Listor.se

Sveriges största listsajt

Sveriges 10 största fotbollsarenor

Sveriges 10 största fotbollsarenor
Friends Arena i Solna är Sveriges största fotbollsarena. Bild: Okänd

Derbyt mellan AIK och Hammarby för någon vecka sedan drog mer publik än Champions League-semifinalen mellan Juventus och Real Madrid. I vissa avseenden håller verkligen svensk fotboll världsklass!

För att få en stor publik behövs dock en stor arena, och de senaste tio åren har ett flertal nya fotbollstempel tillkommit på den svenska idrottskartan. Vi har listat Sveriges 10 största fotbollsarenor – var tycker du att det är bäst tryck på matcherna?

10. Örjans Vall, Halmstad
Kapacitet: 15 500

Vi börjar med en riktig gammal trotjänare. Örjans vall invigdes av Kronprins Gustav Adolf den 30 juli 1922 och fungerar än idag hemmaplan åt Halmstads BK. Sedan uppförandet har anläggningen sett flera ombyggnationer och har i nuvarande utformning kapacitet för 15 500 åskådare vid match.

9. Borås Arena, Borås
Kapacitet: 16 900

Inför den allsvenska säsongen 2005 flyttade IF Elfsborg från klassiska Ryavallen till sitt nuvarande hem – Borås Arena. Den fina lilla arenan är perfekt för Allsvenska matcher, men vi hade gärna sluppit konstgräset. Jävla påfund!

8. Olympia, Helsingborg
Kapacitet: 17 100

Apropå helig fotbollsmark…i Helsingborg ligger en av Sveriges mest anrika arenor med nära 120 år på nacken. Olympia anlades redan 1898 och hade samma gräsmatta i över hundra år, innan den slutligen byttes i samband med Helsingborgs IF:s 100-årsjubileum 2007. De största evenemang som hållits på arenan är VM i fotboll 1958, Dam-VM i fotboll 1995 och U21-EM i fotboll för herrar 2009.

7. Nya Parken, Norrköping
Kapacitet: 17 234

På anrika Parken i Norrköping har det spelats svensk elitfotboll i över hundra år – liksom både VM- och EM-slutspel. Senaste renoveringen skedde 2009 och arenan fick då sitt nuvarande namn, Nya Parken. Är det fullsatt får du samsas med 17 233 andra.

6. Gamla Ullevi, Göteborg
Kapacitet: 18 416

Gamla Ullevi jämnades med marken 2007 för att ge plats för en ny arena åt IFK Göteborg, GAIS och Örgryte IS. Resultatet blev en toppmodern anläggning med plats för 18 416 personer. Det stod länge oklart vad den nya arenan skulle döpas till, men efter att man kallat in språkprofessorn Sture Allén löste det sig till slut. Det hypermoderna namnet för att ersätta Gamla Ullevi blev…Gamla Ullevi. Arenan är dessutom nationalarena för Sveriges damlandslag i fotboll.

5. Swedbank Stadion, Malmö
Kapacitet: 24 000

Sveriges bästa arena för Allsvensk fotboll hittar man i Malmö. Ja, så är det faktiskt. Swedbank Stadion är perfekt utformad för svensk elitfotboll. Arenan tar inte mer än 24 000 åskådare, men när det är fullsatt känns det som minst det dubbla. Något inte minst Olympiakos fick erfara under gruppspelet i Champions League, då Malmöborna förvandlade arenan till en häxkittel med internationella mått.

4. Malmö Stadion, Malmö
Kapacitet: 26 500

Gamla Malmö Stadion är faktiskt större än Swedbank Stadion, men inte alls lika fin och modern – såklart. Den byggdes till VM 1958 och var MFF:s hemmaplan i 50 år innan flytten 2008. Idag spelar IFK Malmö på arenan.

3. Tele2 Arena, Stockholm
Kapacitet: 30 000

Tele2 Arena alldeles intill Globen är en av två sprillans nya superarenor som uppförts i Stockholm de senaste åren. Här spelar Hammarby och Djurgården sina hemmamatcher, och särskilt de förstnämnda har redan gjort den futuristiska skapelsen till sin hemmaborg. När 30 000 bajare vrålar i kapp går inget lag säkert på Tele2 Arena.

2. Ullevi, Göteborg
Kapacitet: 43 000

Sveriges snyggaste arena är Nya Ullevi i Göteborg. Med sin dynamiska, skulpturala och organiska form känns arenan dessutom som Sveriges största – även om den ”bara” är nummer två. Löparbanorna förstör såklart en aning under fotbollsmatcher, men å andra sidan öppnar det för både friidrott och oförglömliga konsertupplevelser. Fråga bara Bruce Springsteen som rockade sönder arenan under två klassiska spelningar 1985…

1. Friends Arena, Solna
Kapacitet: 50 100

Sveriges största fotbollsarena hittar vi i Solna strax norr om Stockholm. Friends Arena invigdes 2012 och ersatte därmed gamla Råsunda fotbollsstadion som den nya nationalarenan för Sveriges herrlandslag i fotboll. Efter några trevande år med risig akustik verkar saker och ting äntligen ha fallit på plats – i alla fall fotbollsmässigt. När AIK fyller upp den enorma arenan, som tar 50 000 åskådare, är det jobbigt att vara både bortalag och bortaklack. Synd bara att den är så jäkla ful

3.78/5 (88)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap