inverkan på kriget överhuvudtaget. 

1. Julius & Ethel Rosenberg

Julius och Ethel Rosenberg är ett av de mest mytomspunna paret inom amerikansk spionhistoria, och än idag råder delade meningar huruvida de var spioner eller ej.

Båda växte upp i New York och engagerade sig både i kommunistiska kretsar och de var så de träffades. Båda två arbetade för regeringen, Ethels bror jobbade under denna period med atomvapenprojektet och det var denna information som paret började vidarebefordra till Sovjetunionen. Detta fick ett abrupt slut då en kollega till Ethels bror anade misstankar om anmälde honom som i sin tur angav makarna Rosenberg.

Fallet fick extrem mediebevakning och många protesterade mot att paret skickades till det ökända Singh Singh-fängelset där de senare avrättades.  


3.75/5 (4)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
Erik Svensson
Erik Svensson
10 månader sedan

Problemet är ju bara att historiens allra vassaste spioner vet vi ju inte om, de har ju inte åkt fast! Fast kul lista ändå.


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap