Hitta SMS-lån | Hitta det bästa lånet för just din situation

Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens 10 dyraste idrottsarenor

Friends Arena kostade hiskeliga 2,8 miljarder kronor att bygga. Det var cirka en miljard mer än först beräknat. Ändå är Sveriges nationalarena inte ens i närheten av världens 10 dyraste idrottsarenor. Vi har hela listan!
 
 
 

10. Jamsil Olympic Stadium, Seol

923 miljoner dollar

Jamsil Stadium

1988 var det dags för sommar-OS i Seol och en ny, fläskig arena skulle givetvis stå färdig till invigningen. Första spadtaget togs 1977 och 1984 kunde den smygas igång. Även asiatiska mästerskapen hölls här som ett testevent inför OS 1988. Drygt 5000 atleter från 27 länder deltog i 25 sporter för att säkerställa att faciliteterna var goda nog för OS. Två år senare var det dags. Sydkorea stod som värd och världen fick uppleva arenan med en publikkapacitet på sanslösa 100 000 åskådare. Sedan 2015 används arenans 69 950 platser för att följa det nystartade fotbollslaget Seoul E-Land. I maj 2015 gjorde Sir Paul McCartney sitt första framträdande i landet just på Jamsil Olympic Stadium.
 
 

9. Rogers Centre, Toronto

930 miljoner dollar

Rogers Centre

Den här vräkiga arenan har förutom 45 000 sittplatser en kapacitet på 348 hotellrum – varav 70 med utsikt mot planen – på sitt cv. Beläget i Toronto har den sedan öppningen 1989 huserat flera olika sportevent. Basebollaget Toronto Blue Jays kör sina hemmamatcher här och tidigare har amerikansk fotboll och basket spelats här. Utöver sport används Rogers Centre till konserter, mässor och stora talare. Dalai Lama och Nelson Mandela några av dem som besökt arenan genom åren. Publikrekordet slogs 2002 när WrestleMania X8 hölls inför 68 237 åskådare.
 
 

8. Stade de France, Paris

974 miljoner dollar

Stade de France

Paris flaggskepp behöver kanske ingen större presentation. Nationalarena för det franska landslaget i fotboll och rugby och en ständig kandidat till att arrangera stora cupfinaler. Arenan slog upp portarna 1998 inför fotbolls-VM där finalen givetvis hölls innanför dessa portar. 80 000 människor fick se Frankrike vinna finalen mot Brasilien med hela 3-0 efter två mål av Zinedine Zidane. Publikkapaciteten är annars 81 338 personer vilket gör Stade de France till Europas femte största arena. Två gånger har Paris fått arrangera Champions League-finaler. 2000 när Real Madrid slog landsmännen i Valencia (3-0) samt 2006 när Barcelona, med Henke Larsson i laget, slog Arsenal med 2-1. Frankrikes öppningsmatch i EM 2016 spelas här liksom finalen.
 
 

7. Nissan Stadium, Yokohama

990 miljoner dollar

Nissan Stadium

Japans största idrottsarena hittar vi i Yokohama med en kapacitet på 72 327 sittande. Här spelar J-League-laget Yokohama F. Marinos sina hemmamatcher i vad som öppnades den 1 mars 1998 – i god tid före fotbolls-VM i Japan/Sydkorea 2002. Arenan stod värd för tre gruppspelsmatcher och finalen mellan Tyskland och Brasilien. Brassarna segrade med 2-0 efter mål av Ronaldo inför 69 029 åskådare. 2019 kommer den att användas som en av arenorna i rugby-VM 2019 samt som en fotbollsarena under sommar-OS 2020. Till dess kommer en ombyggnation antagligen göras för att modernisera faciliteterna.
 
 

6. Madison Square Garden, New York

1,1 miljarder dollar

Madison Square Garden

“The Garden” är en riktig klassiker! På dess nuvarande plats slogs dörrarna upp 1968 och antalet användningsområden är enormt. Världsartister och idrottsevenemang står för huvuddelen av de cirka 320 events som hålls här varje år. Vill man se Henke Lundqvist vakta kassen, glid ner och se New York Rangers spela NHL. Tycker man att basket är roligare så läggs golvet ut för New York Knicks hemmamatcher i NBA. Bandet U2 har spelat i Madison Square Garden hela 17 gånger och all-star-matcher, titelmatcher i boxning och större konferenser hålls här med jämna mellanrum. Arenan har renoverats flertalet gånger för att möta dagens standard men publikkapaciteten ligger fortsatt mellan 18-20 000 beroende på vilket evenemang det bjuds på.
 
 

5. Wembley Stadium, London

1,3 miljarder dollar

Wembley Stadium

Med 90 000 åskådare är Wembley Stadium Europas näst största arena efter Camp Nou.(99 352). Bygget pågick mellan 2002-2007 där gamla Wembley jämnades med marken och ersattes av en supermodern arena. Engelska landslaget har sin självklara hemvist här liksom rugby och stora konserter. Av tradition spelas avgörande playoffmatcher och cupfinaler på Wembley – ständigt fulla hus. Precis som de flesta moderna arenor finns ett stängbart tak och det är svårt att inte kommentera den 134 meter höga bågen som pryder skrytbygget. Användes under OS 2012 och kommer att arrangera båda semifinalerna samt finalen av EM 2020. Intressant kuriosa är att Wembley är den arena i världen med flest toaletter installerade. 2618 för att vara exakt.
 
 

4. AT&T Stadium, Dallas

1,4 miljarder dollar

AT&T Stadium

Precis utanför topp-3 finner vi AT&T Stadium i Dallas, Texas. Hemmaplan för NFL-laget Dallas Cowboys sedan 2009 när den hypermoderna arenan ersatte klassiska Texas Stadium. Arenan har ett öppningsbart tak och inte minst – 3000 lcd-skärmar runt om i arenan. Noterbart är också den gigantiska HD-skärmen som är nedsänkt från taket in i arenans mitt. Den var världens största skärm innan Texas Motor Speedway installerade en ännu större variant. Med 80 000 sittplatser – och möjlighet att utöka till 105 000 med ståplats – är AT&T Stadium den tredje största NFL-arenan sett till antalet sittplatser.
 
 

3. Olympic Stadium, Montréal

1,47 miljarder dollar

Montreal Olympic Stadium

En annan kanadensisk arena är det som plockar bronsplatsen på listan. Olympiastadion i Montréal. Arenan ordningsställdes inför sommar-OS 1976 men invigdes redan 1970. Där har 66 500 supportrar kunnat se fotboll, baseboll och olika musikfestivaler genom åren. Det populära basebollaget The Montréal Expos lämnade dock 2004 vilket blev ett hårt slag för arenans intäktssida. I folkmun går arenan under ”The Big O” – som syftar på formen på arenan. Olympiastadion är den största i Kanada sett till antalet sittplatser. MLS-laget Montréal Impact använder arenan då och då när det vankas stormatcher, men inget permanent lag räknar alltså stället som sin hemmaborg. Frågan är hur länge det är hållbart för ett av stadens stora landmärken?
 
 

2. Yankee Stadium, New York

1,5 miljarder dollar

Yankee Stadium

New York är tillbaka på listan igen. Yankee Stadium är närmast ikonisk i staden och landet. New York Yankees fick sin arena ombyggd till 2009 och trots inledande tveksamheter till designen, har fansen fortsatt att vallfärda dit för att se sina basebollhjältar. Publiken som ryms är 49 642 i antalet och många delar är återskapade från den förra Yankee Stadium som den nuvarande arenan ersatte. Förutom att arenan är uppfräschad är den utrustad med bredare och bättre stolar, fler VIP-boxar och bekvämligheter som hissar. I huvudsak spelas det bara baseboll här men i januari 2014 spelade NHL-laget New York Rangers mot New Jersey Devils och Rangers mot Islanders.
 
 

1. MetLife Stadium, New Jersey

1,6 miljarder dollar

MetLife Stadium

Listans värsting är också belägen i New York-området. MetLife Stadium, New Jersey är hemmabas för de båda NFL-lagen New York Jets och New York Giants. Arenan ersatte den gamla Giants Stadium och är fortfarande den enda NFL-arenan som delas av två klubbar. Klubbarna delade på byggnadskostnaden och delar således på ägarskapet. 2010 slogs portarna upp efter tre års byggarbete och med en kostnad på 1,6 miljarder dollar är detta världens absolut dyraste arenabygge. Publikutrymmet är på hela 82 566 personer och platsen fick stå värd för Super Bowl XL VIII (2010) där Seattle Seahawks skrev historia genom att vinna sin första Super Bowl efter en förkrossande seger mot Denver Broncos (43-8). Givetvis har inte artisteliten stängts ute. One Direction, Eminem, Rihanna och AC/DC är bara några av de som hittat in till MetLife Stadium i New Jersey – världens dyraste idrottsarena.

2.5/5 (2)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2020 | Listor.se

Share via
Copy link
Powered by Social Snap