Listor.se

Sveriges största listsajt

Sveriges största idrottare genom tiderna

Vem är Sveriges största idrottare genom tiderna? Vid Idrottsgalan 2000 erhöll Björn Borg den tunga titeln framröstad av Svenska Idrottsakademin, men om vi får bestämma är det en annan herre på täppan.

Vi svenskar är ganska bortskämda med fantastiska idrottsutövare genom åren och det är omöjligt att inte färgas av egna minnen och upplevelser, eller att tvingas välja bort en och annan favorit.

15. Patrik Sjöberg, friidrott

Patrik Sjöberg | Bild: Intersport

Vem var egentligen störst – Patrik Sjöberg eller Stefan Holm? Att de båda huvudpersonerna är inte överens om det rätta svaret är ingen hemlighet, men nu kan de äntligen sluta bråka! Sjöbergs världsrekord på 2,42 m som sattes en magisk junikväll på Stockholms Stadion 1987 är historiens näst högsta (efter Javier Sotomayors 2,45), samt än idag gällande Europarekord. Det, plus att han är svensk idrotts kanske största rockstar någonsin, räcker för att den frispråkige Göteborgaren ska få plats i denna respektabla samling atleter.

14. Carolina Klüft, friidrott

Carolina Klüft | Bild: Okänd

Fenomenet Carolina Klüft klev rakt genom tv-rutan och in i miljoner svenskars hjärtan under friidrotts-EM i München 2002 som innebar starten av en makalös karriär. Hon vann VM-guld i sjukamp 2003 i Paris, en tävling hon vann överlägset och på kuppen blev tredje kvinna någonsin att nå drömgränsen på 7 000 poäng (Carro fick 7 001 p). Året efter blev prisskåpet komplett i och med OS-guldet i Aten.

13. Peter Forsberg, ishockey

Peter Forsberg | Bild: Okänd

Nicklas Lidström må vara Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna, men Peter Forsberg var ett större fenomen. ”Foppa” är enda svensk som vunnit både Hart Memorial Trophy som NHL:s mest värdefulla spelare och den totala poängligan i världens bästa hockeyliga. Han innehar än idag det högsta poängsnittet bland svenskar i NHL med imponerande 1,25 poäng/match. En urkraft på isen med ett sällan skådat spelsinne och ett unikum vi nog aldrig kommer få uppleva igen.

12. Charlotte Kalla, längdskidåkning

Charlotte Kalla 2013 | Bild: Frankie Fouganthin

Sjundeplatsen tillhör Sveriges sweetheart nummer ett – Charlotte Kalla! Den norrländska helylletjejen med det stora leendet verkar gå hem i alla läger, vilket säkert är trevligt för henne, men det vinner inga placeringar på listor som denna. Tur då att 27-åringen från Tärendö har tillräckligt med med meriter innanför skidvästen för att förtjäna sin plats ändå. Hittills har hon bland annat två OS-guld och ett VM-guld i prissamlingen och vi är rätt säkra på att det inte är de enda stora titlarna av ädlaste valör hon kommer ha vunnit när karriären är över. Kallas slutsträcka på stafetten vid OS i Sotji 2014 räknas redan som en av de allra största prestationerna i svenska idrottshistoria.

11. Ronnie Peterson, Formel-1

Ronnie Peterson | Bild: Joost Evers

Om universum velat annorlunda är det mycket troligt att vi hade återfunnit Ronnie Peterson högre upp på den här listan. Sveriges enda superstjärna inom Formel 1 vann tio lopp och blev total VM-tvåa vid två tillfällen innan den tragiska olyckan på Monza 1978 som kostade honom livet. Ronnie Peterson blev 34 år.

10. Pia Sundhage, fotboll

Pia Sundhage | Bild: Anders Henriksson

Pia Sundhage. Vilken kvinna! Den nuvarande förbundskapten för damlandslaget i fotboll är en av sportens verkliga pionjärer, och vore det inte för hennes insatser och envisa kamp hade damfotbollen förmodligen än idag varit förpassad någonstans långt från idrottens finrum. Som spelare var hon med och förde Sverige till guld, silver och brons i EM, samt en bronspeng i VM. Som tränare har hon två OS-guld och ett VM-silver med USA, samt ett EM-brons med Sverige.

9. Jan-Ove Waldner, bordtennis

J-O Waldner | Bild: Okänd

I normala fall borde det vara ganska svårt att slå sig in på en sådan här lista om man lirar pingis, men det finns ingenting som är normalt med J-O Waldner och hans färdigheter i den populära fritidsgårdssporten. Det lilla bollgeniet vann under karriären sex VM-guld och ett OS-guld, och under VM 1997 gick han genom hela turneringen utan att förlora ett enda set! Vid OS i Aten 2004 blev påhejad av en hel idrottsvärld när han vid 38 års ålder slog ut sina tio år yngre konkurrenter en efter en och lyckades hamna på en hedervärd fjärdeplats. Han är Susan Sarandons stora idol och i Kina, där han går under namnet Chang Qing Shu – ”Det evigt gröna trädet” – är J-O större än Mao (typ).

7. Sarah Sjöström, simning

Sarah Sjöström | Bild: Okänd

Sarah Sjöström slog igenom när hon i mars 2008 blott 14 år gammal vann EM-guld på 100 meter fjärilsim. I de olympiska sommarspelen 2016 i Rio de Janeiro vann hon guld och satte världsrekord med tiden 55,48 sekunder på 100 meter fjärilsim, samt silver på 200 meter frisim och brons på 100 meter frisim. Sommaren 2017 innehade Sarah de tio snabbaste tiderna någonsin på 100 meter fjärilsim. Utsågs 2017 till världens bästa kvinnliga simmare av Swimming World Magazine samt hela Europas bästa kvinnliga idrottare av världens olympiska kommittéer.

7. Gunde Svan, längdskidåkning

Gunde Svan | Bild: Okänd

För dagens ungdomar är Gunde Svan mest känd för sin roll som programledare för bland annat ”Fångarna på fortet” och ”Gladiatorerna”, men det är naturligtvis inte därför han dyker upp här. Längdskidåkaren Gunde Svan däremot var ett fysiskt unikum och kan skryta med bland annat fyra OS-guld och sju VM-guld i sin medaljsamling.

6. Ingemar Johansson, boxning

Ingemar Johansson | Bild: Okänd

Ingemar Johansson redan på sjätte plats? Ja, det stämmer. Det går aldrig att ta ifrån sluggern från Göteborg hans historiska VM-titel i tungvikt, men han hade behövt försvara den vid minst ett par tillfället för att hamna bland det absoluta toppskiktet på listan – tycker vi i alla fall. ”Ingo” blev första och hittills enda svensk att ta hem en tungviktstitel i boxning genom att besegra amerikanen Floyd Patterson i en klassisk match på Yankee Stadium i New York den 26 juni 1959. Han vann på teknisk knockout redan i den tredje ronden efter att ha golvat sin motståndare inte mindre än sju gånger. Samma år utsågs han i USA till ”Athlete of the Year” av Associated Press och till ”Sportsman of the Year” av tidskriften Sports Illustrated.

5. Anja Pärsson, alpin skidåkning

Anja Pärson | Bild: Arthur Mouratidis

Hårdast på hela den här listan är utan tvekan kraftpaketet från Tärnaby – Anja Pärsson. Hur många andra skulle komma undan med livet med behåll efter en vurpa liknande den hon gjorde vid OS i Vancouver 2010? Förmodligen ingen. Att sedan resa sig och dagen efter åka hem ett brons i kombinationen är näst intill omänskligt. Totalt blev det 42 världscupsegrar för Anja, även om OS-guldet i slalom från 2006 smäller allra högst. Efter bronsmedaljen på lagtävlingen under VM 2011 i Garmisch-Partenkirchen blev hon dessutom historisk och bäst genom tiderna i modern tid med totalt 13 VM-medaljer.

4. Annika Sörenstam, golf

Annika Sörenstam | Bild: Keith Allison

Världens bästa kvinnliga golfare genom tiderna kommer från Sverige och heter Annika Sörenstam, oavsett vad någon annan säger. Tjejen från Viksjö utanför Stockholm vann fram till sin golfpension 2008 totalt 86 proffstitlar, varav 10 majors. 2003 blev hon första kvinna att ställa upp i en proffstävling för herrar sedan Babe Zaharias gästspelade vid 1945 års Los Angeles Open. Samma år valdes hon dessutom in i World Golf Hall of Fame. All hail queen Annika!

3. Ingemar Stenmark, alpin skidåkning

Ingemar Stenmark | Bild: Okänd

Alla, oavsett om man var med på den tiden eller inte, känner till att ”Sverige stod stilla” när Ingemar Stenmark under 70- och 80-talet svischade ner för slalombackarna på suddiga tv-bilder. Och påståendet är faktiskt ingen överdrift. Aldrig har en enskild individ gång på gång enat det svenska folket så som ”Stenis” gjorde. Under 16 säsonger radade han upp otroliga 86 segrar, 155 pallplatser, 2 OS-guld och 3 VM-guld. 2011 vann en 55-årig Stenmark ”Mästarnas mästare” i SVT före yngre förmågor som Kenny Bräck, George Scott och Anders Limpar. Det må inte handla om ”riktig” sport, men det var ändå mäkta imponerande att se gubben sopa mattan med resten av startfältet.

2. Björn Borg, tennis

Björn Borg 1979 | Bild: Rob Croes

Ikonen Björn Borg från Södertälje blev vid två tillfällen utsedd till hela världens näst bäste idrottsman (båda gångerna efter Muhammad Ali), vilket säger en del om den långhårige hjältens storhet även utanför Sveriges gränser. Han vann under karriären 11 singeltitlar i Grand Slam-sammanhang, samtliga i Wimbledon och Franska öppna, och parkerar därmed på femte plats över tidernas mest framgångsrika spelare i de prestigefulla turneringarna. I samband med millennieskiftet utsågs Björn Borg dessutom till ”Århundradets svenska idrottsman” av Svenska Idrottsakademin, före Ingemar Stenmark och Ingemar Johansson. Men om vi ska vara helt ärliga, bara håret och pannbandet hade räckt för oss.

1. Zlatan Ibrahimovic, fotboll

Zlatan Ibrahimovic | Bild: Andy Witchger

Nu stålsätter vi oss för en massiv våg av idiotförklaringar och hård kritik. Har vi verkligen mage att placera Zlatan Ibrahimovic överst på en lista över Sveriges största idrottare genom tiderna, framför namn som Stenmark, Borg och Ingo? Svaret är ja. Han är helt enkelt den störste vi har haft!

Förutom att han tillhört det absoluta toppskiktet bland utövarna av världens största sport i över två decennier och inspirerat människor över hela världen, så talar hans meritlista sitt tydliga språk. Ute i Europa har Ibra representerat storklubbar som Ajax, Juventus, Inter, Milan, Barcelona, Paris Saint Germain och Manchester United. I alla länder utom England har han vunnit ligan. I Italien och Frankrike blev han dessutom skytteligavinnare vid totalt fyra tillfällen. Han har vunnit Guldbollen elva (!) gånger och innehar målrekordet i landslaget med 62 fullträffar.

Ja, som ni ser går det att hålla på hur länge som helst. Det i kombination med att vi är övertygade om att det är fler människor runt om i världen som känner till Zlatan än både Stenmark och Borg tillsammans gör att vi väljer att titulera honom Sveriges största idrottare genom tiderna.

2.4/5 (92)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2021 Listor.seStock images by Depositphotos.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap