Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens 10 äldsta fotbollsklubbar

Fotbollen har en lång och intressant historia. Ett ämne som fascinerar fans över hela världen är diskussionen om vilka fotbollsklubbar som egentligen är de äldsta.

De flesta av världens äldsta fotbollslag är brittiska och håller till i de lägre divisionerna, långt från Premier League-miljarderna. Dessa anrika lag har därför enligt många fans inte fått den uppmärksamhet de förtjänar.

Men nu är det slut på det! Här har vi nämligen listat världens 10 äldsta professionella klubblag som ännu är aktiva.

10. Sheffield Wednesday FC – 1867

Sheffield Wednesday FC grundades ursprungligen som en cricketklubb 1820. År 1867 lades dock en fotbollsavdelning till för att hålla cricketspelarna aktiva under vintersäsongen. Namnet Sheffield Wednesday har sitt ursprung i att medlemmarna i föreningens linda bestod av lokala arbetare som brukade ta ledigt på just onsdagseftermiddagar. Klubben har vunnit ligan fyra gånger, FA-cupen tre gånger samt Ligacupen en gång. Ligacupvinsten från 1991 är klubbens senaste större framgång och den enda av titlarna som är tagen efter andra världskriget.

9. Nottingham Forest – 1865

Nottingham Forest FC bildades som fotbolls- och bandyklubb 1865. Hemmaarena är City Ground och klubben spelar sedan säsongen 2008/2009 i The Championship. Största framgången är tveklöst segern i Europacupen (nuvarande Champions League) 1979 (där man för övrigt besegrade Malmö FF i finalen) och 1980. Utöver de triumferna vann Nottingham Forest även den engelska ligan 1978.

8. Wrexham AFC – 1864

Wrexham AFC är en walesisk professionell fotbollsklubb som grundades 1864. Hemmamatcherna spelas på Racecourse Ground och lagets smeknamn är ”The Red Dragons” eller ”The Robins”.

7. Stoke City FC – 1863

Stoke City FC bildades 1863 spelar sina hemmamatcher på Bet365 Stadium, tidigare kallad Britannia Stadium. ”The Potters”, som laget även kallas, var en av tolv klubbar som bildade The Football League 1888. Som bäst har man kommit fyra i högsta divisionen, men det var på 1930-talet.

6. Notts County – 1862 

På plats nummer fem hittar vi Notts County som bildades 1862 och faktiskt också var en av de 12 ursprungliga klubbarna i den engelska fotbollsligan. Klubben, som kallas ”The Magpies”, har sin hemmaplan på Meadow Lane i Nottingham och största rivalen är kultlaget Nottingham Forest. Långt in i prisskåpet hittar man en FA-cup från 1891, men det är också det enda av riktigt värde som Notts County har vunnit. Senaste titeln kom säsongen 2009–2010 när man vann League 2 och tog klivet upp till The Championship.

5. Cray Wanderers FC – 1860

Chelsea, Arsenal, Tottenham, West Ham, Fulham, Brentford, QPR… London fullkomligen kryllar av klassiska och anrika fotbollsklubbar. Men det är doldisarna i Cray Wanderers FC som tar hem titeln som den allra äldsta huvudstadsklubben i England. Klubben bildades 1860 i stadsdelen Bromley och spelar sina hemmamatcher på Hayes Lane. För närvarande huserar man i Isthmian League Division One North.

4. Hallam FC – 1860

Denna anrika inrättning hemmahörande i Sheffield grundades 1804, men då som en cricketklubb. Först 1860 ombildades föreningen till en fotbollsklubb som fick namnet Hallam FC Laget spelar sina hemmamatcher på Sandygate Road som enligt Guinness Book of Records är världens äldsta fotbollsarena. Hallam FC spelar för nuvarande i ligan Northern Counties East League Division One, vilket är den tionde nivån i det engelska seriesystemet. 

3. TSV 1860 München

TSV 1860 München bildades 1860, men hade sin storhetstid först drygt 100 år senare under mitten av 1960-talet. Det är svårt att tänka sig idag, men på den tiden var det ”die Löwen” som var den dominanta kraften i München, medan dagens giganter i Bayern fick finna sig i att spela andrafiolen i staden. TSV 1860 München spelar – precis som Bayern München – sina hemmamatcher på Allianz Arena.

2. Lima CFC – 1859

På plats nummer två hittar vi det första (och enda) icke-brittiska laget på listan. Lima CFC grundades av brittiska immigranter redan år 1859 och är därmed Sydamerikas allra äldsta fotbollsförening. Klubben huserar för närvarande i San Isidro District Local League.

1. Sheffield FC – 1857

Världens äldsta ännu aktiva fotbollsklubb stavas Sheffield FC, som man för närvarande hittar i Northern Premier League Division One South. Klubben, som bildades redan 1857, har sin hemmaplan på Coach and Horses Ground i Dronfield, Derbyshire. Största framgångarna kom 1878 och 1879 när laget nådde FA-cupens fjärde omgång. I samband med 150-årsjubileumet år 2007 belönades klubben med FIFA’s Order of Merit.

Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap