Listor.se

Sveriges största listsajt

Vinter-OS mest minnesvärda ögonblick

Vinter-OS mest minnesvärda ögonblick
De olympiska vinterspelen har bjudit på mängder av minnesvärda ögonblick genom åren.

De olympiska vinterspelen må bara avgöras vart fjärde år, men den här listan över vinter-OS mest minnesvärda ögonblick kan du återkomma till precis när du vill!

Listan innehåller allt från dramatiska spurter och oförglömliga rivaliteter, till tidernas underdogs samt en av de märkligaste segrarna någonsin. Som svensk kan man sakna ögonblick som Stenmarks dubbla guld 1980, Foppas straff, Anjas krash/comeback eller Wassbergs hundradelsseger mot Juha Mieto. Vad tycker du – är detta de mest minnesvärda ögonblicken i vinterolympiadernas historia?

 

10. Eddie the Eagle charmar världen

Michael Edwards, mer känd som Eddie the Eagle, var den första att representera Storbritannien i backhoppning under de olympiska vinterspelen i Calgary 1988. Han blev snabbt känd för sin minst sagt speciella stil och mediokra resultat. Jämfört med konkurrenterna hoppade Edwards ungefär hälften så långt – trots detta satte han brittiskt rekord i tävlingen! Media och publiken älskade den brittiska underdogen men den olympiska kommitén var inte lika roade. Redan till följande OS i Albertville 1992 var reglerna för backhoppningen ändrade så att för dåliga hoppare inte skulle kunna kvala in till tävlingarna. Följden av detta blev sorgligt nog att Eddie the Eagle aldrig mer kvalade in till ett olympiskt spel och den goda OS-andan naggades i kanten – kanske för alltid.

9. Kerrigan vs. Harding

För oss som var med på 90-talet är det galna dramat mellan konståkerskorna Nancy Kerrigan och Tonya Harding kanske ett av hela decenniets mest ihågkomna idrottsrivaliteter. Under ett träningspass inför OS i Lillehammer 1994 fick Nancy Kerrigan sitt knä sönderslaget med ett järnrör av en man som senare visade sig vara Tonya Hardings ex-man. Trots den hänsynslösa attacken lyckades Kerrigan återhämta sig och knep silvret i finalen. Tonya Harding fick under tävlingen problem med ena skridskons skosnören och slutade på en åttonde plats. Karma is a bitch.

8. Steven Bradbury vinner tidernas märkligaste OS-guld

Steven Bradbury är en australiensisk skridskoåkare som för alltid skrev in sig i historieböckerna då han tog ett av de mest oväntade – och bisarra – OS-gulden någonsin i Salt Lake City 2002. Det gällde distansen 1000 meter i grenen short track och Bradbury åkte egentligen ut redan i kvartfinalen, men en diskvalificering tog honom ändå vidare till semifinal. Väl i där låg han sist till allra sista varvet då två åkare föll i sista kurvan vilket gav Bradbury en räkmacka till finalen. Här tycker man att turen borde börjat ta slut för den nederlagstippade australiensaren, men icke.

Finalen började som alla väntat, med Bradbury långt efter täten redan från början. Detta skulle visa sig vara det bästa som kunde hända. Han låg så långt efter de andra åkarna att han undvek det tumult om uppstod i den allra sista kurvan där samtliga åkare föll, och kunde obehindrat segla in som vinnare och ta Australiens första olympiska vinterguldmedalj någonsin. OS när det är som allra bäst!

7. Dan Jansen vinner sin efterlängtade guldmedalj

När Dan Jansen äntligen tog sitt efterlängtade guld i skridskolöpning i vinterolympiaden som hölls i Lillehammer 1994 var inte ett öga torrt. Sex år tidigare i Calgary, på toppen av sin karriär förlorade Jensens syster kampen mot leukemi bara några timmar innan han skulle tävla. Han genomförde loppen men föll på både 500 m och 1000 m. Historien upprepade sig fyra år senare i Albertville och efter att Jansen återigen fallit på distansen 500 meter i Lillehammer, vilken ansågs vara hans starkaste, såg det ut som att han aldrig skulle få kvittera ut en olympisk medalj. Till slut, på distansen 1000 meter lyckades dock Dan Jansen äntligen bryta förbannelsen och tog hem sitt otroligt efterlängtade guld – som han tillägnade sin syster.

6. Torvill & Dean fulländar isdansen

Ett av OS-konståkningens största ögonblick var när det brittiska paret Jayne Torvill och Christopher Dean isdansade hem guldet i Sarajevo 1984. Deras nummer ”Bolero” fick högsta poängen för ett enskilt program någonsin, och var en ren och skär uppvisning i skridskokonst!

5. Alberto Tomba gör en Stenmark

Playboyen Alberto ”La Bomba” Tomba, sopade banan med sina konkurrenter i de olympiska spelen i Calgary 1988 då han kammade hem gulden i både slalom och storslalom. Tomba var en av sin tids mest tekniskt skickliga utförsåkare och dominerade båda slalomgrenarna under sent åttio- till tidigt nittiotal. Allas vår Ingemar Stenmark hade åtta år tidigare gjort samma bedrift i Salt Lake City.

4. Norge vs. Italien 4 x10 km – tidernas stafettdrama

Under vinter-OS i Lillehammer 1994 fick åskådarna bevittna en av de mest dramatiska slutspurterna i OS-historien – dessutom på den prestigefulla 4×10 km stafetten. Den avslutande sträckan blev en nagelbitare av nästan bibliska mått och när italienaren Silvio Fauner till slut korsade mållinjen som förste man var han bara en ynka sekund före norska spurtesset Björn Dählie.

3. Hermann Maier kraschar och reser sig

I ett par ödesmättade sekunder under vinter-OS i Nagano 1998 fick världen bevittna den österrikiske alpinåkaren Hermann Maier falla handlöst under en våldsam krasch i störtloppet efter en felbedömning av banan. The Herminator visade sig dock vara av det rätta virket, borstade av sig och tog senare guld i både Storslalom och Super-G ett par dagar senare. Anja Pärsson gjorde en liknande bedrift under OS i Vancouver då hon föll dramatiskt i störtloppet, men ändå lyckades bärga en bronspeng i kombinationstävlingen dagen efter.

2. Eric Heiden vinner allt

Eric Haiden var den amerikanske skridskoåkaren som under 1976 års vinterspel i Lake Placid kammade hem guldmedaljen i alla fem distanser. En makalös bragd som närmast kan jämföras med simmaren Michael Phelps prestationer under sommar OS i Peking 2008.

1. Miracle on ice – USA slår Sovjet i hockey

Året var 1980 och de olympiska vinterspelen pågick i Lake Placid samtidigt som spänningarna i det kalla kriget trappades upp. Som på beställning blev det USA och Sovjetunionen som kom att göra upp om guldmedaljerna i finalen i OS-hockeyn. Sovjet hade sin ”Big Red Machine” – ett samtränat superlag i ishockey som alla andra länder varit chanslösa mot i över 15 år. USA hade ett gäng amatörer och collegegrabbar. Ingen trodde att jänkarna skulle ha en rimlig chans att rubba maskinen från öst, men det blev en jämn match och med tio minuter kvar av tredje perioden satte USA 4-3, ett resultat som stod sig matchen ut. När slutsignalen gick och tidernas hockeyskräll var ett faktum, levererade den amerikanske kommentatorn Al Michaels ett av tidernas mest klassiska referat då han euforiskt utbrast ”Do you believe in miracles? YES!”

4/5 (1)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap