Listor.se

Sveriges största listsajt

10 otroliga överlevnadshistorier

När människan utsätts för extrema situationer aktiveras överlevnadsinstinkten som gör det möjligt för oss att uthärda de mest krävande prövningar. Här har vi listat 10 otroliga överlevnadshistorier där huvudpersonerna överlevt mot alla odds efter att ha stirrat döden i vitögat.

Vissa har säkert hört talas om järnvägsarbetaren Phineas Gage, som mirakulöst nog överlevde en olycka där en järnstång drevs rakt igenom hans skalle. Visserligen blev han personighetsförändrad till det sämre, men han överlevde! Läs vidare om 10 andra mirakulösa överlevnadshistorier.
 
 

10. Eric Nerhus

EricNerhaus

År 2007 befann sig 48-årige Eric Nerhus tillsammans med sin son och några vänner utanför Sydneys kust för att dyka. Under ett av dyken blev Nerhus plötsligt och oväntat attackerad av en tre meter lång haj, och med halva kroppen inuti den enorma bestens gap kämpade han desperat för sitt liv innan han till sist lyckades slå sig fri genom att ge sig på hajens ögon. Han lyckades ta sig upp till ytan omgiven av sitt eget blod med hajen redo att gå till attack igen när han i sista stund drogs upp av sin son och kunde föras till sjukhus i helikopter. Nerhus hade omfattande skador med bland annat bruten näsa och bitsår på överkroppen, men han hade änglavakt och överlevde traumat.
 
 

9. Bahia Bakari

BahiaBakari

Tolvåriga fransyskan Bahia Bakari var en av passagerarna på Yemenia Flight 626 tillsammans med sin mamma och 151 andra passagerare. Mitt över Indiska Oceanen störtade planet, och när röken skingrats var Bahia den enda överlevande. Utan flytväst och knappt simkunnig klamrade hon sig fast vid en del av flygplansvraket i den becksvarta natten i över nio timmar innan räddningsteamet hittade henne. 2010 släppte Bahia Bakari en bok om händelsen med titeln ”Moi Bahia, la miraculée”.
 
 

8. Evans Monsignac

EvansMonsignac

Haiti drabbades extremt hårt av jordbävningarna den 12 januari 2010 som skördade hundratusentals liv och i princip ödelade huvudstaden Port-au-Prince i vad som räknas som en av de värsta naturkatastroferna i modern tid. Mitt i allt elände dök en solskenshistoria upp när 27-årige Evans Monsignac av en slump grävdes upp under de rasade husen hela 27 dagar efter jordbävningen. Det är den längsta period en människa har klarat sig utan mat eller vatten, begravd i rasmassor efter en jordbävning. Monsignac fördes till sjukhus i USA och var den sista personen som hittades levande efter den massiva jordbävningen.
 
 

7. Yossi Ghinsberg

YossiGhinsberg

Israelen Yossi Ghinsberg gav sig 1981 tillsammans med tre vänner av för att utforska delar av den Bolivianska regnskogen och söka efter en mytomspunnen indianstam. Männen gick dock snabbt vilse i djungeln och eftersom de inte tagit med sig tillräckligt med mat fick de bland annat äta apor för att överleva. Det uppstod snart konflikter och efter en månad splittrades gruppen i två med Ghinsberg och den amerikanske fotografen Kevin Wallace i den ena. Snart separerades även de i samband med att deras flotte närmade sig ett vattenfall och Kevin kämpade sig till stranden medan Yossi föll över kanten. Under de följande tre veckorna lyckades Yossi överleva i Amazonas tätate djungler under den värsta regnperioden, utan mat och vatten och med infekterade sår. Han hittades till slut av Wallace som lyckats ta sig tillbaka till civilisationen för att hämta hjälp. De andra två männen återfanns aldrig, trots att både Wallace och Ghinsberg återvände flera gånger för att söka efter dem.
 
 

6. Juliane Koepcke

JulianeKoepcke

Juliane Koepcke var en av passagerarna på LANSA Flight 508 som den 24 december 1971 var på väg till staden Pucallpa i Peru. Mitt över den peruanska regnskogen blev planet träffat av en blixt och bröts itu på över 3 kilometers höjd. Koepcke som endast var 17 år gammal föll till marken fortfarande i sitt säte och överlevde mirakulöst med endast ett brutet nyckelben,en skadad arm och ett igensvullet öga. Efter att förgäves försökt hitta sin mamma gav sig Juliane av med lite godis som enda proviant längs en ström för att försöka finna hjälp. Hon spenderade de nio följande dygnen i den täta djungeln, med infekterade sår, utan både mat och vatten innan hon fann en motorbåt. Hon hällde bensin på sin arm och räknade till hela 35 maskar som flydde ur det infekterade såret. Den följande morgonen räddades Kopecke av motorbåtens ägare som tog henne till sjukhus där återförenades med sin pappa. Juliane Kopecke var den enda överlevande i flygkraschen.
 
 

5. Steven Callahan

StevenCallahan

Den 29 januari 1982 satte den amerikanska ensamseglaren Steven Callahan segel från Kanarieöarna med destination Antigua i en liten slup som han designat och byggt på egen hand. Sex dagar in i seglatsen kapsejsade båten till följd av en kollision med ett okänt föremål, antagligen en val, under natten. Callahan fortsatte färden i en uppblåsbar livbåt och lyckades få med sig lite mat och redskap. Utan möjlighet att kunna styra kursen drev flotten med strömmarna ute på det öppna havet. Under 76 dagar förde Callahan sedan en kamp mot vädrets makter, mat- och vattenbrist, med en läckande flotte och hajar cirkulerandes runt honom. På kvällen den 20 april 1982 siktade han äntligen Galapagosöarna och kunde räddas av fiskare. Callahan skrev senare en bok om upplevelsen, ”Överleva! Ensam 76 dagar på livflotte i Atlanten”.
 
 

4. Simpson & Yates

JoeSimpson

Äventyrarna Joe Simpson och Simon Yates bestämde sig 1985 för att bestiga bergstoppen Siula Grande i den peruanska delen av Anderna. Med sina 6.344 meter är Siula Grande Perus sjätte högsta berg och expeditionen gick längs den västra sidan, vilket ingen tidigare försökt sig på. Vid den svåra nedstigningen av den norra bergskammen, en väg de flesta klättrare hittills undvikit, bröt Joe Simpson benet och blev tvungen att hissas ned bit för bit. Samtidigt överraskades de båda av ett kraftigt oväder och sikten blev så dålig att Yates snart inte längre kunde se sin kamrat. Efter att ha blivit sittandes i flera timmar hållandes i repet blev Yates till slut tvungen att kapa det för att själv ha en chans att överleva. Han övergav sedan platsen efter en stunds fruktlöst sökande efter Simpson – vad han inte visste var dock att Simpson mirakulöst överlevt fallet och fallit ner i en djup glaciärspricka. Efter flera dagars mödosam färd lyckades Simpson, svårt medtagen ta sig tillbaka till baslägret. Efter händelsen skrev Joe Simpson boken ”Touching the Void” som 2003 även blev en prisbelönt drama-dokumentär.
 
 

3. Aron Ralston

AronRalston

Bergsbestigaren Aron Ralston var ute och nöjesklättrade i Wayne County, Utah då hans arm klämdes fast av ett stenblock mot en bergvägg. Det flera hundra kilo tunga stenblocket kilade fast Ralston utan någon som helst möjlighet att ta sig loss, och eftersom han inte informerat någon om sin spontantur var det ingen som visste att han var försvunnen. Aron Ralston tillbringade tre dagar med att försöka rubba stenblocket, utan framgång, och när dessutom den lilla mängd mat och vatten han hade haft med sig började sina tog han det makabra beslutet att försöka amputera sin egen arm. Med ett slött multiverktyg lyckades han till slut såga av sig armen och påbörja den långa klättringen tillbaka. Under vandringen mot sin bil stötte han lyckligtvis på Nederländska turister och nåddes till slut av räddning, efter att ha förlorat en fjärdedel av sitt blod och tappat över 18 kilo i vikt. 2010 hade filmen ”127 timmar”, som bygger på Aron Ralstons historia, premiär i regi av Danny Boyle och med James Franco i huvudrollen. Filmen nominerades till hela sex Oscars, bland annat i kategorin bästa manliga huvudroll.
 
 

2. Miraklet i Anderna

Miraklet-i-ANderna

Fredagen den 13:e (!) oktober 1972 befann sig det chartrade flygplanet Uruguayan Air Force Flight 571 ovanför Anderna, när det plötsligt störtade i den massiva bergskedjan på gränsen mellan Argentina och Chile. Ombord planet fanns totalt 45 personer, varav de flesta var medlemmar i ett uruguayskt rugbylag på väg till Santiago för att spela en bortamatch. Av de 27 personer som mirakulöst överlevde kraschen dog ytterligare åtta ett par dagar senare i en lavin som drog in över planvraket. De sista 16 överlevande nåddes av räddning först den 23 december, efter att tre av de överlevande rugbyspelarna gett sig av på en 10 dagars lång vandring utan utrustning i isande kyla innan de till sist kunde slå larm. ”Miraklet i Anderna” är en av tidernas mest otroliga överlevnadshistorier, inte minst för att de överlevande till slut tvingades äta av sina döda medpassagerare för att överleva innan räddningstjänsten kom till deras undsättning.
 
 

1. Gruvolyckan i Copiapó, Chile

Gruvolyckan-i-Chile

Gruvolyckan i Copiapó i norra Chile inträffade den 5 augusti 2010 då flera gruvgångar plötsligt rasade samman i guld- och koppargruvan San José. Rasen ledde till att 33 gruvarbetare blev instängda 700 meter under marken, sju kilometer in i gruvan. Efter 17 dagars sökande och borrförsök kom till slut en lapp från gruvarbetarna fäst på en av borrarna där det meddelades att samtliga 33 var vid liv. De hade i den 30-gradiga värmen överlevt på vatten som droppade från taket, samt små portioner av kex och tonfisk. Mat och mediciner forslades ner genom ett åtta centimeter brett hål till männen, som fick vänta i nästan två månader innan man lyckades borra ett hål som var tillräckligt stort för att få ut dem. Den 13 oktober såg den första mannen äntligen dagsljus igen, och männen togs sedan upp en och en i en specialtillverkad kapsel vilket tog nästan ett helt dygn – allt inför världens tv-kameror.
 

5/5 (15)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap