Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens bästa kvinnliga fotbollsspelare genom tiderna

Birgit Prinz (Tyskland), Christine Sinclair (Kanada), Abby Wambach (USA) och Marta (Brasilien) återfinns alla i toppen bland världens bästa kvinnliga fotbollsspelare genom tiderna.

Damfotbollen är på fortsatt stark frammarsch. I USA är till exempel intresset för damlandslaget större än för herrarnas motsvarighet. Trots detta är det svårt att hitta en lista över världens bästa kvinnliga fotbollsspelare genom tiderna. Men nu är det slut med det!

Här har vi grottat ner oss i såväl statistik som klassiska ögonblick och kommit fram till en femton namn lång lista över de kvinnor vi anser vara historiens bästa bolltrollare.

Flera kända namn saknas på listan vilket vittnar om den hårda konkurrens som vuxit fram inom damfotbollen på senare år. Vi har bland annat tvingats rata stora profiler som Hope Solo, Lotta Schelin, Carli Lloyd, Alex Morgan, Silke Rottenberg och Briana Scurry för att bara nämna några.

Här har ni den i alla fall, vår lista över tidernas bästa damfotbollsspelare.

15. Carin Jennings-Gabarra

USA:s Carin Jennings-Gabarra var i början av 90-talet troligen världens bästa kvinnliga fotbollsspelare. Hon var helt outstanding i den allra första VM-turneringen 1991 där hon stod för 5 mål och lika många assist.

Avrundade karriären på grund av skador efter att ha varit med och fört USA till OS-guld på hemmaplan i Atlanta 1996.

14. Pia Sundhage, Sverige

Självklart tar Sveriges bästa kvinnliga fotbollsspelare genom tiderna plats även på denna lista! Pia Sundhage var när det begav sig en allroundspelare av absolut världsklass. 71 mål på 146 landskamper talar sitt tydliga språk.

Visste du förresten att hon var den första damspelaren någonsin att göra mål på självaste Wembley?

13. Kelly Smith, England

Kelly Smith anses vara Englands första riktigt stora stjärna inom damfotbollen.

Under sin 20 år (!) långa karriär stod hon för 46 mål på 117 landskamper och hon var bärande i det första engelska damlandslag som någonsin kvalificerande sig för ett VM (2007). Kelly Smith lade skorna på hyllan 2015.

12. Sissi, Brasilien

Få kvinnliga fotbollsspelare har varit så vassa på fasta situationer som Sissi. Den brasilianska mittfältaren gjorde landslagsdebut redan vid 16 års ålder 1988.

Elva år senare, i VM-turneringen 1999 som slutade med VM-brons, blev hon delad skyttedrottning tillsammans med Kinas Sun Wen med totalt sju fullträffar.

11. Hege Riise, Norge

Hege Riise är Norges bästa kvinnliga fotbollsspelare genom tiderna. Här får den offensiva mittfältsdrottningen dock nöja sig med en mycket hedervärd elfteplats. Riise spelade tillsammans med pojkar fram till 14 års ålder då hon äntligen kunde gå med i en klubb för flickor.

När hon avrundade karriären 2004 var det med ett imponerande facit. Eller vad sägs om 58 mål på 188 landskamper (vilket är norskt rekord), ett EM-guld, ett VM-guld, samt ett OS-guld och ett OS-brons.

10. Kristine Lilly, USA

Kristine Lilly inledde 1994 sin klubblagskarriär i svenska Tyresö FF. Då hade hon redan representerat USA:s landslag i hela sju år. Lilly avslutade landslagskarriären 2010 och hade då lett USA till två VM-guld, två OS-guld och ett OS-silver.

Med 352 landskamper är hon dessutom med BRED marginal den spelare som gjort flest matcher för sitt land. Tvåan, Kanadas Christine Sinclair har ännu inte nått 300…

9. Nadine Angerer, Tyskland

Tysklands målvakt Nadine Angerer hade stått i skuggan av ikonen Silke Rottenberg i ett decennium när hon äntligen fick chansen mellan stolparna i VM 2007. Turneringen slutade med tyskt guld, mycket tack vare Angerers storspel.

På totalt sex matcher släppte hon inte förbi sig en enda boll och är därmed den enda målvakt som spikat igen kassen under ett helt världsmästerskap. På meritlistan finns dessutom tre OS-brons och en hel drös EM-guld.

8. Christine Sinclair, Kanada

Hon har kallats den bästa allroundspelaren någonsin. Kanadas Christine Sinclair har visserligen inte vunnit någon stor titel bortsett från OS-bronset 2012.

Men med 181 fullträffar på 284 landskamper är hon i skrivande stund den damfotbollsspelare som gjort näst flest mål genom alla tider. Frågan är nog inte om hon kommer att passera Abby Wambachs 184 mål, utan när.

7. Homare Sawa, Japan

Homare Sawa är japans bästa damfotbollsspelare genom tiderna. Hon innehar det inhemska rekordet för såväl antal landskamper (204) som antal mål (83).

Det största ögonblicket i Homare Sawas 23 år långa karriär är utan tvekan VM-guldet 2011. Under turneringen vann hon skytteligan, gjorde mål i finalen mot USA och utsågs till turneringens (och senare världens) bästa spelare.

6. Sun Wen, Kina

Kinas damlandslag hade en stark period under mitten och slutet av 90-talet. I centrum stod Sun Wen, skyttedrottningen som alltid levererade. På 152 landskamper mäktade hon med imponerande 106 mål.

Sun Wen vann skytteligan tillsammans med Marta i VM-turneringen 1999, som slutade med silver efter förlust på straffar mot USA. På meritlistan finns även ett OS-silver från 1996.

5. Birgit Prinz, Tyskland

Birgit Prinz debuterade för Tysklands a-landslag redan vid 16 års ålder i en landskamp mot Kanada 1994. Hon byttes in i den 72:a minuten och avgjorde matchen i den 89:e. Det var det första av totalt 214 mål hon skulle komma att göra under sin 17 år långa karriär.

Prinz var Tysklands absolut största stjärna under hela 00-talet och har i medaljsamlingen två VM-guld, ett VM-silver och tre OS-brons.

4. Abby Wambach, USA

Herrfotbollen är full av ikoniska hårdingar. På damsidan är de mer lätträknade. Men amerikanskan Abby Wambach väger upp underskottet med råge.

Tidernas hårdaste damfotbollsspelare var under karriären känd för sitt tuffa spel och sin ovilja att vika ner sig i pressade situationer. Något som verkligen lönade sig.

Med sina 184 mål är hon för närvarande den spelare som nätat flest gånger för sitt landslag genom alla tider. I prisskåpet hittar vi dessutom två OS-guld, ett VM-guld, ett VM-silver och två VM-brons.

3. Michelle Akers, USA

Apropå tuffingar. Michelle Akers är kanske den tuffaste fotbollsspelaren genom alla tider – oavsett kön.

I yngre år var hon en fruktad anfallare som bland annat avgjorde den allra första VM-finalen 1991 med två mål mot Norge. 1994 diagnosticerades hon med kroniskt trötthetssyndrom och många trodde att karriären var över. Men icke.

Istället för att lägga skorna på hyllan trotsade Akers sjukdomen, klev ner ett steg i planen och blev defensiv mittfältsgeneral för det amerikanska landslag som vann OS-guld 1996 och VM-guld 1999. Om inte det imponerar så vet vi inte riktigt vad som krävs…

Michelle Akers avrundade slutligen karriären år 2000 efter att tillsammans med Kinas Sun Wen utsetts till 1900-talets bästa spelare av FIFA.

2. Mia Hamm, USA

Mia Hamm var utan tvekan världens mest omtalade kvinnliga fotbollsspelare under 90-talet. Den amerikanska ikonen debuterade redan 1987 och stod sedan för 275 landskamper och 158 mål, vilket var gällande världsrekord när hon slutade 2004.

På den minst sagt imponerande meritlistan hittar vi två OS-guld och ett silver, samt två VM-guld och lika många brons.

1. Marta, Brasilien

På herrsidan sitter Pelé tryggt på tronen över tidernas bästa fotbollsspelare. På damsidan gör Marta detsamma. Ingen annan kvinnlig fotbollsspelare har riktigt varit i närheten av det brasilianska fenomenet.

Hon utnämndes bland annat till världens bästa spelare fem år i rad mellan 2006 och 2010 och har lett sitt landslag till både OS- och VM-silver.

Under VM 2019 klev hon dessutom förbi Miroslav Klose som den spelare som gjort flest mål i VM-historien. Detta när hon gjorde sitt 17:e mål i en den andra gruppspelsmatchen mot Australien.

4.86/5 (42)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap