Listor.se

Sveriges största listsajt

Sveriges bästa kvinnliga skidåkare

Sveriges bästa kvinnliga skidåkare

När man börjar räkna upp svenska idrottsstjärnor genom tiderna är många av dem skidåkare, inte minst på damsidan. Oavsett om det gäller längdskidåkning och utförsåkning har Sverige representerats att flertalet framgångsrika damåkare.

Följande namn har, och kommer kanske att ha, en given plats på listan över Sveriges bästa kvinnliga skidåkare.

 

10. Lina Andersson

Lina Andersson är en av Sveriges bästa juniorer genom tiderna. Hon har visserligen ett OS-guld i sprintstafett 2006 och två VM-medaljer som senior, men det är hennes fyra guld som junior som gör henne unik. Det är nämligen fler guld än någon annan junior någonsin har vunnit. Utöver det har hon sex SM-guld.

 

9. Anna Haag

Anna Haag har lite i skymundan av våra stora skiddrottningar byggt upp en imponerande meritlista under karriären. Med fyra OS-medaljer (1 guld) och lika många i världsmästerskap är det svårt att bortse från den folkkära tjejen från Köping.

 

8. Frida Hansdotter

Frida Hansdotter gjorde seniordebut i den alpina världscupen redan som 18-åring. Sedan dess har hon funnits med i slalomeliten och samlat på sig hela 33 pallplatser (varav fyra vinster) i världscupen. Även i mästerskapen har det gått bra för Frida. Eller vad sägs om ett OS-guld, två VM-silver och tre VM-brons? Hon är en av de äldsta åkarna som fortfarande har chansen att vinna slalomcupen, varav oddsen i kategorin med online bets från Betfair är 11.00.

 

7. Stina Nilsson

Stina Nilsson växte upp i Malung och vann sin första skidtävling redan vid fyra års ålder. Sedan världscupdebuten 2012 har hon etablerat sig som en av de stora svenska längdskidåkarna på damsidan. Hittills har det blivit 9 mästerskapsmedaljer, där OS-guldet i sprint från 2018 smäller allra högst.

 

6. Pernilla Wiberg

Pernilla Wiberg räknas av många som den mest kända och bästa skidåkaren Sverige någonsin har haft. Hon har totalt 24 världscupsegrar bakom sig och hon är en av få som har världscupssegrar i samtliga fem discipliner. Hon har tre OS-medaljer, varav ett är silver i störtlopp och två är guld i storslalom och kombination. I början av 2019 mottog hon Idrottsakademins hederspris för sina bestående insatser och för att ha berikat svensk idrott.

 

5. Marie-Helene Westin-Östlund

Marie-Helene Westin-Östlund, kallad ”Billan”, var tveklöst Sveriges bästa kvinnliga längdskidåkare under 1980-talet. Blott 20-år gammal körde hon hem VM-guldet på 20 kilometer fristil i Oberstdorf 1987. För bedriften fick hon tillsammans med Tre Kronor dela på Svenska Dagbladets guldmedalj, och samma år tilldelades hon även Jerringpriset. Marie-Helene Östlund ställde upp i sammanlagt 12 olympiska skidlopp vid tävlingarna 1988, 1992 och 1994. Hon kom på sjätte till tionde plats på alla dessa lopp utom två.

 

4. Antonina Ordina

Under 90-talet var det rysk-svenska Antonina Ordina som var Sveriges bästa damåkare. Förutom två Vasaloppssegrar och tre VM-medaljer vann hon hela 22 SM-guld. Samtidigt har hon alltid haft en karriär vid sidan av skidåkningen. Innan hon kom till Sverige var hon polis i Sovjetunionen i tio år och hon fortsatte sin karriär i Sverige. Hennes rekord i SM-segrar slogs 2017 av Charlotte Kalla.

 

3. Anja Pärson

Ytterligare en utförsåkare som har tagit Sverige och världen med storm är Anja Pärson. När hon avslutade sin karriär 2012 hade hon tagit 13 VM-medaljer, sex OS-medaljer och häpnadsväckande 42 världscupssegrar. Hon har utsetts till Årets Idrottskvinna två gånger och vunnit bragdguldet två gånger. Hon är fortfarande involverad i den alpina skidåkningen och arbetar bland annat som expertkommentator.

 

2. Toini Rönnlund (tidigare Gustafsson)

De yngre generationerna känner kanske inte till vem Toini Rönnlund är, men de som kommer ihåg skidåkningen från 60-talet kommer med glädje att minnas hennes bragder. Hon är känd för att ha varit världens bästa kvinnliga skidlöpare och hon tog dubbla OS-guld i Grenoble 1968. Samma år mottog hon bragdguldet för att ha brutit den ryska dominansen inom skidsporten i OS-sammanhang.

 

1. Charlotte Kalla

Charlotte Kalla slog igenom med dunder och brak 2008 när hon som första svenska längdskidåkare vann Tour de Ski. Sedan dess har hon kommit att bli vår mest framgångsrika längdskidåkare någonsin. I och med prestationerna under OS i Peyongchang 2018, ett guld och tre silver, passerade Charlotte Kalla självaste Gunde Svan (17 st) vad gäller antal mästerskapsmedaljer. Totalt har hon stakat hem 21 medaljer fördelat på åtta mästerskap.

 

Dagens stjärnor

Det finns flera aktiva skidåkerskor som mycket sannolikt kommer att läggas till på listorna över Sveriges bästa kvinnliga skidåkare genom tiderna, och några toppar redan listorna. I skidskyttesammanhang finns Linn Persson, Mona Brorsdotter och Hanna Öberg, som alla har haft två riktigt bra säsonger med både individuella segrar och OS-medaljer.

Och ännu fler skidåkare kommer att komma. Skidsporten är stor i Sverige och det finns flera duktiga juniorer som bara väntar på att få visa Sverige, och världen, vad de går för!

 

3.41/5 (34)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap