Listor.se

Sveriges största listsajt

10 bästa gudarna i nordisk mytologi

10 bästa gudarna i nordisk mytologi
Oden är en av våra favoritgudar inom nordisk mytologi.

Vad har gudar, jättar, dvärgar, alver och monster gemensamt? Alla är ingredienser i såväl Sagan om ringen-trilogin, som i den nordiska mytologin. Och visst var det så att J.R.R. Tolkien hämtade mängder av inspiration från våra förfäders skrifter till sina bestsellers. Men vilka är egentligen de 10 bästa gudarna i nordisk mytologi? Här har vi listat våra favoriter.

Ingen annan av världens mytologier kan, i alla fall om ni frågar oss, mäta sig med den nordiska när det kommer till ren och skär awesomeness. Det är något med svärtan, råheten och den nordiska kargheten som gör sagorna från Asgård helt oemotståndliga. Vilken är din favorit av Asgårds gudar och gudinnor?

 

10. Syn

Valkyrian Syn (”den nekande”) vaktar ingången till Odens mäktiga borg Valhall. Valkyriorna väljer ut de modigaste krigarna i Midgård och tar med dem till Valhall där de kan festa och slåss resten av sitt liv. Det är även henne man vänder sig till för att neka oinbjudna gästers inträde i andras boningar. Vid ting (rättegångar) agerade Syn som sanningens och rättvisans gudinna.

9. Heimdall

Det berättas i den nordiska mytologin att de första människorna till en början levde ett både kulturlöst och primitivt liv, fram till en dag då en båt med en liten pojke omgiven av verktyg och skatter drev i land. Pojken var Heimdall som sänts till jorden från Asarna. Han accepterades och togs om hand av människorna, och som tack styrde han upp hela deras miserabla livssituation. Heimdall lärde oss om hur man tämjde den heliga elden, om hantverk och arbetskunskap, organiserade samhället och fastslog de tre samhällsklasserna. Mad administration skills!

8. Gna

Gna är Friggs (mer om henne lite senare) budbärare. Hennes följeslagare, hästen Hofvarpner, tar henne genom luft och över vatten för att förmedla budskap mellan de olika världarna. Hade man ett brådskande budskap som skulle nå fram snabbt var det Gna man skulle åkalla.

7. Sjöfn

Sjöfn (”älskogsväckerskan”), som bland annat omnämns i Snorre Sturlasons ”Den yngre Eddan”, tillhör Friggs systraskap och hennes ”superkraft” är att hon kan få alla – både män och kvinnor – att tänka på sex! Så ville man ligga var det Sjöfn som skulle tillbes.

6. Balder

Den godaste av alla gudar var både snäll, vis och förlåtande, och han älskades av hela Asgård – nästan. Balders far, Oden, hade drömt om sonens död och för att skydda honom fick modern Frigg alla levande ting att lova att de inte skulle skada deras son. Men hon glömde misteln, vilket utnyttjades av den svekfulle och avundsjuke Loke. Han gjorde en pil av växten som han sedan lurade Höder, Balders blinde bror, att skjuta Balder med. Historien om den älskade guden slutar dock inte där – efter jordens undergång, Ragnarök, kommer Balder tillbaka och blir den nya härskaren över Asgård.

5. Loke

Om Balder var mest älskad i Asgård är Loke raka motsatsen. Enligt Snorres Edda är han att betrakta som en gud trots att han härstammar från jättarna. Loke är vacker till utseendet, men visar sig ofta vara ondskan personifierad och slugast av alla jättar. Han kan skifta kön och skepnad och är far till både Fenrisulven och Midgårdsormen. Som straff för sin delaktighet i Balders död blev Loke fastbunden med sin son Narfes tarmar i underjorden på tre vassa stenar; en under skuldrorna, en på hans länder och en under hans knäveck.

4. Tyr

Tyr är krigsguden som har heder och rättvisa som sitt huvudämne och därmed är den nordiska mytologins motsvarighet till den romerske krigsguden Mars. Han spelar en betydande roll i myten om Fenrisulvens fjättrande efter Lokes svek mot gudarna. De lurar ulven att fjättrandet bara är en lek och att han kommer att släppas lös, men det sluga monstret synar bluffen och kräver någon slags försäkring för att ställa upp. Detta sker genom att Tyr lägger sin hand i ulvens käft, som när den förstår att den blivit lurad biter handen av honom. Under Ragnarök drabbar Tyr samman med helveteshunden Garm, vilket resulterar i de bådas död.

3. Frigg

Asgårds matriark, Frigg, är som tidigare nämnts gift med Oden och mor till Balder, Höder samt Hermod. Hon identifieras med morgonstjärnan och är den visaste av alla gudinnor, och hon känner till alla människors öden.

2. Oden

Den äldste, störste och klokste av samtliga asagudar lägger beslag på epiteten krigsgud, skaldekonstens gud och de dödas gud. Och det kan han väl få vara – han offrade trots allt ett öga i Mimers brunn för att höja sin IQ… Oden var, tillsammans med sina bröder Vile och Ve, med och skapade vår existens i samband att de dödade jätten Ymer, vars kropp de sedan använde för att utforma jorden. Oden försvarar sig med spjutet Gungner som aldrig missar sitt mål, och hans närmaste entourage består av den åttabenta hästen Sleipner, vargarna Gere och Freke samt korparna Hugin och Munin som fungerar som budbärare och spioner.

1. Tor

Etta på listan är givetvis den nordiska mytologins enda superstjärna och vår motsvarighet till Zeus (typ) – åskguden Tor! Ingen av de andra gudarna och gudinnorna kommer i närheten av den dragningskraft som den blonde, hammarsvingande hjälten uppvisar. Beväpnad med hammaren Mjölner, ett kraftbäte och en järnhandske far han runt över himlavalvet på sin vagn, som dras av bockarna Tanngnjóstr och Tanngrisnir, och slåss mot de onda jättarna. Tor är guden som bringar ordning ur kaos, och det är inte utan anledning han fått titeln ”Mänsklighetens beskyddare”.

2.19/5 (63)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
Turtle
1 år sedan

I like turtles

beanäs
5 månader sedan
Svara till  Turtle

kung

Tina
Tina
2 år sedan

Konstigt att Freja inte är med!! Bland vanligt folk är hon mer känd än Frigg. Även om Figg är fantastiskt! HELL asatron!!

Erik
Erik
6 år sedan

Helt rätt att ha Tor som #1 men jag anser nog att Balder borde hamna före Loke. Nordisk mytologi rockar!


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap