Listor.se

Sveriges största listsajt

10 av tidernas värsta fartygskatastrofer

Natten till den 28 september 1994 förliste passagerarfärjan MS Estonia i Östersjön på väg från Stockholm till Tallin. Totalt släcktes 852 liv, varav 501 svenska. Estoniakatastrofen är den värsta maritima olycka som drabbat Sverige i modern tid. Här har vi valt att titta närmare på några andra av tidernas värsta fartygskatastrofer.

Världens mest berömda haveri till havs är givetvis förlisningen av ”osänkbara” RMS Titanic 1912 – men den är faktiskt långt i från den dödligaste. Läs vidare för att ta reda på vilka som är de värsta fartygskatastroferna i fredstid.

10. MS al-Salam Boccaccio 98

MS al-Salam Boccaccio 98 var en egyptisk färja som sjönk i Röda havet den 2 februari 2006. Orsaken till olyckan har aldrig blivit fastställd, men baserat på vittnesuppgifter från överlevande tror man att den orsakats av en brand i maskinrummet. Totalt omkom 989 av de 1 377 personer som färdades på färjan.

9. SS Hong Moh

SS Hong Moh var ett passagerarfartyg som förliste den 3 mars 1921 på väg från Hong Kong till den kinesiska staden Shantou. I hårt väder med dålig sikt kolliderade fartyget med en klippformation varpå det senare bröts mitt i tu och sjönk. Totalt förlorade cirka 1 000 människor livet i olyckan.RMS

8. RMS Empress of Ireland

RMS Empress of Ireland var en kanadensisk oceanångare som gick i linjetrafik mellan Liverpool och Québec. Fartyget förliste den 29 maj 1914 på Saint Lawrencefloden efter en kollision med den norska kolfraktaren SS Storstad. Vid förlisningen omkom 1 012 människor vilket gör den till den värsta fartygskatastrofen i Kanadas historia.

7. SS General Slocum

PS General Slocum var en amerikansk hjulångare som tjänstgjorde som utflyktsfartyg runt New York med omnejd i början av 1900-talet. Den 15 juni 1904 omkom hela 1 021 människor när ekipaget förliste på East River efter att en brand utbrutit ombord.

6. MS Toya Maru

MS Toya Maru var ett fartyg som sjönk under en tyfon i Tsugarusundet mellan de japanska öarna Hokkaido och Honshu den 26 september 1954. Totalt dog hela 1 159 av de 1 309 passagerarna i samband med olyckan.

5. RMS Titanic

Lyxkryssaren RMS Titanic lämnade hamnen i Southampton för sin jungfruresa den 10 april 1912 med destination New York. Som bekant nådde hon aldrig sitt mål. Strax före midnatt den 14 april kolliderade Titanic med ett isberg och katastrofen var ett faktum. Inom 2 timmar och 40 minuter hade det enorma fartyget sjunkit till Atlantens botten – tillsammans med 1 514 av dess passagerare.

4. SS Sultana

Sultana var en amerikansk hjulångare som exploderade på Mississippifloden i närheten av Memphis den 27 april 1865. Orsaken till olyckan tros ha varit en eftersatt ångpanna som sprungit läck. Av de över 2 400 passagerarna bestod en övervägande del av frisläppta fångar från inbördeskriget på väg tillbaka norrut till sina hem. Sammanlagt uppskattas katastrofen ha krävt någonstans mellan 1 600 och 1 800 människors liv.

3. MV Le Joola

Den 27 september 2002 kapsejsade den statligt ägda senegalesiska färjan MV Le Joola utanför Gambias kust. Fartyget hade en officiell passagerarkapacitet på 536 personer och 36 bilar, men den här kvällen fanns hela 1 927 människor ombord. Officiellt dog 1 863 personer i samband med förlisningen, men eftersom många ombordvarande saknade biljett har det exakta dödstalet aldrig kunnat fastställas.

2. SS Chiang Ya

En av de absolut värsta katastroferna som ägt rum till sjöss i fredstid inträffade under det kinesiska inbördeskriget. Fartyget SS Chiang Ya var fullastat med flyktingar undan kommunistregimen när det på kvällen den 3 december 1948 lämnade Shanghais hamn. Kort efter avgång inträffade en kraftig explosion i fartygets akter varpå det sjönk till botten av Huangpufloden. Det exakta antalet omkomna är okänt, men uppskattningsvis miste omkring 2 750 personer livet i samband med olyckan. Explosionen tros ha orsakats av en kvarglömd japansk mina från andra världskriget.

1. MV Doña Paz/MT Vector

Den dödligaste fartygsolyckan i fredstid inträffade den 20 december 1987 när passagerarfärjan MV Doña Paz kolliderade med tankfartyget MT Vector i Filippinerna. I samband med kollisionen fattade Doña Paz eld och sjönk inom två timmar. Vector gjorde detsamma kort senare. Den totala dödssiffran har med tiden beräknats till minst 4 386 personer, vilket alltså gör tragedin till den värsta fartygskatastrofen i fredstid.

4.45/5 (56)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap