Listor.se

Sveriges största listsajt

10 av världens galnaste berg- och dalbanor

Bara själva åsynen av en nöjespark kan få vissa att bli illamående, för andra är det bland det bästa som finns. Oavsett inställning till vilda åkturer kan det vara kul att ta en titt på några av världens galnaste berg- och dalbanor.

Människor älskar att söka kickar i olika former och att åka berg- och dalbana kan verkligen ge ett ordentligt adrenalinpåslag. Här kommer några tips för såväl er som tröttnat på Gröna Lund och Liseberg som för er som hellre tittar på från hemmets lugna vrå.

Här har vi listat 10 av världens galnaste berg- och dalbanor – och visst pirrar det lite i magen när man tittar på klippen nedan?
 
 
 

10. The Zipper (Ambulerande attraktion)

En klassisker som finns lite här och var och fanns redan på 60-talet i nöjesparker runtom i världen.
 
 
 

9. The Smiler (England)

Efter att ha åkt The Smiler som är en 1,2 km lång åktur med 30 meter djupa dyk, i en hastighet av  85 km/h, är frågan om man verkligen ler eller inte.
 
 
 

8. Zoomerang (Ambulerande attraction)

Som namnet ger en hint om så ser denna populära åkattraktion ut som en boomerang, 35,5 meter är högsta punkten under denna 285 meter långa bana, där man färdas i 75km/h.
 
 
 

7. Spongebob Squarepants Rock Bottom (USA)

Denna skruvade berg-och dalbana med mängder av loopar och tvära kast dyker 20 meter ner och eftersom resenären färdas i 64 km/h i ungefär 400 meter så är det roliga över ganska fort.
 
 
 

6. Space Mountain (USA)

Space Mountain är en inomhus-berg-och dalbana av stål på Disneyland i Kalifornien. Attraktionen öppnade den 27 maj 1977 och är en av fem versioner av Space Mountain som byggdes av Walt Disney Company. Space Mountain är ett av Disneylands fyra utnämnda landmärken.
 
 

5. Takabisha (Japan)

43 meter stup med en lutning på 121 grader känns garanterat i magen, och då det går i en hastighet av 100 knyck tar åkturen endast 112 sekunder.
 
 
 

4. Formula Rossa (Förenade Arabemiraten)

Med hastighet lika hög som en Formel 1 bil, är denna åktur 2 km lång, 60 meter hög och åkturen rivstartar med att accelera från 0 -240 km/h på 4,9 sekunder.
 
 
 

3. Jet Star (USA)

Skadades av orkanen Sandy och stod i början kvar oreparerad som en lite tveksam ”turistattraktion” på en nöjespark.
 
 
 

2. Colossus (USA)

En av världens längsta och snabbaste träbanor,  ca 1,4 km lång, största droppet är 38 meter djupt och farten håller nätta 100 km/h.
 
 
 

1. Kingda Ka (USA)

Världens högsta och näst snabbaste berg-och dalbana, 950 m räls, 139 m dyk, 206 km/h. Enjoy!

3.5/5 (6)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap