Listor.se

Sveriges största listsajt

15 klassiska fotbollströjor

Fotbollshistorien är full av både fruktansvärt fula och galet snygga matchställ. Idag har vi valt att fokusera på den senare kategorin. Här minns vi 15 av tidernas snyggaste och mest klassiska fotbollströjor.

Tröjsamlingen, som består av både klubb- och landslagströjor, skulle egentligen kunna vara minst dubbelt så omfattande, och storheter som Milan, Juventus, Barcelona och Real Madrid hamnar alla utanför listan. Det är istället 80-talets engelska lag och stilrena landslagsdesigner som utmärker sig lite extra tillsammans med några undantag från Italien och djupaste Afrika.
 
 
 

15. Manchester United 1986-88

Klassiska fotbollströjor

Manchester Uniteds snyggaste matchställ är utan tvekan det från säsongerna 1986-88. De klassiskt röda Adidas-tröjorna med Sharp-reklamen är en institution i fotbollens mode-hall of fame.
 
 

14. Inter 2007-09

Klassiska fotbollströjor

Man förstår att försvararna i Serie A måste ha darrat på manschetten när Zlatan Ibrahimovic likt en korsriddare kom anstormande i denna tröja under åren i Inter. Respektingivande på något sätt, och dösnyggt!
 
 

13. Nottingham Forest 1979

Klassiska fotbollströjor

Malmö FF var 1979 en hårsmån ifrån att vinna Europacupen för klubblag, men fick se sig slagna av Nottingham Forest i en jämn final. Skåningarnas banemän, med Trevor Francis som härförare, vann även kampen om snyggast tröja.
 
 

12. Sverige 2012

Klassiska fotbollströjor

Det är fullkomligt obegripligt hur det svenska landslaget kunde fimpa det här sjukt snygga bortastället som bland annat bars under EM 2012. Vi föreslår en tillbakagång till detta föredöme till landslagströja – även vad gäller hemmastället.
 
 

11. Holland 1988

Klassiska fotbollströjor

Holland har nästan alltid snygga tröjor och sticker verkligen ut med sin distinkta orangea färg – både på planen och läktaren. Matchstället som bars under EM 1988 när det blev guld för holländarna är inte deras snyggaste, men likväl en klassiker!
 
 

10. Västtyskland 1988-90

Klassiska fotbollströjor

Apropå Holland – de hade rätt snygga tröjor i VM 1990 också – dock inte riktigt lika coola som Västtysklands. De båda länderna drabbades samman i en oförglömlig åttondelsfinal som involverade såväl spottloskor som utvisningar på Frank Rijkaard och Rudi Völler. Tyskarna vann matchen, och senare hela turneringen.
 
 

9. Liverpool 1988-89

Klassiska fotbollströjor

Liverpools klassiska tröja med Candy-reklamen är verkligen ögongodis för fotbollsälskaren! Det enda negativa med kreationen är väl att Merseyside-klubben skrotade den lagom till Glenn Hyséns debut…
 
 

8. Brasilien 1970

Klassiska fotbollströjor

Brasilien årgång 1970 anses ofta som det bästa landslaget genom tiderna i konkurrens med det spanska landslag som tog hem EM och VM 2008 respektive 2010. Självklart skall även matchstället brassarna bar under den framgångsrika turneringen vara med på denna lista med sin stilsäkra design.
 
 

7. Arsenal 1990-92

Klassiska fotbollströjor

En lista över klassiska fotbollströjor skulle inte kännas komplett utan en Arsenal-tröja med den gamla hederliga JVC-reklamen. Den snyggaste varianten är från åren 1990-92 och har burits av legendarer som Tony Adams, Paul Merson och vår alldeles egna Anders Limpar.
 
 

6. Peru 1978

Klassiska fotbollströjor

Som vi tidigare påpekat – diagonalrandigt är alltid snyggt i sportsammanhang! Peru stod för det kanske stiligaste exemplaret någonsin under VM 1978.
 
 

5. Sampdoria 1992

Klassiska fotbollströjor

Gianluca Pagliuca, Pietor Vierchowod, Attilo Lombardo, Gianluca Vialli och Roberto Mancini – vilket lag Sampdoria hade i början av 90-talet! Champions League-finalisterna från 1992 hade dessutom en av historiens snyggaste matchställ.
 
 

4. Argentina 1986

Klassiska fotbollströjor

Det var i Argentinas mörkblå bortaställ Diego Maradona både gjorde mål med ”Guds hand”, och klädde av England med tidernas solomål i VM 1986. Men det är det blåvitrandiga hemmastället med rund krage som är deras snyggaste någonsin.
 
 

3. Holland 1974

Klassiska fotbollströjor

Hup Holland! Ja, här är de orangefärgade bolltrollarna igen, dock i en tidigare, och snyggare upplaga. Anförda av Johan Cruijff under VM 1974 tog laget silver i de här coola tröjorna med svart emblem.
 
 

2. Zaire 1974

Klassiska fotbollströjor

Zaire var den stora slagpåsen i 1974 års VM. Tre förluster på lika många matcher och 0-14 i målskillnad blev facit, där 0-9-förlusten mot Jugoslavien sticker ut mest. Modeslaget tog dock afrikanerna hem med sin sköna leopard-tröja.
 
 

1. AIK 2018

Klassiska fotbollströjor

När AIK bytte sponsor till Nike 2018 gjorde man det i den här håll käften-tröjan. Tröjan är helt svart. Klubbmärket, Nike-loggan och texten ”AIK” på bröstet går rakt igenom i svart. På håll ser tröjan till synes helt kolsvart ut och är bara så sjukt snygg!
 
 

BONUS: AIK 2012

Klassiska fotbollströjor

Inför AIK:s sista hemmamatch i Allsvenskan på Råsunda tog klubben fram den här löjligt snygga retrotröjan. Visst, det är inte ett officiellt matchställ, men det skiter vi faktiskt i just nu. SÅ snygg är den här tröjan som bekräftar att Gnaget är bäst på mode i svensk fotboll.
 

4.11/5 (57)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap