Listor.se

Sveriges största listsajt

10 obehagliga platser du inte vill besöka ensam

Läskiga platser finns det gott om över hela världen; de flesta av oss bor säkert nära både en eller flera utan att ens veta om det. Den här listan tittar närmare på 10 obehagliga platser som fascinerar med både spöklika miljöer och hemska ursprung.

Var skulle du helst tillbringa en natt ensam om du var tvungen; en forntida plats där man ritualmördade barn, en hemsökt ruinstad, eller rentav självaste helvetets portar? Kolla in hela listan innan du bestämmer dig!
 
 
 

10. Capuchin-katakomberna

capuchin

Capuchin-katakomberna i Palermo användes av munkar för att begrava sina döda. Snart upptäcktes dock att miljön mumifierade kvarlevorna, vilket resulterat i ett tvättäkta skräckkabinett av rang. Den sista begravningen vid katakomberna ägde rum i början av 1900-talet och man kan idag besöka platsen som turist – om man törs!
 
 

9. Kolmanskop

kolmanskop

Denna avlägsna utpost i Namibia upprättades i början av 1900-talet av den tyske järnvägsinspektören August Stauch i samband med en diamant-rush som kom att vara i några decennier. De nyrika invånarna byggde byn inspirerad av tysk arkitektur med alla bekvämligheter och institutioner som kunde tänkas behövas – däribland ett sjukhus, ett kraftverk, en skola, en teater, en sporthall, ett kasino, samt Afrikas första spårvagnssystem. När ädelstenarna började sina i början av 1950-talet blev det plötsligt inte lika attraktivt att stanna kvar i Kolmanskop, och samhället avbefolkades i snabb takt innan det stod helt övergivet 1954. Idag har öknen till stora delar svalt det som finns kvar av byn, och om man skall tro ryktena bebos de tomma husen sedan länge av spöken.
 
 

8. Ruinerna i Bhangarh

bhangarh

Bhangarh är en övergiven stad i Rajasthan, uppförd år 1573 som minnesmärke över en prins, och det sägs vara Indiens mest hemsökta plats. Det var en påstådd förbannelse som slutligen fick bägaren att rinna över för invånarna, och staden övergavs 1783. Indierna själva är faktiskt så rädda för vad som händer vid ruinerna efter mörkrets inbrott att det är olagligt att sätta sin fot i området efter solnedgången och före soluppgången.
 
 

7. Cane Hill

canehill

Cane Hill är namnet på ett mentalsjukhus i Croydon strax utanför London som var i bruk fram till 1991, när det väldigt hastigt övergavs – i alla fall av bilderna att döma. Det ser verkligen ut som att alla bara reste sig upp och lämnade stället. En del av de intagna flyttades till andra institutioner, men själva sjukhuset och det mesta av den medicinska apparaturen lämnades vind för våg och finns fortfarande kvar i de tomma lokalerna.
 
 

6. Centralia

centralia

Året var 1962 när en grupp mindre begåvade brandmän i Centralia, Pennsylvania bestämde sig för att städa upp staden genom att samla allt skräp i en övergiven kolgruva och sedan elda upp skiten. Ironiskt nog tog sig elden in i de djupare urtagen och satte hela gruvan i brand. Sedan den dagen har det brunnit under de tomma gatorna i staden, och väljer man att ändå besöka platsen bör man ha i åtanke att potentiell dödsfara lurar runt varje hörn i form av bland annat giftgaser, kollapsande vägar och – så klart – eld.
 
 

5. Dörren till helvetet

gatesofhell

Derweze är en turkmenistansk by mitt i Karakumöknen med cirka 350 invånare. Bara det isolerade läget räcker för att ge en kalla kårar, men det är ”Dörren till helvetet” som verkligen gör platsen till en av de obehagligare i världen. Eftersom helvetet inte finns på riktigt är det givetvis inte fullt så läskigt som det låter, men ändå tillräckligt för att hålla de flesta av oss på mer än bekvämt avstånd från helveteshålet. Det 70 meter breda hålet tillkom vid en sovjetisk borrolycka 1971 som orsakade stora utsläpp av farliga gaser. Ett gäng slipade forskare tyckte att den bästa lösningen var att bränna upp gaserna – ja, bränna – så de satte helt enkelt eld på dem. Sedan dess har det enorma hålet, precis som Centralia, brunnit oavbrutet och dess glöd kan ses från mils avstånd. Det är oklart när (eller om) bränderna kommer att brinna ut.
 
 

4. Tophet

tophet

Gravplatsen Tophet ligger i Tunisien och inhyser tusentals gravar. Men gravplatser finns det ju gott om, så varför är just den här så läskig? Till att börja med: samtliga gravar innehåller barnskelett. Detta har lett historiker till slutsatsen att de offrats i olika ritualer. Men det slutar inte där. Vissa fynd antyder nämligen att man, på grund av svält i regionen, åt upp barnen efter att de offrats. Det var alltså med andra ord INTE bättre förr.
 
 

3. Actun Tunichil Muknal

actun

Denna fem kilometer långa kalkstensgrotta i Belize inrymmer skelettdelar och andra arkeologiska kvarlämningar från mayafolket. Det mest fascinerande är grottans stora stjärna och turistmagnet – ”Kristalljungfrun” – skelettet av en ung flicka som troligen offrats i någon slags rit. De förkalkade benresterna glittrar som kristall när solen lyser igenom och den vackra effekten ger sken av att den olycksdrabbade flickan äntligen funnit sin frid. Obehagligt och rörande på samma gång.
 
 

2. Chauchilla-kyrkogården

chauchilla

Staden Nazca i Peru är världskänd för sina ”Nazcalinjer” som är upptagna på Unescos världsarvslista, men det är den inte alls lika berömda Chacuilla-kyrkogården som är det läskigaste inslaget i regionen. Platsen svämmar över med kvarlevor från urbefolkningen, och blir med all önskvärd tydlighet en kuslig ögonöppnare vad gäller priset de fick betala för välkomnandet av européerna.
 
 

1. Manchac Swamp

manchac

Spöken, massgravar, alligatorer och de garanterat läskigaste träden du någonsin sett. Den beskrivningen borde avskräcka de flesta från att sätta sin fot i närheten av detta enorma träsk i Louisiana. Bilderna sammanfattar det mesta som är obehagligt – men samtidigt väldigt vackert – med den Djupa Södern och dess omgivningar. Det är nästan så att man kan höra tonerna av en banjo eka genom det öde landskapet.
 

4.37/5 (82)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap