Listor.se

Sveriges största listsajt

10 av världens mest skruvade sekter

10 skruvade sekter
Jim Jones var ledare för självmordssekten Folkets tempel. Bild: Nancy Wong

En sekt är en grupp människor som är sammanbundna genom en ideologi eller en tydlig ledare, och de kan vara allt från politiska till religiösa.

Fenomenet existerar inom så gott som alla religioner och ideologier. Här har vi samlat 10 av världens mest skruvade sekter.

10. Raëliska rörelsen

Raël, född som Claude Vorilhon 1946 i Frankrike, är ledare för den internationella organisationen Raëliska rörelsen, som lär ut att livet på jorden skapades av vetenskapsmän och konstnärer från en annan planet. Organisationen har bland annat gjort sig kända för sitt förespråkande av mänsklig kloning.

1973 var Raël, enligt honom själv, med om en UFO-kontakt och hävdar att han blev kontaktad av en representant (Jahve) för en utomjordisk civilisation och fick då ett budskap. Raël har publicerat budskapet i en bok, ”Budskapet från utomjordingar”.

Budskapet går i korthet ut på att livet på jorden har uppstått genom intelligent design på vetenskaplig väg genom genetisk ingenjörskonst. Dessa utomjordingar och deras farkoster har tidigare i historien uppfattats som gudar, änglar och andra fenomen.

Efter kontakten har Raël helt ägnat sig åt att bygga upp den internationella Raëliska rörelsen, samt att ge intervjuer och arrangera seminarier i självutveckling. Målet är bygga en ambassad för att den utomjordiska civilisationen, Elohim, som ska kunna knyta en officiell kontakt med mänskligheten.

Idag uppskattas antal medlemmar till över 100 000 och finns i hela världen.

9. Familjen

Familjen som tidigare kallades Guds barn är en nyandlig rörelse, ofta betraktad som en sekt. Rörelsen grundades i Kalifornien 1968 av David Brandt Berg.

Gruppen fick medias uppmärksamhet på 70-talet då de förutspådde världens och i synnerhet USA:s undergång genom en kollision med kometen Kohoutek. Samma år började sektens kvinnliga medlemmar prostituera sig för att värva män till rörelsen. De barn med okända fäder som kom till på detta sätt kallades ”jesusbarn”, den kontroversiella metoden att värva nya medlemmar upphörde 1987.

All form av ”fri sex” inklusive incest ska tillåtas inom rörelsen. Familjen förespråkar även att kvinnor ska ha mycket sex för att skaffa många barn och enligt avhoppare från rörelsen har pedofili förekommit.

Familjen är idag aktiv i en mycket liten skala. Sekten tror sig vara utvald och att de är jordens sista chans att vi bli frälsta innan domedagen. River och Joaquin Phoenix levde med sekten en period när de var små.

8. Heaven’s Gate

Heaven’s Gate startades av paret Marshall Applewhite och Bonnie Nettles som trodde sig vara utvalda, nedstigna från det himmelska kungadömet för att ge människorna på jorden en sista chans att följa dem dit. Medlemmar av Heaven’s Gate trodde att de skulle bli hämtade från denna värld till en högre tillvaro av ett rymdskepp.

1997 begick alla 39 medlemmar kollektivt självmord på sektens egna gård i San Diego genom att dricka vodka tillsammans med ett mycket starkt sömnmedel.

En av anledningarna till självmordet tros vara att de trodde att det rymdskepp som skulle föra dem till The Kingdom of Heaven följde med Hale–Bopp, kometen som passerade jorden vid den tiden.

7. Soltempelorden

Soltempelorden var ett hemligt sällskap som grundades av Joseph Di Mambro och Luc Jouret i Genève i Schweiz 1984.

Di Mambro hade tidigare varit medlem i ett sällskap med band till Rosencreuzarna och Jouret, som var ordens officiella grundare, var en homeopat och new age-anhängare som även hävdade att han och Di Mambro varit medlem i Tempelherreorden i ett tidigare liv. De hävdade också att Luc Jourets dotter Emmanuel var resultatet av jungfrufödsel och att hon skulle leda medlemmarna till ett nytt liv efter döden, på en planet som kretsade kring Sirius.

1986 flyttade Jouret och Di Mambro till Moran Heights i den kanadensiska delstaten Québec och etablerade en filial av sällskapet där. Man trodde att jorden snart skulle gå under.

I oktober 1994 begick 74 medlemmar kollektivt självmord, eller mördades, på två platser i Schweiz samt i Kanada. Byggnaderna hade sedan tänts på med hjälp av tidsinställda bombanordningar. Några av kropparna var drogade och en del skjutna. Flera av de avlidna var barn.

6. Scientologerna

Scientologi är en nyreligiös rörelse skapad av den amerikanske författaren L. Ron Hubbard (mest känd för science fiction och fantasy-litteratur).

Grunden för kulten är en förvirrande röra av utomjordiskt inflytande och det mänskliga psyket. Före detta medlemmar, journalister, rättsväsendet och flera regeringar har beskrivit kyrkan som en sekt och en organisation med ett kommersiellt intresse, och har anklagat den för att ofreda sina kritiker och utnyttja medlemmarnas goda tro.

De som har lyckats lämnat denna kult vittnar om hjärntvätt, bedrägeri och massmöten med sektliknande inslag. Men huvudsakligen verkar Scientologin handla om pengar, där medlemmarna förväntas betala enorma summor för sin personliga utveckling inom rörelsen.

Scientologerna stämmer byxorna av den som vågar talar illa om dem i media och förbjuder medlemmar att träffa vänner och anhöriga som hoppat av. De agerar dessutom mer som ett enormt globalt företag än en religiös organisation.

I USA hade rörelsen år 2008 25 000 medlemmar, bland annat många kändisar som John Travolta och kanske framförallt Tom Cruise som nästan blivit rörelsens ansikte utåt.

5. Davidiarnerna

Davidian Bransch Davidian Seventh-Day Adventists (DBDSDA) var en sekt bildad 1986 av David Koresh. Han betraktades inom rörelsen som profet och hans uppenbarelser sågs som en ledning för medlemmarnas sätt att leva.

Man firade lördagen som sabbat och avhöll sig från kött, alkohol, koffein, tobak, pråliga kläder och elegans, födelsedagsfirande och TV-tittande. Koresh uppmuntrade även sektens kvinnor att inte begränsa sig till en partner och var biologisk pappa till många av sektens barn.

Davidiarnerna blev världskänd i och med belägringen i Waco som inleddes den 28 februari 1993 och slutade våldsamt 50 dagar senare.

Dramat tog sin början när ATF och FBI försökte utföra en husrannsakan på Davidianernas ranch vid Mount Carmel. Kort efter försöket att delge husrannsakan, utbröt en intensiv eldstrid som varade i nästan två timmar. I denna eldstrid dödades fyra agenter och sex Davidianer.

Efter ATF:s misslyckande försök att verkställa husrannsakan påbörjades en belägring initierad av FBI. Belägringen slutade 50 dagar senare när en brand förstörde byggnadskomplexet i samband med att ett andra anfall inleddes.

Sammanlagt dog 76 personer i branden, inklusive 20 barn, två gravida kvinnor, samt David Koresh själv som tog sitt eget liv.

4. Villa Baviera

Efter att ha blivit anklagad för pedofili i hemlandet Tyskland flydde Paul Schäfer till Chile med en grupp tyska familjer 1961 och bildade Colonia Dignidad (Koloni Värdighet), där sektmedlemmarna levde isolerade under Shäfers religiösa tukt och förmaning, skyddade från omvärlden av taggtråd och vakttorn.

Schäfer förbjöd tv och telefon, splittrade familjer, predikade aga och bestämde över sektmedlemmarnas sexliv. Här pågick även brottslig verksamhet som pengatvätt och illegala vapenförråd och sexuella övergrepp av barn. Högt uppsatta nazister tros även ha gömt sig här.

Idag bor det fortfarande cirka 280 medlemmar kvar i byn, som numera heter Villa Baviera. Många av dem är gamla tyskar som inte talar spanska och som levt helt isolerade under den enväldige Schäfer. Gruppen har på senare tid börjat ta kontakt med den moderna världen utanför, helt nyligen fick tjänstemän från den tyska ambassaden besöka kolonin, för första gången på tjugo år.

3. Mansonfamiljen

Mansonfamiljen utgjordes av ett antal personer, mestadels unga kvinnor, som utförde brott och mord på ledaren Charles Mansons order. Gruppen bodde på en ranch vid Topanga Canyon i Santa Susana-bergen i Los Angeles-området under slutet av 60-talet.

Mansonfamiljens mest beryktade våldsdåd är morden på Sharon Tate, skådespelerska gift med filmregissören Roman Polański, och fyra andra personer.

Natten till den 9 augusti 1969 bröt sig fyra medlemmar ur Mansonfamiljen in i Tates bostad i Beverly Hills och mördade Steven Parent, Sharon Tate (som var höggravid), Abigail Folger, Wojciech (Wojtek) Frykowski och Jay Sebring. Morden utfördes med utstuderad bestialitet. De tre förövarna till morden, Charles Watson, Susan Atkins och Patricia Krenwinkel, dömdes till döden. Sammanlagt åtalades gruppen för nio mord.

Dödsstraffen omvandlades sedermera till livstids fängelse och Charles Manson dog 2017, 83 år gammal.

2. Aum Shinrikyo (sanningens lära)

Aum Shinrikyo är en japansk domedagssekt känd för saringasattacken mot Tokyos tunnelbana 1995 där 12 personer dog och mer än 5 000 människor skadades.

Sekten grundades 1984 av Shoko Asahara. Hans trossystem byggde bland annat på buddismen och ockultismen. Enligt Asahara skulle världen gå under 1996 och det enda sättet att klara sig var att gå med i hans sekt.

Den 20 mars 1995 genomförde sekten en attack med nervgasen sarin i tunnelbanan i centrala Tokyo. Asahara dömdes 2004 till döden för sammanlagt 27 mord.

1. Folkets tempel

Folkets tempel var en socialistisk orienterad kristen organisation, grundad 1955 av pastorn Jim Jones, som vid mitten av 1970-talet hade ett dussintal verksamheter i Kalifornien, inklusive högkvarteret i San Francisco med över 2 000 medlemmar.

Jones startade Folkets tempel för att hjälpa hemlösa, arbetslösa och sjuka. Före detta medlemmar har dock vittnat om både utbredd hjärntvätt och misshandel. Folkets tempel har främst gjort sig känt för vad som kommit att kallas Jonestownmassakern, vilken inträffade den 18 november 1978 då över 900 människor miste livet.

Tragedin inträffade i organisationens egna by Jonestown i Guyana, dit de flytt för att få vara i fred från amerikanska myndigheter. Tanken var att de i djungeln skulle skapa en ny Edens lustgård. När tre journalister besökte gruppen i Guyana sköts de ihjäl efter att de försökt ta sig därifrån. Efter skjutningarna begick 913 medlemmar – däribland många barn – kollektivt självmord genom att dricka en förgiftad läsk. De som inte drack giftet frivilligt sägs ha blivit tvingade eller skjutna.

3.94/5 (90)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap