Listor.se

Sveriges största listsajt

Bästa Formel 1-teamen genom tiderna

Motorsporten Formel 1 är en av världens mest populära. Det är en väldigt anrik sport som grundades 1950 och fått ett växande intresse i Sverige, där vi försöker täcka så många event som möjligt. Idag tänkte vi i samarbete med en av våra partners hylla sporten genom att belysa några av de bästa Formel 1-teamen genom tiderna. 

2010:s säsong av Formel 1 sågs av över en halv miljard människor, och sporten håller nu även på att bli stor i Sverige. Anledningen är inte bara att tävlingssändningarna blivit mer tillgängliga, utan också att spelbolagen höjt sin bevakning. De som ägnar sig åt betting kan idag mycket att spela på kring Formel 1.

Så vilka är de bästa Formel 1-teamen genom tiderna? Här kommer några av dem!

Mercedes Benz (1954-1955, 2010-)

Under sportens stora gryning på 50-talet var laget Mercedes på allas läppar. Under 1954 deltog de i F1:s världsmästerskap för första gången och gjorde succé direkt. De vann priset för bästa bilförare samma år och året därpå. 

Men Mercedes framgångar skulle plötsligt överskuggas av en den stora Le Mans-katastrofen 1955, där deras bilförare Pierre Levegh träffade motståndaren Lance Macklins bil bakifrån i en hastighet på 240 km/h och flög upp på läktaren och dödade så många som 83 åskådare. 

Efter många år vid sidlinjen gjorde Mercedes Benz-laget comeback 2010 och har sedan dess vunnit fyra mästerskap. En mycket imponerande bedrift, som självklart berör mångas hjärtan.

Lotus (1958-1994)

I varje sport finns det pionjärer som tar den till högre höjder. I Formel 1:s fall anses laget Lotus, lett av Colin Chapman, vara sådana banbrytare. Framförallt förstod de aerodynamiken bäst och byggde bilar som trotsade luftmotståndet bättre än någon annans. Deras teknik har tagits efter av många och tillhör idag standarden för hur man bygger racingbilar. Lotus innovativa metoder ledde dem till flera mästerskapstitlar.

McLaren (1966-)

Laget McLaren grundades 1963 av Bruce McLaren och räknas idag som det näst mest framgångsrika av dem alla. De var som bäst mellan 1984 och 1991 där de vann hela sju stycken mästerskap.

McLaren byggde även MP4/2 och MP4/4-bilarna som än idag anses vara bland de bästa sporten sett. Dem får vi se mer av i den Oscarsbelönade filmen “Ford v Ferrari” (2019) av regissören James Mangold, med inga mindre än Christian Bale och Matt Damon i huvudrollerna.

Ferrari (1950-)

Vi har i den här artikeln kikat på många storheter och likaså enorma bedrifter. Men det mest framgångsrika Formel 1-laget genom tiderna är Enzo Ferraris, som deltagit i varje världsmästerskap sedan 1950. De har även ett proppfullt prisskåp med 16 världsmästerskapstitlar, och sammanlagt vunnit 231 lopp vilket också är mer än något annat lag i sportens historia. Hatten av. 

När det kommer till att följa Formel 1 i Sverige finns det goda möjligheter. Det är främst Viaplay vi vänder oss till. Även om den stora streamingtjänsten är mest känd för att sända engelska fotbollsmatcher, så punktmarkerar den även motorsport. 

Är du ett fan av Formel 1, och vilket team brukar du isåfall heja på? 

5/5 (1)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap