Listor.se

Sveriges största listsajt

10 saker du inte visste om Göta kanal

Göta kanal berättar en nästan 200 år gammal historia och det är inte många som inte vet någonting om den 190,5 kilometer långa vattenvägen. Här har vi dock samlat tio saker du inte visste om Göta kanal.

Visste du till exempel att kanalen har totalt 58 slussar, eller att den är Sveriges största byggnadsprojekt genom tiderna?
 
 

10. Systerkanal i Skottland


Göta kanal är systerkanal till Kaledoniska kanalen i Skottland, ritad av Thomas Telford som också medverkade i projekteringen av Göta Kanal.
 

9. Stora nivåskillnader

Saker du inte visste om Göta kanal
Nivåskillnaderna i kanalen är stora, den lägsta punkten är Mem som ligger 0 meter över havet, medan den högsta är Forsvik på hela 91,8 meter över havsytan.
 

8. Populär invigning


Vid invigningen av kanalen bjöds 328 gäster, men 372 gäster infann sig. Artigheten bjöd nämligen att inga avvisades och festen fortsatte.
 

7. Påkostade festligheter


Festen, maten och fyrverkerierna till invigningsfesten av Göta kanal år 1832 kostade Göta kanalbolag exakt 10 837 riksdaler, eller drygt en halv miljon kronor i dagens pengavärde.
 

6. Det rätta virket


Det är rejäla mått och hög kvalitet på virket som användas till slussportar, så kallade rundståndare. En längd på 7,20 meter och att toppen inte är smalare än 50 centimeter är vad som krävs för att en rundståndare ska vara godkänd.
 

5. Egen ö


Det finn en ö i Göta kanal, vid Lanthöjden. På ön står en obelisk som hyllar minnet av Karl XIII.
 

4. Den svenska verkstadsindustrins vagga


År 1822 anlade Baltzar von Platen Motala Verkstad eftersom han kände ett behov av att ha lokal teknisk kompetens i kanalbyggandet. Motala Verkstad blev senare kallad för den svenska verkstadsindustrins vagga.
 

3. Välfyllda slussar


En sluss rymmer ungefär 750 kubikmeter vatten.
 

2. Döpta slussar


Alla Göta kanals 58 slussar har egna dopnamn. Exempelvis heter Forsviks sluss Karl XIII och slussen i Norsholm heter Biskop Brask.
 

1. Kunglig belöning


Varje Soldat som deltog i arbetet med att bygga Göta kanal tilldelades en silvermedalj med Karl XIV Johans bild och inskriptionen ”För verksamt biträde till Hafvens förening. Given av Göta-kanal-Bolaget”.
 

3.33/5 (6)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap