Listor.se

Sveriges största listsajt

10 saker du inte visste om Sverige

10 saker du inte visste om Sverige

Den 6 juni firar vi Sveriges nationaldag. Men vet du varför? Här har vi listat 10 saker du inte visste om Sverige.

Det är nog vanligt att tro att man vet det mesta om sitt eget hemland. Men när man börjar läsa det finstilta visar det sig att det finns mycket man inte kände till…

10. Lagom är bäst

Ordet ”lagom” är bland det svenskaste som finns. För oss känns det självklart att någonting kan vara lagom, men faktum är att ordet inte har någon motsvarighet i det engelska språket.

9. Först med att förbjuda barnaga

1979 blev Sverige det första landet i världen att förbjud barnaga. Sedan dess har ytterligare 35 länder följt Sveriges exempel och förbjudit föräldrar och lärare till att slå de små.

8. Svenska inte officiellt språk förrän 2009

Det svenska språket var inte Sveriges officiella språk förrän år 2009. I den språklag som infördes 1 juli 2009 anges svenska som huvudspråk. I lagen används både begreppen huvudspråk och officiellt språk.

7. Därför firar vi nationaldagen

Först år 1983 fick den 6 juni statusen som Sveriges nationaldag. Innan dess gick högtiden endast under namnet ”Svenska flaggans dag”. Nationaldagen firas till minne av dagen då Gustav Vasa valdes till Sveriges kung år 1523 – Sverige blev ett enat land och bröt Kalmarunionen – och 1809 års regeringsform.

6. Befolkningen styr Sverigebilden på Twitter

Sveriges officiella Twitter-konto (@Sweden) sköts av en slumpvis vald svensk under en veckas tid. Varje vecka väljs en ny svensk som får sköta det officiella Twitter-kontot för Sverige.

5. Många sjöar

Sverige har cirka 95 700 sjöar som är större än 100 x 100 meter. Det motsvarar cirka 9% av vårt lands totala yta.

4. McSverige

Sverige är det land som har näst flest McDonalds-restauranger per invånare i världen. Bara USA slår oss på fingrarna när det kommer till ställen som serverar Big Mac.

3. Galna i lakrits

Inget land i världen äter så mycket lakrits som vi gör i Sverige sett till invånarantalet. Årskonsumtionen av lakritskonfekt uppskattas vara cirka ett kilo per svensk, vilket är 50-150 % mer än i de övriga nordiska länderna.

2. 16 av de 17 populäraste efternamnen slutar på ”son”

Bara ett enda av Sveriges tjugo populäraste efternamn slutar inte på ”son”; Lindberg. I övrigt är det bara Svenssons, Larssons, Olssons så långt ögat kan nå.

1. Mäktigt pass

Visste du att det svenska passet är ett av världens bästa sett till antal länder man kan besöka utan att behöva söka visum? Sverige kommer på en delad fjärdeplats tillsammans med Danmark, Finland och Italien. Vilket är då det bästa passet i världen? Det japanska!

3.44/5 (25)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos
https://spelafrank.se/basta-spelautomater
Casinobonusar


Share via
Copy link
Powered by Social Snap