Listor.se

Sveriges största listsajt

Tidernas bästa manliga golfare

Bästa manliga golfare
Seve Ballesteros tar plats på listan över tidernas bästa manliga golfare. Bild: Jon Jamdar

Vem är tidernas bästa manliga golfare? Det har funnits så många fantastiska spelare genom åren – från Greg Norman, Jack Nicklaus och Arnold Palmer, till Phil Mickelson, Seve Ballesteros och Tiger Woods – att det är svårt att avgöra.

Ur denna enorma golfpool har vi dock fiskat upp 15 spelare som vi tycker är de bästa någonsin. Alla har rätt till sin egen uppfattning, och det här är vår lista! Vad tycker du?

 

15. Colin Montgomerie, Skottland

Skotten Colin Montgomerie har deltagit i Ryder Cup vid hela åtta tillfällen – och han har inte förlorat en enda singelmatch i tävlingen. Som bäst var ”Monty” rankad trea i världen och han kan skryta med 28 segrar på Europatouren.

14. Henrik Stenson, Sverige

I september 2013 tog Henrik Stenson hem PGA-slutspelet FedEX Cup och fick 74 miljoner för besväret. Sedan dess har det svenska golfesset konserverat formen och fortsatt dominera på touren. På Idrottsgalan 2014 mottog han dessutom Jerringpriset, framröstad av svenska folket. I skrivande stund är Stenson den första och enda svenska manliga spelare som har vunnit en major.

13. Bernhard Langer, Tyskland

Bernhard Langer från Tyskland är historisk som golfsportens allra första officiella världsetta, vilket han blev i samband med att världsrankingen introducerades 1986. Som bland annat tvåfaldig segrare i US Masters, samt kapten i Europas segrande Ryder Cup-lag 2004 är han dessutom fullvärdig medlem i World Golf Hall of Fame sedan 2001.

12. Fred Couples, USA

Fred Couples från Seattle i nordvästra USA gjorde proffsdebut 1980 och har sedan dess hunnit samla på sig 15 PGA-segrar, inklusive två segrar i The Players Championship och en seger i US Masters – hans enda majortriumf.

11. Nick Price, Zimbabwe

Nick Price påbörjade sin professionella karriär 1977 på Southern Africa Tour, innan han 1983 intog PGA-touren. Efter en lovande start med bland annat en turneringsseger under första säsongen, föll hans spel ihop innan karriären tog fart på allvar i mitten på 1990-talet. Price var under några år världens bäste spelare och 1994 vann han två majors, The Open Championship och PGA Championship. Nick Price låg etta på världsrankingen i totalt 43 veckor, och valdes 2003 in i World Golf Hall of Fame.

10. Jim Furyk, USA

Jim Furyk blev professionell golfare 1992 och vann minst en tävling per år på PGA-touren åren 1998-2003. Han hade under perioden den näst bästa segersviten efter en viss Tiger Woods. Karriärens största ögonblick inträffade 16 juni 2003 i samband med att Furyk tangerade rekordet för lägsta score över 72 hål i US Open och därmed vann sin första major. I Ryder Cup 2008 sänkte han den avgörande putten som säkrade segern för USA:s lag.

9. Arnold Palmer, USA

Arnold Palmer är kanske inte den största spelaren i historien, men han är utan tvekan en av de viktigaste! Han var den största stjärnan när tv:n introducerades på 1950-talet, som med sin karisma charmade en hel golfvärld. Sen har han ju faktiskt vunnit sju majors också…

8. Seve Ballesteros, Spanien

Severiano ”Seve” Ballesteros fick sitt genombrott 1976 i och med andraplaceringen i The Open Championship. Han vann under karriären fem majors, där segern i US Masters 1980 var den första europeiska någonsin på anrika Augusta National Golf Club. Han var dessutom en duktig matchspelare, och vann bland annat World Match Play Championship fem gånger. Seve Ballesteros gick bort 2011 i sviterna av en hjärntumör.

7. Nick Faldo, Storbritannien

Nick Faldo betraktas som en av Europas främsta golfspelare genom tiderna och inledde sin professionella bana 1976. Som innehavare av rekordet över flest spelade Ryder Cup-matcher, samt inte mindre än sex majorsegrar har han med råge förtjänat sin plats på den här listan.

6. Ernie Els, Sydafrika

Ernie Els från Johannesburg blev proffs i slutet av 80-talet, och vann sin första tävling 1991 på den Sydafrikanska touren (idag kallad Sunshine Tour). ”The Big Easy” har sedan dess radat upp vinster, bland annat 4 majorsegrar, 16 PGA-segrar och 22 Europatoursegrar.

5. Vijay Singh, Fiji

Vijay Singh är känd för både sina utsökta slag och sin killer-instinkt. Den fijianska profilen blev proffs 1982 och anslöt sig till PGA-touren 1995. Bland hans många segrar hittar vi bland annat majors som USA Masters och PGA Championship.

4. Phil Mickelson, USA

Phil Mickelson från San Diego i Kalifornien vann 1991 sin första PGA-tävling som amatör i Northern Telecom Open, och fortsatte sedan rada upp segrar. Fram till den efterlängtade segern i US Masters 2004 betraktades han som den bäste spelaren som aldrig vunnit en major. Mickelson valdes in i World Golf Hall of Fame 2012, en utnämning som är svår att gnälla över med tanke på hans totalt 51 professionella segrar.

3. Greg Norman, Australien

Räknar man bara majortriumfer skulle Greg Norman halka väldigt långt ner på den här listan – två segrar i US Open är de enda. Med totalt 90 professionella vinster och sammanlagt 331 veckor som världsetta är det dock svårt att argumentera emot storheten hos ”The Great White Shark”.

2. Jack Nicklaus, USA

Tillsammans med Arnold Palmer brukar Jack Nicklaus ses som den spelare som var med och gjorde golfen till den publiksport den är idag. Nicklaus inledde karriären 1962 och hans 18 (!) majorsegrar står sig än idag som rekord. Han är en av endast fem spelare som vunnit samtliga fyra majors under sin karriär. Vi skulle kunna fortsätta rabbla statistik och segrar, men det känns som att ni fattat poängen – Jack Nicklaus var helt enkelt en sjuhelvetes duktig golfare!

1. Tiger Woods, USA

Om Tiger Woods kunnat hålla lill-Tiger i styr och fokuserat på sitt golfspel hade hans dominans på den här listan förmodligen varit ännu större. Trots sina blott 38 år på jorden är Tiger Woods en av golfhistoriens vinstrikaste spelare. Eller vad sägs om bland annat 106 proffstitlar, 14 majors och 683 veckor som världsetta, varav 281 i följd? Imponerande, med tanke på att han med stor sannolikhet ännu inte vunnit sin sista tävling…

 

4.07/5 (67)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap