Listor.se

Sveriges största listsajt

Tidernas bästa kvinnliga tennisspelare

Bästa kvinnliga tennisspelare
Serena Williams har dominerat damtennisen det senaste decenniet. Bild: Edwin Martinez

Vi har tidigare listat världens bästa manliga tennisspelare – nu är det tjejernas tur! Konkurrensen bland tidernas bästa kvinnliga tennisspelare är om möjligt ännu hårdare än hos de manliga kollegorna, och rangordningen visade sig vara allt annat än självklar.

Är det antalet titlar, Grand Slam-vinster eller veckor som världsetta som avgör? En kombination av allt skulle vi säga. Efter ha gått igenom otalig statistik och egna personliga minnesbanker kom vi fram till denna lista, som vi anser ger en rättvis bild över de bästa damtennisspelarna genom tiderna.

 

10. Venus Williams

Nationalitet: USA
Aktiva år: 1994-
Grand Slam-titlar: 7

Systrarna Williams har hört till tennisens absoluta toppskikt ända sedan de proffsdebuterade för tjugotalet år sedan. Storasyster Venus är den något mindre framgångsrika av de båda, men hon kan ändå skryta med att innehaft titeln som världsetta, vunnit hela 40 singeltitlar (varav sju i Grand Slam-sammanhang), 13 Grand Slam-titlar i dubbel samt OS-guld i både singel och dubbel.

9. Justine Henin

Nationalitet: Belgien
Aktiva år: 1999-2008 (gjorde en kort comeback 2010 och slutade definitivt 2011)
Grand Slam-titlar: 7

En av tidernas tuffaste damspelare, både fysiskt och psykiskt. Trots sin ringa storlek uppvisade Justine Henin från Belgien ett komplett spelregister som inkluderade allt från en kraftfull serve till ett närmast felfritt både baslinje- och volleyspel.

8. Evonne Goolagong

Nationalitet: Australien
Aktiva år: 1968-1983
Grand Slam-titlar: 7

Australiensiskan med det fantastiska namnet Evonne Goolagong glöms ofta bort när man diskuterar legendariska damspelare av den enkla anledningen att hon hade sin storhetstid samtidigt som ikonerna Chris Evert och Martina Navratilova. Trots att hon spelade under en av de mest konkurrenskraftiga perioderna i damtennisens historia lyckades Goolagong ändå vinna sju Grand Slam-titlar och rankades under en knapp månad som nummer ett i världen 1976. Hon blev i och med Wimbledon-triumfen 1980 även den första mamman sedan innan första världskriget som vann den anrika turneringen, efter att ha fött en dotter 1977.

7. Monica Seles

Nationalitet: Jugoslavien
Aktiva år: 1989-2008
Grand Slam-titlar: 9

Monica Seles vann hela sju av sina nio Grand Slam-titlar under åren 1990-92, och vore det inte för den fruktansvärda incidenten 1993 där en fanatisk Steffi Graf-beundrare knivhögg henne under en match, hade hon med största sannolikhet haft en ännu mer framgångsrik karriär att se tillbaka på. Attacken tvingade Seles till ett två år långt uppehåll från tennisen och hon nådde aldrig riktigt upp till samma nivå efter comebacken.

6. Billie Jean King

Nationalitet: USA
Aktiva år: 1968-1983
Grand Slam-titlar: 12

Billie Jean King dominerade damtennisen från mitten av 60-talet och tio år framåt. Hon gjorde under karriären även avtryck bortom tennisens vita linjer, när hon under uppmärksammade former utmanades av före detta manliga tennisspelaren Bobby Riggs. Riggs hade inför matchen hävdat att kvinnor inte var tillräckligt fysiskt och mentalt starka för att klara av att prestera på samma nivå som män vad gäller toppidrott. Inför uppskattningsvis 50 miljoner tv-tittare mosade Billie Jean King mansgrisen Riggs fullständigt och stod till slut som överlägsen segrare med setsiffrorna 4-6, 3-6, 3-6.

5. Margaret Court

Nationalitet: Australien
Aktiva år: 1960-1977
Grand Slam-titlar: 24

Många håller Margaret Court som den kanske bästa av samtliga kvinnliga tennisspelare genom tiderna. Med 24 Grand Slam-titlar i prisskåpet är det svårt att argumentera emot. Court var en av de första tenniskvinnorna som införde styrka och kondition som en regelbunden del av sin träningsrutin. Resultatet blev en lång, framgångsrik och skadefri karriär.

4. Chris Evert

Nationalitet: USA
Aktiva år: 1972-1989
Grand Slam-titlar: 18

Har det någonsin funnits en spelare med mer grace på banan än amerikanskan Chris Evert? Hon var som en maskin på baslinjen och med sin patenterade tvåhandsbackhand dominerade hon damtennisen från mitten av 1970-talet till början av 1980-talet. Chris Evert innehar än idag rekordet för flest spelade Grand Slam-finaler, 34 stycken.

3. Martina Navratilova

Nationalitet: Tjeckoslovakien
Aktiva år: 1975-1994
Grand Slam-titlar: 18

En av de tuffaste spelarna som någonsin spelat på WTA-touren. Martina Navratilova dominerade damtennisen under slutet av 1970-talet samt en stor del av 1980-talet. Hon innehar rekordet för flest proffstitlar någonsin med sina 167 stycken (varav 59 i Grand Slam-sammanhang) inklusive singel, dubbel och mixed dubbel. Navratilova sitter bland annat även på rekordet för flest Wimbledon-titlar någonsin med imponerande nio triumfer. Imponerande!

2. Steffi Graf

Nationalitet: Tyskland
Aktiva år: 1982-1999
Grand Slam-titlar: 22

Få spelare kan jämföras med Steffi Graf när det kommer till elegans, smidighet och precision, och det är inte utan anledning hon ofta ses som damtennisens motsvarighet till Roger Federer – även om det borde vara tvärtom. Det var alltid en fröjd att se Steffi Graf leverera på banan och hon vann totalt smått fantastiska 22 Grand Slam-titlar under den 17 år långa karriären.

1. Serena Williams

Nationalitet: USA
Aktiva år: 1995-
Grand Slam-titlar: 23

Om man samlade alla kvinnliga tennisspelare sedan början av 1960-talet och lät dem mötas i en turnering, skulle förmodligen Serena Williams höja bucklan i slutändan. När hon är på sitt bästa spelhumör finns det helt enkelt ingen som rår på henne. Serven är inte bara den bästa WTA-touren någonsin skådat – den skulle utan tvekan konkurrera med de 15 bästa herrarna. Serena Williams slog en 29-årig Steffi Graf när hon endast var 16 år gammal…och då är Graf näst bäst genom tiderna. Enough said.

 

4.5/5 (6)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap