Listor.se

Sveriges största listsajt

Tidernas mest kontroversiella fotbollsövergångar

Johan Cruyff blev inte populär i Amsterdam när han lämnade Ajax för rivalen Feyenoord 1983. Foto: © Anefo

Att spelare byter klubbadress inom fotbollens värld är ingen nyhet. En del övergångar faller dock under kategorin: mer kontroversiella än andra.

Vi har listat tidernas mest kontroversiella fotbollsövergångar. Vilka transfers minns du som rörde om i fotbollsvärlden?

10. Ronaldo till Corinthians 2009

Ronaldo den äldre har spelat i såväl Real Madrid som Barcelona, såväl i Inter som Milan. Ändå var det först på ålderns höst, åter hemma i Brasilien, som han hamnade i en riktig transferskandal. När Ronaldo i vintras reparerade sig från en knäskada tränade han med sin favoritklubb Flamengo. Alla förväntade sig att det skulle bli just Rio-klubben som fick hans tjänster. I stället valde han Corinthians i Sao Paulo och Ronaldo fick i Rio-pressen den tuffaste behandling han fått i karriären.

9. Hugo Sanchez. Från Atletico Madrid till Real Madrid 1985

Den mexikanske målspottaren hade under fyra säsonger gjort att Atletico Madrid åter kunde hoppas på de stora titlarna. Då bytte han plötsligt klubb. När den nya adressen blev Real Madrid – där han kom att göra 164 mål på 207 matcher – raderades Sanchez snart bort ur Atleticos historieböcker.

8. Michael Laudrup. Från Barcelona till Real Madrid 1994

Övergångar mellan Barcelona och Real Madrid har varit kontroversiella sedan tidernas begynnelse. Värst reaktion väckte ettan på denna lista och även på ett indirekt sätt nummer fyra. Men även Michael Laudrups övergång 1994 spädde rejält på kylan mellan de två klubbarna. Dansken hade fyra år i följd spelat hem ligan med Barcelona. Men så kolliderade han med manager Johan Cruyff om vilken som skulle bli den tredje utlänningen som fick spela från start i ligan (reglerna sa maximalt tre). Ny adress blev då Real Madrid och Laudrup fick vid återkomsten till Nou Camp vara med om ”de värsta ögonblicken i sitt liv”. En tröst blev dock att Laudrop aktivt bidrog till att Real åter vann La Liga.

7. Ashley Cole. Från Arsenal till Chelsea 2006

Fotbollsvärlden trodde att Ashley Cole njöt av sin roll i Arsenals försvar. I själva verket ansåg han sig underbetald och dessutom hotad av ankomsten av Gael Clichy. I hemlighet började Cole därför förhandla med Chelsea. Men avslöjades och bötfälldes sommaren 2005. Den som trodde att såpan med detta var över fick fel. Cole var fortfarande svårt missnöjd med sin lön. Sommaren 2006 byttes Cole mot William Gallas. Cole kallas därefter troligen för evigt ”Cashley” på Emirates.

6. Sol Campbell. Från Tottenham till Arsenal 2001

Försvarsgiganten Campbell var sugen på att spela Champions League och vinna titlar. Det fick han inte vara med om på White Hart Lane, han sökte sig därför till en annan klubb. Trots alternativa förslag valde Campbell det mest förbjudna. Han sökte sig som Bosman till ärkerivalen i nordöstra London, Arsenal. Vid ett tillfälle blev fyra Spursfans avstängda från alla brittiska arenor i tre år för att ha skrikit rasistiska och homofobiska tillmälen till Campbell.

5. Johan Cruyff. Från Ajax till Feyenoord 1983

Johan Cryff var Mr. Ajax, det var han som på 1970-talet gjorde Amsterdamklubben till en fotbollens stormakt. Men efter säsongen 1982-83 räknades inte längre gamla meriter. Ajaxledningen hade tröttnat på Cruyffs eviga åsikter – och ekonomiska krav. Man gav honom därför inget nytt kontrakt. I det läget gjorde Cruyff det omöjliga och skrev på för ärkerivalen Feyenoord. När Cruyff dessutom styrde Rotterdamklubben till sitt första ligaguld på ett decennium såg inte ens de mest inbitna Ajaxsupportrarna några förmildrande omständigheter.

4. Alfredo di Stefano. Från Millionarios till Real Madrid 1957

Hade transferkriget om di Stefano inträffat i dag hade det gjort att sportpressen stoppat pressarna. Men även 1957 orsakade det gigantiska rubriker när FC Barcelona och Real Madrid båda hävdade att de hade köpt bollgeniet från Argentina från colombianska Millionarios. Till sist vann Real dragkampen. 50 år senare anser många att transferincidenten kring di Stefano är ett av de tyngsta skälen till ovänskapen mellan de två klubbarna.

3. Mo Johnston. Från Celtic till Rangers (via Nantes)

Inte ens en mellanlandning i franska Nantes mildrade uppståndelsen när skotten Johnston på 1980-talet gick från Celtic till Rangers. Celticfansen provocerades av sveket att Johnston, katolik och Celticsupporter sedan barnsben, ens kunde överväga saken. Men inte heller hos Rangers jublade man. Där såg man med misstänksamhet att en ”fiende” plötsligt fanns i deras elva.

2. Roberto Baggio. Från Fiorentina till Juventus 1990

När Baggio 1990 såldes till Juventus var det inte bara Baggio själv som var emot försäljningen. Fiorentinas supportrar blev vansinniga och Florens skakades av upplopp där minst 50 skadades. Baggio, som ansett sig tvingad att gå med på transfern, markerade vid det första mötet klubbarna mellan genom att vägra ta en straff. När han efter den protesten byttes ut tog han på vägen ut från planen upp en Fiorentina-scarf som han lade över ena axeln.

1. Luis Figo. Från Barcelona till Real Madrid 2000

Bernd Schuster gjorde ”det omöjliga” på 1980-talet och gick från Barcelona till Real Madrid. Men busvisslingarna tystnade snart. Samma sak när Michael Laudrup gick samma väg 1994. Först en enorm reaktion, sedan tyst. Det blev inte så för Luis Figo. Inte alls. Vid det första återbesöket på Nou Camp på hösten år 2000 visade mätningar att ljudnivån på busvisslingarna var högre än från ett flygplan. Figo blev paralyserad när han vid hörnor bombarderades med mobiltelefoner, pengar, även en cykelkedja hittades. 2001 var han skadad. Vid återkomsten 2002 var den negativa reaktionen om möjligt ännu aggressivare. Ett grishuvud tillhörde det som kastades in på planen för att visa portugisen vad katalanerna tyckte om hans beslut.

Bubblare: Luis Enrique (Real Madrid till Barcelona), Wayne Rooney (Everton till Manchester United), Paul Ince (West Ham till Manchester United), Garrincha (Botafogo till Flamengo), Bernd Schuster (Barcelona till Real Madrid), Bebeto (Flamengo till Vasco da Gama till Botafogo), Pat Jennings (Tottenham till Arsenal), Denis Law (Manchester United till Manchester City), Niko Kranjcar (Dinamo Zagreb till Hajduk Split), Andreas Möller (Borussia Dortmund till Schalke 04), Aldo Serena (Torino till Juventus), Eric Cantona (Leeds till Manchester United).
4.59/5 (61)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap