Listor.se

Sveriges största listsajt

Klassiska svenska OS-ögonblick

Anja Pärson stod för ett av Sveriges mest klassiska OS-ögonblick i Vancouver 2010 | Bild: Arthur Mouratidis

Sverige är ett av vinter-OS mest framgångsrika länder. Särskilt på senare år har medaljskörden utökats efter flertalet imponerande prestationer av våra vinteratleter. Här har vi valt att lista tio klassiska svenska OS-ögonblick.

Skidor på längden, utför och med gevär, samt ishockey och curling – de svenska medaljhoppen är många när Vinter-OS drar igång till helgen. Kommer vi få uppleva nya magiska ögonblick likt Foppas straff 1994, Gundes femmilsguld 1988 och lag Anette Norbergs pusskalas 2006? Eller väntar mardrömsliknande fiaskon som hockeyförlusten mot Vitryssland i Salt Lake City? Svaret har vi om ett par veckor när spelen är avslutade. Tills dess bjuder vi här på tio oförglömliga svenska OS-ögonblick genom vinterspelens historia.

10. Första långa stafettguldet på 22 år
Vancouver 2010

Det svenska herrstafettlaget i Vancouver bestående av Daniel Richardsson, Johan Olsson, Anders Södergren och Marcus Hellner gjorde ett perfekt stafettlopp där de under hela loppet låg i täten. Under inledningen av den sista sträckan var det Tjeckien och Frankrike som styrde loppet, men plötsligt gjorde Marcus Hellner ett mäktigt ryck och lämnade konkurrenterna bakom sig. Guldet var dock långt ifrån säkrat – Norge hade ju en viss Petter Northug på slutsträckan. Den kaxige norrmannen släppte på alla bromsar samtidigt som han tog in sekund för sekund på Hellner. Northugs uppåkning räckte dock till slut bara till en silvermedalj, då Sverige höll undan och vann sitt första OS-guld på den långa stafetten sedan 1988 i Calgary.

9. Pernilla Wiberg tar första kvinnliga alpina guldet
Albertville 1992

Pernilla Wiberg hade inför sin OS-debut i Albertville 1992 ett tungt ansvar hängande över sig. Inget hade gått Sveriges väg under spelen och tre brons var allt vi kunde skryta med. En andraplacering för Wiberg efter inledningsåket i damernas storslalom höll i allra högsta grad guldhoppet levande. Hon svarade sedan för ett imponerande andra åk och tog i sin OS-debut Sveriges första alpina OS-guld på damsidan någonsin.

8. Charlotte Kallas gulddebut
Vancouver 2010

Charlotte Kalla gjorde det perfekta loppet i sin OS-debut i Vancouver 2010. Redan efter den första krävande backen tog 22-åringen från Tärendö ledningen. På slutet knappade estniskan Kristina Smigun in på Kalla, och i den sista kurvan innan upploppet bar nästan inte benen för den unga svenskan som nästan föll. Svenska folket höll andan, men kunde till sin stora glädje bevittna hur hon stod pall och till slut passerade mållinjen som segrare, 6,6 sekunder före Smigun. I och med segern säkrade Charlotte Kalla Sveriges första individuella damguld i OS på längdskidor sedan Toini Gustafsson-Rönnlund 1968. Vilken debut!

7. Tomas Gustafssons dubbla skridskoguld
Calgary 1988

Svenska skridskoesset Tomas Gustafsson hade sin stora stund i Calgary-OS 1988 där han vann guld på både 5000 och 10 000 meter. I det inledande 5000-metersloppet knep Gustafsson guldet futtiga 35 hundradelar före Hollands Leo Visser. Men det var trots allt på favoritdistansen 10 000 m han ställt in siktet – och som han levererade! Svensken inte bara vann, han utklassade konkurrenterna och skrinnade över mållinjen nästan åtta sekunder före tvåan Michael Hadschieff från Österrike.

6. Anja Pärsons krasch och bragdbrons
Vancouver 2010

Att Anja Pärson inte var mätt på framgångar när hon gick in i sitt sista olympiska spel visade hon tydligt i det inledande störtloppet i Vancouver 2010. Svenskan hade näst bästa mellantid vid samtliga klockningar och satsade allt i sista hoppet. Tiden tycktes stå stilla under de sekunder som följde. Anja tappade kontrollen mitt i hoppet och kraschlandade i över 110 km/h först 60 meter senare, varpå hon blev liggande till synes livlös i backen. Plötsligt reste sig dock den tuffa tjejen från Lappland och kunde till hela världens lättnad ta sig ner för egen maskin.

Där trodde nog många att Anja Pärson gjort sitt sista OS-lopp – men icke! Redan dagen efter stod hon åter i startblocken och kunde efter en minst sagt bragdartad insats bärga ett svenskt brons i kombinationstävlingen. Snacka om fighter!

5. Thomas Wassberg vs. Juha Mieto
Lake Placid 1980

Inför den inledande tremilen i Lake Placid hade Thomas Wassberg visat fin form och han låg länge med i täten av loppet, men kroknade och hamnade till slut precis utanför pallen. Den råbarkade värmlänningen som gav snorskägget ett ansikte skulle dock få sin revansch. På 15 kilometer stod det tidigt i loppet klart att guldstriden skulle handla om Wassberg och Finlands Juha Mieto. Svensken ledde med några sekunder loppet igenom, men Mieto svarade med en mäktig solospurt som gav en sluttid på 41.57.64. När Wassberg så småningom nådde upploppet stod det klart att det skulle bli en rysare – men ingen kunde ana hur jämnt det skulle bli. När han passerade mållinjen stannade klockan på 41.57.63 – en hundradel före den finske jätten!

4. Tre Kronor blir bäst i världen
Turin 2006

Tre Kronor hade inte imponerat i gruppspelet som man gjort i Salt Lake City fyra år tidigare. Och tur var kanske det – vi kommer ju alla ihåg hur det slutade den gången. Storförlust mot Ryssland och påstådd läggmatch mot Slovakien för att få enklare motstånd i kvartsfinalen, var de största plumparna i protokollet för de svenska hockeyherrarna under gruppspelsfasen i Turin-OS 2006. Schweiz avfärdades enkelt med 6-2 i kvarten, varpå svårspelade Tjeckien väntade i semifinalen. Tre Kronor gjorde dock processen kort och vann matchen med hela 7-3. I och med att Finland skrällde i den andra semifinalen och slog ut favoriten Ryssland, var den nordiska drömfinalen ett faktum.

Turneringens sista match blev en jämn historia och inför den tredje och sista perioden stod det 2-2 efter att båda lagen innehaft ledningen. Nerverna satt utanför kläderna på mer än ett svenskt fan när domaren släppte pucken och drog igång sista akten. De följande åtta sekunderna är svensk hockeyhistoria. Mats Sundin vann tekningen och jobbade över pucken till Peter Forsberg som tog fart över finnarnas blå linje. ”Foppa” spelade direkt tillbaka pucken till ”Sudden” som elegant släppte den bakom ryggen till en anstormande Nicklas Lidström, som bevisade varför han är en av världens bästa hockeyspelare genom tiderna och drog till med ett mäktigt slagskott som satt perfekt i den finländska målvaktens vänstra kryss. 3-2 stod sig genom perioden, men med bara sekunder kvar att spela fick Finland sin chans. Svenske målvakten Henrik Lundqvist stod dock för en prakträddning med klubbskaftet (!) och räddade pucken med minsta möjliga marginal och Tre Kronor kunde bärga det första svenska OS-guldet i ishockey sedan Lillehammer 1994.

3. ”Du får vila sen!”
Calgary 1988

Längdskidåkningen vid OS i Calgary 1988 såg till en början ut att bli ett blågult fiasko. Gunde Svan & Co underpresterade kraftigt i de inledande loppen och truppen var sargad av sjukdom. Vändningen kom vid herrarnas stafett. Inledande sträckan kördes av Janne Ottosson, som vid första växlingen var tvåa efter att ha hängt på täten. Thomas Wassberg drog upp tempot på andra sträckan och körde slut på fältet sånär som på den sovjetiske åkaren som följde honom ända in till växling.

Tredje sträckan blev en kraftmätning mellan Gunde Svan, som körde sträckan snabbast av samtliga åkare, och den sovjetiske utmanaren. Ryssen föll dock i en backe och Sverige hade vid sista växlingen en ledning på 27 sekunder. Sista sträckan kördes olägligt nog för Sveriges del av Torgny Mogren som fortfarande var krasslig. För att säkerställa att lagkamraten inte skulle klappa ihop gav sig Gunde Svan, iförd träningsoverall, ut i skogen och åkte i kapp Mogren, varpå han inför världens tv-kameror på sitt bredaste dalmål skrek: ”Häng i nu! Du får vila sen!” Mogren stod pall för trycket och Sverige kunde försvara guldet från Sarajevo.

2. Stenmarks dubbel
Lake Placid 1980

Sveriges kanske störste och mest älskade idrottsman någonsin, Ingemar Stenmark, hade inte motsvarat förväntningarna i OS-debuten i Innsbruck 1976. Revanschen kom fyra år senare i Lake Placid där legendaren med sina två guld blev stor svensk OS-kung. Först ut var storslalom, där Stenmark innan OS hade vunnit 14 raka tävlingar i världscupen. Till en början gick allt enligt planerna, och han hade efter halva första åket bästa tid. Då hände det som inte fick hända. En hel nation satte hjärtat i halsgropen när Ingemar föll tre portar från mål. Han räddade dock mirakulöst situationen och tog sig i mål, men försprånget till ledaren Hans Enn var uppätet och ”Stenis” låg inför andra åket 18 hundradelar efter. Dagen efter avgjordes tävlingen och dramatiken var som bortblåst när Ingemar Stenmark äntligen vann sitt första OS-guld, 75 hundradelar före Andreas Wenzel från Liechtenstein.

Tre dagar senare var det dags igen. I herrarnas slalom var Stenmark naturligtvis storfavorit efter uppvisningen i storslalom. Åkningen stämde dock inte riktigt och han fick se sig slagen av tre åkare efter det första åket. Då plockade supersvensken fram ett av sina patenterade super-andraåk och tog ledningen. Till slut återstod endast hemmaåkaren Phil Mahre, som trots försprånget och en manisk hemmapublik i ryggen, inte lyckades matcha Ingemars åkning och fick se sig slagen med över en halv sekund.

1. Peter Forsberg blir frimärke
Lillehammer 1994

Prestigen var kanske större i Turin 2006 där NHL-proffsen närvarade, än i Lillehammer 12 år tidigare. Men dramatiken under de hyllade norska spelen är oslagbar! Matchen slutade 2-2 efter att backen Magnus Svensson kvitterat med endast drygt två minuter kvar på matchklockan. Förlängningen blev mållös och finalen kom att avgöras på straffar. Där följdes lagen åt genom hela ordinarie rundan innan det var dags för Peter Forsberg att lägga sin andra straff. Det då 21-åriga underbarnet tog sats från mittcirkeln och lurade byxorna av kanadensiske målvakten Corey Hirsch med en dragning så klassisk att ögonblicket blev motiv på ett frimärke. Kanadas sista straff togs av Paul Kariya, men Tommy Salo i den svenska kassen gjorde en avancerad benparad och säkrade Tre Kronors första OS-guld någonsin.

0/5 (5)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap