Hitta SMS-lån | Hitta det bästa lånet för just din situation

Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens 10 dyraste idrottsarenor

Friends Arena kostade hiskeliga 2,8 miljarder kronor att bygga. Det var cirka en miljard mer än först beräknat. Ändå är Sveriges nationalarena inte ens i närheten av världens 10 dyraste idrottsarenor…

För att kvala in i den här klubben snackar vi summor över en miljard…dollar! Inte helt oväntat är det USA som dominerar listan med hela 6 av 10 placeringar.

Här har ni dem i alla fall – världens 10 dyraste idrottsarenor!

10. Krestovsky Stadium, Sankt Petersburg (Ryssland)

1,1 miljarder dollar

Krestovsky Stadium är hemmaplan åt fotbollslaget Zenit S:t Peterburg. Enligt den ursprungliga planeringen skulle arenan ha stått färdig i december 2008, men bygget försenades gång på gång, och den första matchen spelades inte förrän den 27 oktober 2016. Totalt kostade kalaset runt 1,1 miljarder dollar.

9. Wembley Stadium, London (England)

1,2 miljarder dollar

Med sina 90 000 åskådarplatser är Wembley Stadium Europas näst största arena efter Camp Nou i Barcelona. Bygget pågick mellan 2002-2007 där gamla Wembley jämnades med marken och ersattes av en supermodern arena. Arenan användes under OS 2012 och kommer att arrangera båda semifinalerna samt finalen av fotbolls-EM 2021. Intressant kuriosa är att Wembley är den arena i världen med flest toaletter installerade. 2618 för att vara exakt.

8. Singapore National Stadium, Kallang (Singapore)

1,31 miljarder dollar

Singapores nationalarena invigdes 2013 och kostade strax över 1,3 miljarder dollar att färdigställa. Det häftiga bygget tar totalt in 55 000 åskådare och kan bland annat stoltsera med världens största infällbara kupoltak.

7. Tottenham Hotspur Stadium, London (England)

1,33 miljarder dollar

2019 lämnade Tottenham Hotspur sin anrika hemmaplan White Hart Lane för att istället flytta in på skrytbygget Tottenham Hotspur Stadium. Totalt kostade arenan hela 1,33 miljarder dollar och rymmer strax över 62 000 åskådare. Projektet omfattar även 579 nya bostäder, ett hotell med 180 rum, vårdcentral, museum och souvenirbutik, extremsportanläggning och det redan klara Lilywhite House som innehåller en stormarknad, teknisk högskola och klubbadministrationslokaler.

6. AT&T Stadium, Dallas, Texas (USA)

1,55 miljarder dollar

Precis utanför topp-3 finner vi AT&T Stadium i Dallas, Texas. Hemmaplan för NFL-laget Dallas Cowboys sedan 2009 när den hypermoderna arenan ersatte klassiska Texas Stadium. Arenan har ett öppningsbart tak och inte minst – 3000 lcd-skärmar runt om i arenan. Noterbart är också den gigantiska HD-skärmen som är nedsänkt från taket in i arenans mitt. Den var världens största skärm innan Texas Motor Speedway installerade en ännu större variant. Med 80 000 sittplatser – och möjlighet att utöka till 105 000 med ståplats – är AT&T Stadium den fjärde största NFL-arenan i USA sett till antalet sittplatser.

5. Mercedes-Benz Stadium, Atlanda, Georgia (USA)

1,6 miljarder dollar

Mercedes-Benz Stadium är hemmaplan åt NFL-laget Atlanta Falcons och fotbollsklubben Atlanta United (MLS). Arenan, som stod klar 2017, kostade cirka 1,5 miljarder dollar att uppföra och kan bland annat skryta med en publikkapacitet på mellan 70 000 – 80 000 personer beroende på evenemang samt ett stängbart tak.

4. MetLife Stadium, East Rutherford, New Jersey (USA)

1,7 miljarder dollar

MetLife Stadium i delstaten New Jersey är hemmabas för de båda NFL-lagen New York Jets och New York Giants. 2010 slogs portarna upp efter tre års byggarbete och med en kostnad på 1,7 miljarder dollar var detta länge världens dyraste arenabygge. Publikutrymmet är på hela 82 566 personer och platsen fick stå värd för Super Bowl XL VIII (2010) där Seattle Seahawks skrev historia genom att vinna sin första Super Bowl efter en förkrossande seger mot Denver Broncos (43-8). Givetvis har inte artisteliten stängts ute. One Direction, Eminem, Rihanna och AC/DC är bara några av de som uppträtt på MetLife Stadium.

3. Allegiant Stadium, Paradise, Nevada (USA)

1,97 miljarder dollar

Allegiant Stadium är en inomhusarena i Paradise, Nevada som invigdes sommaren 2020. Totalt kostade konstruktionen nästan 2 miljarder amerikanska dollar, vilket räcker till en imponerande tredjeplats på listan. Arenan används främst som spelplats för amerikansk fotboll och är hemmaplan åt Las Vegas Raiders (NFL) och UNLV Rebels (NCAA). Publikkapaciteten ligger mellan 61 000 och 65 000 åskådare, med möjlighet att expandera upp till 72 000 åskådare.

2. Yankee Stadium, New York, New York (USA)

2,3 miljarder dollar

Yankee Stadium är en närmast ikonisk byggnad i staden New York. Baseballaget New York Yankees fick sin arena ombyggd 2009 och trots inledande tveksamheter till designen har fansen fortsatt att vallfärda dit för att se sina basebollhjältar. Publiken som ryms är 49 642 i antalet och många delar är återskapade från den förra Yankee Stadium som den nuvarande arenan ersatte. Förutom att arenan är uppfräschad är den utrustad med bredare och bättre stolar, fler VIP-boxar och bekvämligheter som hissar.

1. SoFi Stadium, Inglewood, Kalifornien (USA)

5 miljarder dollar

SoFi Stadium i Inglewood utanför Los Angeles invigdes i juli 2020 och tjänstgör som hemmaplan åt NFL-lagen Los Angeles Rams och Los Angeles Chargers. Arenan har en publikkapacitet på 70 240 åskådare, med möjlighet att expandera upp till 100 240 åskådare vid speciella arrangemang. Projektet planerades initialt kosta 2,66 miljarder dollar. I slutändan landade dock prislappen på sanslösa 5 (!) miljarder dollar, vilket gör bygget till tidernas dyraste idrottsarena.

4.89/5 (45)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2020 | Listor.se

Share via
Copy link
Powered by Social Snap