Listor.se

Sveriges största listsajt

Ibras otroliga resa – alla Zlatans klubbar

Nästan två decennier har passerat sedan Zlatan Ibrahimovic lämnade Sverige och tryggheten i Malmö FF. Sedan dess har han blommat ut till Sveriges tveklöst bästa fotbollsspelare genom tiderna med sejourer i fler storklubbar än de flesta.

Vi har i kronologisk ordning listat Ibras otroliga proffsresa genom nio olika klubbar i sju olika länder.

Kommer du ihåg alla Zlatans klubbar?

9. Malmö FF (1999-2001)

Zlatan Malmö FF

Seniorkarriären inleddes som bekant i himmelsblått. Totalt blev det 40 matcher och 16 mål för Zlatan i Malmö FF. Vad som sticker ut i hans allsvenska sejour jämfört med den internationella karriären är dock avsaknaden av en titel.

8. Ajax (2001-2004)

Zlatan Ajax

Proffsäventyret utomlands tog fart i klassiska talangfabriken Ajax. Under sin tid i Amsterdam hann Zlatan med 35 fullträffar på 74 matcher. Han fick också med sig två ligavinster och en cupvinst.

7. Juventus (2004-2006)

Zlatan Juventus

Första riktiga storklubben som lade vantarna på Sveriges guldklimp var Juventus. Under två säsonger i Turin hittade Zlatan målet 23 gånger på 70 matcher, och vann dubbla ligatitlar – som dock fråntogs klubben i samband med Calciopoli-skandalen.

6. Inter (2006-2009)

Zlatan Inter

I kölvattnet av ovan nämnda skandal degraderades Juventus till Serie B, och Zlatan lämnade för ligakonkurrenten Inter. I Milano hittade han sin plats som superstjärna, och han vann bland annat skytteligan säsongen 2008/2009. Totalt blev det 88 matcher, 57 mål och 3 ligatitlar i den blåsvartrandiga tröjan.

5. Barcelona (2009-2010)

Zlatan Barcelona

Efter succésäsongen i Inter var det dags för Zlatan att ta det sista steget upp till de allra största i och med övergången till mäktiga FC Barcelona. Trots begränsat med speltid på grund av en schism med tränaren Pep Guardiola mäktade Ibra med 16 mål på 29 matcher och var en starkt bidragande orsak till att klubben vann ligan säsongen 2009/10. Vi minns främst avgörandet mot Real Madrid i El Clásico på Camp Nou.

4. Milan (2010-2012/2020-)

Zlatan Milan

Sprickan mellan Guardiola och Zlatan gjorde situationen i Barcelona ohållbar. Flytten gick då tillbaka till favoritstaden Milano, men den här gången var de blåsvarta ränderna utbytta mot rödsvarta. Zlatan bar AC Milan på sina axlar, vann en ligatitel och gjorde 42 mål på 61 matcher.

Nästan ett decennium efter sin första sejour i Rossoneri återvände Zlatan Ibrahimovic till San Siro lagom till den andra halvan av säsongen 2019/2020. 38 år ung mäktade han med 11 fullträffar på 17 matcher och såg på egen hand till att åter göra AC Milan till en klubb att räkna med.

3. Paris Saint Germain (2012-2016)

Zlatan PSG

Zlatan älskade Milan och Milan älskade Zlatan. Ekonomin satte dock stopp för kärlekshistorien när penningstinna PSG öppnade plånboken. En föredetting på nedgång resonerade många om flytten till Paris. Men som vanligt tystade Zlatan sina kritiker. Om han bar Milan på sina axlar så vet vi inte vad man ska säga om det han uträttade i Ligue 1. 113 mål på 122 matcher talar sitt tydliga språk. Lägg därtill fyra ligavinster, två cupvinster och tre ligacupvinster så klarnar bilden av hur dominant Zlatan var under tiden i Frankrike.

2. Manchester United (2016-2018)

Zlatan Manchester United

Efter att ha erövrat såväl Italien som Frankrike, blev det så dags för Zlatan att ta sig an den slutgiltiga utmaningen – Enland och Premier League. Landet och ligan som hånat honom i ett årtionde, som kallat honom överskattad och diva. Äntligen skulle de få rätt när en åldrande Zlatan Ibrahimovic anslöt till ett mediokert Manchester United. Sejouren varade i knappt två år, varav ett förstördes av en svår knäskada som borde ha avslutat karriären. Trots det mäktade Zlatan med 28 mål på 46 matcher och var i allra högsta grad inblandad i de röda djävlarnas seger i Europa League 2017. Inte illa för en gammal gubbe!

1. LA Galaxy (2018-2019)

Zlatan LA Galaxy

Vad många trodde skulle vara det sista kapitlet i sagan Zlatan Ibrahimovic påbörjades våren 2018 när han tog med sig familjen över Atlanten för spel med Los Angeles Galaxy i MLS. I debuten byttes han in med dryga kvarten kvar och underläge med 1-3 mot rivalerna Los Angeles FC. Hur det gick? Zlatan gjorde två mål. Det första var ett drömmål från över 30 meter och det andra, segermålet till 4-3, kom på tilläggstid. Han fortsatte sedan att vräka in mål i ligan, även om titlarna uteblev i ett mediokert lag. Zlatan lämnade Los Angeles efter två säsonger.

4.35/5 (116)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap