Listor.se

Sveriges största listsajt

Fotbolls-EM – tröjorna vi minns!

Snart är det äntligen dags för det fotbolls-EM som inte blev av förra året. Detta älskade mästerskap ger oss varje gång så mycket att glädjas åt, från sport av högsta kvalitet och nagelbitande straffläggningar till roliga händelser på och utanför plan. Något som också brukar uppmärksammas är de olika landslagens matchställ. Till den annalkande turneringens ära lyfter vi fram fotbollströjor genom åren vi minns. 

Fotbolls-EM 2021 inleds den 11:e juni och pågår fram till 11:e juli. Matcherna visas på TV4 och C More. Vi har en härlig tid framför oss med långa sittningar framför TV:n där hemma. Detta kantat med scrollande på bettingsidor med odds och fotbollssajter för de största snackisarna. Det återstår att se ifall några av årets matchställ kommer att stjäla rubrikerna. Här följer exempel på fotbollströjor som gjort just detta!

Italien 2000

Få matchtröjor har varit lika stilrena som Italiens under EM 2000. Få detaljer, men med rätt blåa färgton och retrokänsla. Folk menar att stället gifte sig väl med landets välkända konservativa fotboll. Stället bars av bjässar som Paolo Maldini, Filippo Inzaghi och Alessandro Del Piero. Hur det gick för Italien? Man kom till final mot Frankrike i en turnering som ofta ses tillbaka på som en av de allra bästa på grund av alla medverkande klasspelare. 

Sverige 1992

Turneringen där Tomas Brolin slog sig fram som en av Europas främsta talanger hade Sverige ett av sina mest ikoniska matchställ. Fotbollströjorna med gula och blåa Adidas ränder som möter varandra i perfekt symmetri gav landslaget stor uppmärksamhet av publiken när det begav sig. I turneringen tog man sig till semifinal efter att ha kryssat mot Frankrike och slagit ut England. Man besegrade även Danmark i gruppen innan våra grannar gick vidare och vann sitt berömda guld. 

Holland 1988

Ett kit som var före sin tid. Det närmast hypnotiska mönstret tillsammans med Adidas-ränderna och kragen som bär vidare landslagets färgtema blev en riktig trendsättare för kommande matchställ under 90-talet. Det bars inte minst av Marco van Basten som var en av de viktigaste kuggarna när Holland gick och vann hela mästerskapet. 

Tyskland 1988

Samma år som Holland glänste med sina fotbollströjor var tyskarnas ställ ett av få som kunde mäta sig med dem. Att titta på Tysklands vintage-skrikiga matchställ är en tidsportal tillbaka till slutet på 80-talet. Trots att tröjan lyftes fram redan under EM var det först under VM 1990 som den fick sitt absoluta genombrott när Tyskland vann guldet. 

Frankrike 1984

En fotbollströja som blivit ikonisk på grund av Michael Platini och hans insats i mästerskapet. Den gång på gång målgörande mittfältaren hittade nätet sanslös nio gånger på fem matcher. Det är ett rekord som står sig än idag. Den detaljrika tröjan, som även den gjordes av Adidas, blev så populär att den genom åren hyllats med snarlika designer. 

1/5 (2)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap