Listor.se

Sveriges största listsajt

10 flygplansmysterier som förbryllade världen

Flygplansmysterier
Amelia Earhart försvann spårlöst 1937. Bild: NASA

Flygrädsla är ett välkänt fenomen som ofta viftas bort med resonemang om att det är säkrare att flyga än att köra bil. Ibland går det dock verkligen åt skogen även uppe i luften – utan att någon fattade vad som hände. Här har vi listat 10 flygplansmysterier som förbryllade världen.

Skrämmande många incidenter på listan har ägt rum i modern tid, så är du flygrädd råder vi dig därför att klicka vidare till något mer lättsamt, som söta djur, knäppa klipp eller liknande. För er andra följer här alltså en redovisning av några av vår tids märkligaste flygplansförsvinnanden.

 

10. Malaysia Airlines Flight 370

Klockan 00.41 natten till lördagen den 8 mars 2014 lyfte Malaysia Airlines Flight MH370 från Kuala Lumpur med slutdestination Peking. Enligt ett uttalande från flygbolaget förlorade lufttrafikövervakningen kontakten med planet 01.30 och Malaysisk militärradar siktade planet sista gången 02.40 i närheten av Pulau Perak, en liten stenig ö i Malackasundet. Den 20 mars meddelade Australiens premiärminister att man lokaliserat oidentifierade föremål i havet utanför Perth, och att det möjligen kunde vara relaterat till försvinnandet. Fyra dagar senare bekräftades uppgifterna och samtliga ombord miste troligen livet. Vad som orsakat kraschen är ännu oklart, men man tror sig ha en rätt klar bild över var planet slagit ner. Någonstans i djupet hoppas man kunna finna svaren på gåtan.

9. Air France flight 447

I maj 2009 lyfte Air France flight 447 från Rio de Janeiro. Den sista kontakten med flygledarna ägde rum några timmar efter start när planet befann sig över Atlanten. Det kom att ta nästan två år innan vraket och de flesta av kvarlevorna lokaliserades. Samtliga 228 passagerare, varav tre var svenskar, omkom i olyckan.

8. Boeing 727-223

Den 25 maj 2003 lämnade en Boeing 727-223 Angolas huvudstad, Luanda. Målet var Burkina Faso i västra Afrika, men flygplanet nådde aldrig sin slutdestination, och har sedan dess förblivit spårlöst försvunnet. Lyckligtvis skall planet inte ha haft mer än tre passagerare, även om det officiella antalet aldrig offentliggjorts.

7. EgyptAir flight 990

På självaste Halloween 1999 kraschade EgyptAirs flight 990 i Atlanten. Planet var på väg från New York till Kairo när det störtade nästan 4.300 meter på 36 sekunder. Alla 217 passagerare ombord omkom och det är fortfarande oklart vad som orsakade katastrofen. En teori är att kaptenen eller andrepiloten skall ha begått självmord, en annan hävdar att planet störtade på grund av ett mekaniskt fel.

6. TWA flight 800

Klockan 20:31 den 17 juli 1996, strax efter att kapten Ralph G. Kevorkian lyft från New York, exploderade Trans World Airlines (TWA) flight 800, och till en början fruktade man att det handlade om en terrorattack. En utredning visade dock olyckan berodde på att en kortslutning orsakat en explosion i en bränsletank. Tror man.

5. DC-3:an som försvann

Den svenska DC-3:a som spårlöst försvann 13 juni 1952 öster om Gotska sandön blev upprinnelsen till den så kallade Catalinaaffären mellan Sverige och Sovjetunionen. Det enda spåret man hittade efter flygplanet var en sönderskjuten räddningsflotte. När två svenska plan av typen Catalina två dagar senare spanade efter det försvunna flygplanet besköts det ena av sovjetiska jaktplan. Vraket av DC-3:an påträffades till slut 2003, tillsammans med kvarlevorna av flera besättningsmän.

4. BSAA British Stardust

Den 2 augusti 1947 försvann British South American Airways British Stardust spårlöst över Anderna när planet var på väg från Buenos Aires till Santiago. Det sista meddelandet från planet skickades med morsekod bara fyra minuter innan planerad landning, och löd ”STENDEC”. Innebörden av meddelandet är ännu i dag höljt i dunkel, och det dröjde ända till 2000 innan planet till slut hittades djupt inne i en glaciär.

3. Flight 19

I december 1945 försvann fem amerikanska bombflygplan i närheten av den ökända Bermudatriangeln i Atlanten. En teori är att planen flögs till bränslet tog slut, och till slut kraschade mitt ute på öppet hav. Ytterligare ett plan skickades iväg för att söka efter Flight 19, men förlorade även det kontakten med kontrolltornet bara tre minuter efter start. Varken de fem bombflygplanen eller patrullplanet har hittats.

2. P-40 Kittyhawk

1942 försvann ett brittiskt stridsflygplan av modell P-40 Kittyhawk i Saharaöknen spårlöst. Haveriet förblev ett mysterium fram till 2012, då en oljearbetare av en slump snubblade över vraket i öknen. Planet var i förvånansvärt gott skick när det återfanns och man misstänker att piloten kan ha överlevt kraschen, för att senare gå hädan i den obarmhärtiga öknen.

1. Amelia Earhart

Amelia Earhart blev 1932 första kvinna att genomföra en ensamflygning över Atlanten, och hon beslutade sig fem år senare för att försöka toppa bedriften med en jorden runt-flygning i en Lockhead Electa. Earhart och dennes navigatör tros ha störtat någonstans mellan Lae på Nya Guinea och ön Howland till följd av något så retfullt som soppatorsk. Det har dock genom åren framförts mängder av andra teorier om vad som kan ha hänt, men Amelia Earharts öde förblir okänt än i dag.

3.33/5 (9)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap