Listor.se

Sveriges största listsajt

Sveriges bästa manliga längdskidåkare genom tiderna

Få av våra idrottshjältar har en så speciell plats i svenskarnas hjärtan som våra längdskidåkare. Och visst är det något alldeles speciellt frusna snorskägg, vallningsmissar, mördarbackar och nervkittlande spurtuppgörelser. Men vem är egentligen Sveriges bästa manliga längdskidåkare genom tiderna?

Antalet svenska legendarer inom sporten är så många att det är svårt att gallra. Faktum är att en tuffare lista att rangordna nästan är svårt att föreställa sig. Vi har Gunde, Wassberg, Mora-Nisse, Sixten, Assar, Mogren…ja, ni ser ju själva. Efter mycket om och men kom vi alla fall fram till nedanstående resultat.

Håller du med? Vem anser du vara Sveriges bästa manliga längdskidåkare genom tiderna?

 

12. Janne Stefansson

Janne Stefansson | Foto: Erik Liljeroth
Janne Stefansson | Foto: Erik Liljeroth

Från Transtrand i Dalarna, tävlandes för Sälens IF. Med ett OS-guld och ett VM-silver samt 7 Vasaloppsvinster är Janne given bland våra bästa längskidåkare genom tiderna. Han blev även svensk mästare på 5-milen 1965.

11. Arthur Häggblad

Arthur Häggblad | Fotograf: Okänd
Arthur Häggblad | Fotograf: Okänd

Från Nordmaling i Ångermanland, men tävlandes för IFK Umeå. Arthur vann en OS-medalj och en VM-medalj. Han vann Vasaloppet 4 gånger. Måhända finns det andra skidåkare som bättre förtjänar att ta plats på denna lista, men med de odödliga orden till landshövding Bernhard Eriksson på frågan om hur SM-loppet varit: ”Åk själv gubbjävel – så får du se ur det känns”, så måste Arthur bara finnas med här! Vid ett annat tillfälle fick Häggblad i en radiointervju frågan om han ville hälsa till någon, på vilken han svarade: ”Ja, skidlöpning är ett hundliv, jag önskar jag vore död. Hälsa till vem som helst.” Date blir inte mycket bättre än så. Vilken citatmaskin!

10. Sven-Åke Lundbäck

Sven Åke Lundbäck | Fotograf: Okänd

Sven-Åke Lundbäck från Töre i Norrbotten, tävlandes för Bergnäsets AIK är en av få skidåkare som lyckats med den unika trippeln att vinna OS-guld (Sapporo 1972), VM-guld (Lahtis 1978) och Vasaloppet (1981). Hans ryck i den flacka men sega uppförsbacken innan Oxberg i Vasaloppet 1981 gjorde att backen senare officiellt döptes till ”Lundbäcksbacken”. Bara en sån sak!

9. Torgny Mogren

Torgny Mogren | Fotograf: Okänd

Torgny Mogren från Hällefors i Västmanland, men tävlandes för Åsarna IK slog igenom som 20-åring med en 10:e plats vid en världscupdeltävling i Reit im Winkl i Bayern i det dåvarande Västtyskland. Bland Mogrens mest minnesvärda bedrifter finner vi naturligtvis VM-guldet i 50 kilometer fristil vid VM i Falun 1993, mer känt som ”guldet som räddade VM”. Värt att notera är att mellan Mogrens båda femmilsguld så togs samtliga guldmedaljer i VM och OS av norrmän… Huvaligen.

8. Per Elofsson

Per Elofsson | Fotograf: Okänd

Per Elofsson från Röbäck i Västerbotten, tävlandes för IFK Umeå är utan tvekan en av svensk längdskidåknings allra största. Det som skaver är att det kunde blivit så mycket mer med tanke på att han för sin talang och sina förutsättningar fick långt från full utdelning. Han slog igenom vid vc-premiären 1998 där han besegrade självaste Björn Dählie och tog hem Sveriges första världscupseger sedan 1994. Vid 24 års ålder hade han redan hunnit med dubbla VM-guld i Lahtis 2001, samt segra i den totala världscupen. Det kändes som att inget kunde stoppa Per Elofsson som var storfavorit inför OS i Salt Lake City 2002 där han förväntades plocka hem minst ett par guldmedaljer. Redan under den inledande tremilen förstod de flesta, inklusive Per själv, att så inte skulle bli fallet. Den tyskfödde spanjoren och veteranen Johann Mühlegg drev upp ett rasande tempo redan från start, varpå Elofsson som enda åkare försökte haka på. Efter halva sträckan gick det inte längre. Han orkade inte hålla det vansinniga tempot, gick in i den berömda väggen och tvingades bryta loppet, totalt dränerad på energi. Elofsson hämtade sig aldrig under spelen i Salt Lake City och blev utan medalj. Trodde alla. Senare visade sig dock Mühlegg ha varit dopad, varpå han fråntogs sina medaljer, och Pers fjärdeplats på 10 + 10 km förvandlades till en bronspeng. Trots allt stryk hans kropp tog efter att ha försökt hålla jämna steg med en sönderdopad Johann Mühlegg, lyckades Per Elofsson kraftsamla till VM i Val di Fiemme 2003 där han vann guldet på 10 + 10 km. Två år senare lade han skidorna på hyllan, 29 år gammal.

7. Marcus Hellner

Marcus Hellner | Fotograf: Oskar Karlin

Marcus Hellner från Lerdala utanför Skövde i Västergötland, tävlandes för Lerdala IF och senare Gellivare skidallians är en av våra mest meriterade längdåkare de senaste 10 åren. Med 3 OS-guld, 1 OS-silver, 1 VM-guld, 5 VM-silver, 1 VM-brons och hela 10 SM-guld har han med råge förtjänat en plats på denna lista!

6. Johan Olsson

Johan Olsson | Fotograf: Okänd

Johan Olsson från Skultuna utanför Västerås i Västmanland, tävlandes för Åsarna IK får nog anses som en av Sveriges mest älskade idrottare i modern tid. Detta svårt sympatiska fullblodsproffs har ett prisskåp som gör de flesta elitåkare gröna av avund. Eller vad sägs om 2 OS-guld, 1 OS-silver, 3 OS-brons, 2 VM-guld, 4 VM-silver och 1 VM-brons – och som extra krydda; ett Bragdguld.

5. Nils ”Mora-Nisse” Karlsson

Nils ”Mora-Nisse” Karlsson | Fotograf: Okänd

Från Östnor i Mora, Dalarna kommer legendaren Mora-Nisse. Förutom 1 OS-guld,1 VM-brons och 37 SM-guld, vann Nisse inte mindre än 9 Vasalopp. Han fick SvD’s Bragdmedalj 1944.

4. Assar Rönnlund

Assar Rönnlund | Fotograf: Okänd

Det går inte att diskutera Sveriges bästa längdskidåkare utan att nämna Assar Rönnlund från Umeå i Västerbotten, tävlandes för IFK Umeå. Han vann 3 OS-medaljer, varav 1 guld och 3 VM-medaljer varav 2 guld, samt hela 13 SM-guld. Efter att han vunnit femmilen både i Holmenkollen och i Lahtis, tilldelades Assar Rönnlund SvD’s Bragdmedalj 1961 och 1967 vann han Vasaloppet.

3. Thomas Wassberg

Thomas Wassberg | Fotograf: Jesper Tottie

Ikonen Thomas Wassberg från Lennartsfors i Värmland, tävlandes för Åsarna IK – mannen som gav fruset snor i skägget ett ansikte. Besudlad ansiktsbehåring eller inte, med 4 OS-guld, 3 VM-guld, 3 VM-silver och 1 VM-brons är Thomas Wassberg är en av våra största någonsin. Mest minnesvärt är kanske rysaren i OS 1980 i Lake Placid där han besegrade Finlands Juha Mieto med en hundradels sekund. Wassberg ville dela guldet med Mieto, men finländaren vägrade. Där snackar vi ömsesidig respekt mellan idrottsmän. Tredjeplatsen i Let’s Dance 2016 väljer vi att förtränga.

2. Gunde Svan

Gunde Svan | Fotograf: Okänd

Alla älskar Gunde Svan, född 1962 i Järna i Dalarna och tävlandes för Dala-Järna IK. Den folkkäre skidlegenden som blev rallycrossförare och senare tv-programledare är utan tvekan en av svensk idrotts mest framgångsrika utövare genom tiderna. Meritlistan består bland annat av 4 OS-guld och 7-VM-guld, men det är nästan till lika stor del Gundes personlighet som gjort honom så stor. Det mest talande exemplet från den aktiva karriären är från stafetten vid OS i Calgary 1988. För att säkerställa att lagkamraten Torgny Mogren inte skulle klappa ihop på sista sträckan gav sig Gunde, iförd träningsoverall, ut i skogen och åkte i kapp Mogren, varpå han inför världens tv-kameror på sitt bredaste dalmål vrålade: ”Häng i nu! Du får vila sen!” Mogren stod pall för trycket och Sverige kunde försvara guldet från Sarajevo.

1. Sixten Jernberg

Sixten Jernberg | Fotograf: Okänd

Skogsarbetaren från Lima i Dalarna får nog, i stenhård konkurrens med Gunde och Wassberg anses vara Sveriges bästa längdskidåkare genom tiderna. Sixten Jernberg vann hela 9 OS-medaljer varav 4 guld, samt 6 VM-medaljer varav 4 guld. Dessutom vann han Vasaloppet 2 gånger och erhöll SvD’s Bragdmedalj 1956. Som en liten notis i sammanhanget kan vi dessutom nämna de 32 SM-guld han vann tävlandes för Lima IF…

4.42/5 (86)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap