Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens 10 mest populära sporter

Vilka är egentligen världens mest populära sporter? Det är en fråga som kan ge många olika svar beroende på vem man frågar och hur man väljer att räkna.

Sajten totalsportek.com gjorde nyligen en grundlig sammanställning där de kom fram till en lista baserat på följande 13 kriterier:

• Global tillgänglighet/antal utövare
• Global fysisk publik
• Globala tittarsiffror
• Antal professionella ligor
• Avtal för tv-rättigheter
• Sponsoravtal för utövare
• Genomsnittlig lön i toppdivisioner
• Största tävling/mästerskap (antal representerade nationer)
• Närvaro på sociala medier
• Antal omnämningar i media
• Relevans under året
• Regional dominans
• Jämställdhet

Utifrån denna bedömningsgrund är alltså följande 10 sporter världens mest populära:

10. Volleyboll

Volleyboll är, kanske något överraskande, världens tionde mest populära idrottsform. Sporten har bland annat fler internationella förbund (över 200 stycken) än någon annan idrott.

9. Ishockey

Ishockey är utan konkurrens världens största vintersport. De mest framstående nationerna på världsscenen är Kanada, Ryssland, Sverige, Finland och Tjeckien. Den nordamerikanska ligan NHL är dessutom en av världens absolut populäraste – oavsett sport.

8. Boxning

På åttonde plats hittar vi listans enda kampsport. Boxning är väldigt populärt över hela världen och i synnerhet i folkrika länder som USA, Mexiko, Storbritannien, Ryssland och Japan. Dessutom är prispengarna ENORMA för de allra bästa utövarna. Fråga till exempel Floyd Mayweather Jr…

7. Formel 1

Omkring 550 miljoner människor följer varje år någon av deltävlingarna i Formel 1-VM, som pågår mellan mars och november. Detta gör F1 till den överlägset mest populära motorsporten i världen.

6. Rugby

Rugby är en extremt stor sport i länder som Storbritannien, Australien, Nya Zeeland och Sydafrika. Rugby-VM är dessutom världens andra mest populära världsmästerskap, endast slaget av fotbollens motsvarighet.

5. Friidrott

Friidrott är visserligen inte bara en sport, utan en samling av flera olika idrottsgrenar. Men då dessa allt som oftast genomförs vid ett och samma tävlingstillfälle räknas det ändå som just EN idrottsform. Friidrotten är inte bara de överlägset mest populära tävlingarna under de Olympiska sommarspelen – det är även en av världens mest jämlika idrottsformer med i stort sett lika många manliga som kvinnliga utövare.

4. Tennis

Tennis har uppskattningsvis 1 miljard fans globalt. Sporten utövas över hela världen men är som störst i Europa, Asien samt Nord- och Sydamerika. Med detta i åtanke är det minst sagt imponerande hur många framgångsrika tennisspelare Sverige fostrat genom åren.

3. Cricket

För oss svenskar ter det sig kanske bisarrt att cricket skulle vara världens tredje mest populära sport. Men så är det faktiskt. Främsta anledningen till detta är att cricket främst utövas och följs i extremt folkrika länder såsom Indien, Bangladesh och Pakistan. Sporten är dessutom väldigt populär i England, Australien, Sydafrika Sri Lanka och Västindien.

2. Basket

Basket är alltså den näst populäraste idrottsformen på jorden. Störst är intresset i USA, Kanada, Kina, Japan samt på Filippinerna. Den nordamerikanska basketligan NBA är dessutom världens mest populära sportliga – alla kategorier.

1. Fotboll

Världens mest populära sporter

Världens överlägset mest populära sport är inte helt oväntat fotboll. ”Det vackra spelet” attraherar i runda slängar 3,5 miljarder fans runt om i hela världen och är dessutom en av få idrotter som i stor utsträckning utövas på alla jordens kontinenter.

4.07/5 (96)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap