Listor.se

Sveriges största listsajt

Bästa NBA-spelarna genom tiderna

Michael Jordan anses ofta vara den bästa NBA-spelaren genom tiderna.

White men can’t jump brukar det ju heta – och det verkar faktiskt stämma om man tar en titt på vilka spelare som dominerat världens bästa basketliga sedan…för evigt. Här har vi listat de 20 bästa NBA-spelarna genom tiderna.

Merparten av lirarna på listan kommer inte helt otippat från USA – det stora landet i väst är helt enkelt överläget på att odla fram ikoniska basketspelare. Urvalet är enormt, varför namnkunniga och legendariska spelare som bland andra Reggie Miller, Scottie Pippen, och Patrick Ewing fått kliva åt sidan för tidigare upplagor. Något slags historiskt perspektiv måste det finnas.

Vem tycker du är den bästa NBA-spelaren genom tiderna?

20. Isiah Thomas

Nationalitet: USA
Aktiva år: 1981-1994
Lag: Detroit Pistons

Isiah Thomas var general i det Detroit Pistons som satte skräck i NBA-försvar under sent 80- och tidigt 90-tal. Laget gick under parollen ”Bad Boys of Detroit” och vann mästerskapet både 1989 och 1990.

Den 185 cm korte point guarden gjorde sammanlagt 12 All-Star-framträdanden och utnämndes 1990 till finalspelets mest värdefulla spelare.

Isiah Thomas avrundade spelarkarriären 1994 efter totalt 979 matcher och hade då noterats för 18 822 poäng, 9 061 assists och 1 861 steals – alla naturligtvis rekord i Pistons historia.

19. Julius Erving

Nationalitet: USA
Aktiva år: 1971-1987
Lag: Virginia Squires, New York Nets, Philadelphia 76ers

Redan på 40-talet kunde man se långa spelare som Bob Kurland och George Mikan dunka, men det var inte förrän på femtio- och sextiotalet som manövern började användas som ett riktigt offensivt vapen under matcher.

Dunken skulle dock inte tas till nästa nivå förrän NBA fick konkurrens av den alternativa ligan ABA som lagt större fokus på underhållning och hade lyckats kontraktera några av landets mest spektakulära unga spelare, som George ”Ice Man” Gervin och David Thompson.

Men ingen var mer spektakulär än Dr. J – Julius Erving. I samband med sammanslagningen av NBA och ABA hamnade han i Philadelphia 76ers där han vann sin första och enda NBA-titel 1983.

Julius Erving omnämns nästan alltid när man pratar om de 20-15 bästa NBA-spelarna någonsin – men ännu viktigare – han var, långt innan namn som Magic Johnson, Larry Bird och Michael Jordan, sportens främsta ambassadör. Legend.

18. Dwyane Wade

Nationalitet: USA
Aktiva år: 2003-2019
Lag: Miami Heat, Chicago Bulls, Cleveland Cavaliers

En spelare som förlitade sig lika mycket på sin atletiska förmåga som sin spelintelligens – Dwyane Wade var en sällsynt talang som absolut förtjänat sin plats på den här listan.

Miami Heats första NBA-titel kom inte förrän 2006, tre år efter Wades debut. Visst, han gjorde det inte ensam – det skadade till exempel inte direkt att ha en av ligans bästa centrar i Shaquille O’Neal vid sin sida – men utan Wades vinnarinstinkt, beslutsamhet och ledarskap är det ytterst tveksamt om det blivit någon titel alls under 2000-talet för South Beach-klubben.

Tre NBA-titlar, vinnare av poängligan 2009, samt utnämnd till slutspelets mest värdefulla spelare 2006.

17. John Stockton

Nationalitet: USA
Aktiva år: 1984-2003
Lag: Utah Jazz

Ligans överlägset bäste spelfördelare genom tiderna med 15 806 assists, John Stockton, är den spelare med flest matcher för ett och samma lag i NBA:s historia.

Det blev 1 504 matcher i grundserien och 182 i slutspelet för den i sammanhanget kortväxte (185 cm) point guarden. Men trots ett gudomligt spelsinne, ett bra lag (minns samspelet med Karl Malone!) och en extremt jämn karriär blev det aldrig någon mästerskapstitel för John Stockton. Han får trösta sig med de två OS-gulden från 1992 och 1996…

16. Hakeem Olajuwon

Nationalitet: Nigeria/USA
Aktiva år: 1984-2002
Lag: Houston Rockets, Toronto Raptors

Hakeem Olajuwon är en av NBA-historiens bästa centrar. Inget snack. Den 213 centimeter långe nigerianen tillbringade 17 av sina 18 aktiva säsonger i Houston Rockets, där han av fansen fick smeknamnet ”The Dream”.

Säsongen 1993-94 blev han som första och hittills enda spelare att utses till grundseriens och slutspelets MVP, samt årets defensiva spelare under en samma säsong. Det blev två NBA-titlar med Houston innan karriären avrundades med en säsong i Toronto Raptors 2002.

15. Dirk Nowitzki

Nationalitet: Tyskland
Aktiva år: 1994-2019
Lag: DJK Würzburg, Dallas Mavericks

Tysklands och kanske hela Europas bästa basketspelare genom tiderna, Dirk Nowitzki har gjort en imponerande resa från inhemskt underbarn till en av 2000-talets mest tongivande NBA-profiler.

Han har bland annat vunnit en NBA-titel med sitt Dallas Mavericks (där han även innehar poängrekordet), blivit utsedd både till grundseriens och slutspelets MVP, samt tagits ut 13 gånger till den årliga All Star-matchen. I november 2014 klev den store tysken dessutom förbi Hakeem Olajuwon i marathontabellen som bästa icke-amerikanska poänggörare i ligans historia. Mäktigt!

Kul fakta: Nowitzki är typ släkt med svenska fotbollslandslagets Martin Olsson – han är nämligen gift med den kvicke ytterbackens storasyster Jessica.

14. David Robinson

Nationalitet: USA
Aktiva år: 1989–2003
Lag: San Antonio Spurs

David Robinson tillbringade hela sin fantastiska karriär i San Antonio Spurs. Med bland annat två NBA-titlar, en MVP-utmärkelse och två OS-guld är ”The Admiral” en av de mest vinstrika NBA-spelarna i modern tid.

Förutom sina sportsliga färdigheter blev han respekterad av både motståndare och fans för sitt gentlemannamässiga uppträdande på och utanför planen.

Ett av de mest minnesvärda ögonblicken i David Robinsons karriär ägde rum den 24 april 1994 i säsongens sista match mot Los Angeles Clippers. Inför matchen låg han 33 poäng bakom Shaquille O’Neal i kampen om att bli ligans poängkung. Robinson svarade med att göra ofattbara 71 poäng och vann poängligan. Snacka om att leverera under press!

13. Karl Malone

Nationalitet: USA
Aktiva år: 1985–2004
Lag: Utah Jazz, Los Angeles Lakers

Redan under high school fick Karl Malone smeknamnet ”The Mailman” på grund av sin förmåga att ”alltid leverera”.

I Utah Jazz bildade han ett av ligans mest fruktade radarpar någonsin tillsammans med John Stockton – vissa spelare menar faktiskt att Malone/Stockton var svårare att försvara sig mot än självaste Michael Jordan och Scottie Pippen.

Det blev ingen NBA-titel för den fysiske power forwarden, men väl två MVP-utmärkelser och 14 All-Star-matcher. Karl Malone parkerar för närvarande på plats nummer två över ligans mesta poänggörare genom alla tider med sina 36 928 poäng.

12. Larry Bird

Nationalitet: USA
Aktiva år: 1979–1992
Lag: Boston Celtics, Indiana Pacers

Larry Bird är en av de största legenderna i NBA:s historia. Tre gånger vann han NBA-titeln och lika många gånger blev han utsedd till ligans mest värdefulla spelare. Tillsammans med antagonisten i Los Angeles Lakers, Magic Johnson, var Larry Bird en starkt bidragande faktor till att publiksnitten och tittarsiffrorna för basket i USA åter steg efter år av dalande kurvor.

11. Tim Duncan

Nationalitet: USA
Aktiva år: 1997–2016
Lag: San Antonio Spurs

211 cm långe Tim Duncan tillbringade hela sin 19 år långa NBA-karriär i San Antonio Spurs och anses vara ligans bästa power forward någonsin.

Han har bland annat vunnit fem NBA-titlar, tre gånger blivit vald till finalspelets mest värdefulla spelare samt två gånger kammat hem titeln som hela ligans mest värdefulla spelare.

10. Shaquille O’Neal

Nationalitet: USA
Aktiva år: 1992–2011
Lag: Orlando Magic, Los Angeles Lakers, Miami Heat, Phoenix Suns, Cleveland Cavaliers, Boston Celtics

Jätten från New Jersey har vunnit fyra NBA-titar, blivit utnämnd till ligans MVP – och givit ut en egen hiphop-platta. Shaquille O’Neal har dock tack och lov förtjänat sin plats på denna lista på grund av sina färdigheter på planen, snarare än i studion. Vid samtliga finalvinster med Los Angeles Lakers valdes han till finalspelets bästa spelare.

9. Oscar Robertson

Nationalitet: USA
Aktiva år: 1960–1974
Lag: Cincinnati Royals, Milwaukee Bucks

Oscar Robertson spelade för Cincinnati Royals och Milwaukee Bucks under sin karriär på positionen point guard och är ensam i NBA:s historia med att snitta en trippel-dubbel per match under en hel säsong.

Han anses som en av de mest kompletta spelarna någonsin och var den kanske viktigaste kuggen i Milwaukee när laget säsongen 1970-71 tog sin första och hittills enda NBA-titel.

8. Steph Curry

Nationalitet: USA
Aktiva år: 2009-
Lag: Golden State Warriors

Stephen ”Steph” Curry har varit en av NBA:s bästa, om inte DEN bästa spelaren de senaste åren. Han var den absolut viktigaste kuggen i det Golden State Warriors som våren 2016 slog Chicago Bulls ”oslagbara” rekord över antal segrar per säsong.

På meritlistan har Steph Curry dessutom tre NBA-titlar och två utnämningar till ligans MVP. Han är känd för sin ödmjukhet och sitt hårda arbete över hela planen.

Och så var det ju det där skottet… Med en av tidernas bästa skottekniker är det svårt att se hur Stephen Curry inte ska klättra på den här listan framöver.

6. Wilt Chamberlain

Nationalitet: USA
Aktiva år: 1959–1973
Lag: Philadelphia/San Francisco Warriors, Philadelphia 76ers, Los Angels Lakers

Evige ungkarlen Wilt Chamberlain är förutom sina bravader på basketplanen kanske mest känd för att ha påstått sig ha haft sex med över 20 000 kvinnor. Sant eller inte – vad vi vet är att han är den enda spelare att göra 100 poäng i en och samma match.

Chamberlain blev vid flera tillfällen utsedd till ligans bäste spelare och vann två NBA-mästerskap. Han avled 1999 i en hjärtinfarkt, 63 år gammal.

4. Bill Russel

Nationalitet: USA
Aktiva år: 1956–1969
Lag: Boston Celtics

William ”Bill” Russell, tillbringade 13 säsonger i Boston Celtics där han vann NBA-mästerskapet makalösa elva gånger. På positionen som defensiv center anses han vara en av de bästa som någonsin spelat. Russell tog även OS-guld med USA i Melbourne 1956.

5. Kareem Abdul-Jabbar

Nationalitet: USA
Aktiva år: 1969–1989
Lag: Milwaukee Bucks, Los Angeles Lakers

Hade vi listat NBA-historiens tuffaste namn hade utan tvekan Kareem Abdul-Jabbar lagt vantarna på förstaplatsen. Nu är det ju inte så, och då får den 218 cm långe poängmaskinen nöja sig med femteplatsen.

Under karriären lyckades Kareem Abdul-Jabbar med konststycket att göra totalt 38 387 poäng, vilket är den högsta noteringen någonsin i ligans historia. Ett rekord som förmodligen aldrig kommer att slås.

Hans självklara trademark var den fruktade ”skyhooken” som försvarare fann näst intill omöjlig att blockera.

4. Earvin ”Magic” Johnson

Nationalitet: USA
Aktiva år: 1979–1996
Lag: Los Angeles Lakers

LA Lakers legenariske point guard, Earvin ”Magic” Johnson, är utan tvekan en av de största och mest betydelsefulla basketspelarna genom alla tider.

Han draftades av Lakers där han under debutsäsongen 1980 vann både NBA-titeln och priset som slutspelets MVP. Magic Johnsons främsta kvaliteter låg i han oslagbara spelförståelse och förmåga att hitta öppningar och assistmöjligheter till sina medspelare.

Den 7 november 1991 kallade Earvin Johnson till en presskonferens där han chockade idrottsvärlden med tillkännagivandet att han drabbats av HIV och med omedelbar verkan skulle avsluta sin aktiva karriär. Han gjorde dock comeback 1992 till OS i Barcelona där han var med och vann guldet med USA:s legendariska Dream Team.

Där kunde sagan om en av historiens bästa basketspelare tagit slut, men efter en kortare comeback i Los Angeles i mitten av 90-talet hamnade Magic till slut i Borås (!) där han investerade pengar i basketklubben Magic M7 som hade ambitionen att bli ett storlag i Europa. Trots att han själv spelade ett tiotal matcher för laget gick satsningen åt skogen och Magic Johnson lämnade efter en säsong Sverige och klubben gick senare i konkurs.

3. LeBron James

Nationalitet: USA
Aktiva år: 2003-
Lag: Cleveland Cavaliers, Miami Heat

LeBron James har redan hunnit knega ihop en förmögenhet värd närmare 5 miljarder kronor. När man tar en titt på meritlistan är det nästan så att man förstår varför. Tre NBA-titlar. Fyra gånger utsedd till ligans mest värdefulla spelare. Tre gånger utsedd till finalspelets mest värdefulla spelare. Vinnare av ”Årets rookie”. Två OS-guld och ett brons. Superstjärna räcker knappt för att beskriva fenomenet Lebron James.

Han draftades av Cleveland Cavaliers direkt efter high school, vilket gör honom till en av få framgångsrika NBA-profiler som inte gått via collegeligan NCAA. För närvarande parkerar han på 3:e plats över ligans bästa poänggörare genom alla tider. I februari 2015 slog han dessutom legenden Scottie Pippens assistrekord för forwards på totalt 6 135 poänggivande passningar.

Framtiden får utvisa hur många fler rekord ”King James” tänker lägga beslag på innan karriären är över.

2. Kobe Bryant

Nationalitet: USA
Aktiva år: 1996–2016
Lag: Los Angeles Lakers

Kobe Bryant som vigde sin karriär till Los Angeles Lakers vann totalt fem NBA-mästerskap. Anses av många vara tidernas bästa basketspelare. Vi är nästan beredda att hålla med. Men bara nästan. Alltså blir det en andraplats på den här listan för ”Black Mamba”.

Säsongerna 2006 och 2007 vann han poängligan överlägset och utsågs till NBA:s mest värdefulla spelare 2008. Senare samma år var han med och ledde USA till OS-guldet i Peking.

Hösten 2014 passerade Kobe Bryant självaste Michael Jordan i den totala poängligan, där han för närvarande innehar fjärdeplatsen med 33 643 poäng.

Kobe Bryant avled den 26 januari 2020 i en tragisk helikopterolycka. Han blev 41 år gammal.

1. Michael Jordan

Nationalitet: USA
Aktiva år: 1984–2003
Lag: Chicago Bulls, Washington Wizards

Michael Jordan var så jävla bra att han fick patent på ordet luft – typ. Vem var inte beredd att gå över lik för ett par Air Jordans när det begav sig?

Debuten i NBA för Chicago Bulls skedde säsongen 1984 (för övrigt samma år Jordan vann sitt första av två OS-guld), men det skulle dröja ända till 1991 innan han för första gången fick lyfta den eftertraktade NBA-pokalen. Av bara farten upprepade laget bedriften ’92 och ’93 och såg närmast oslagbart ut.

Sommaren 1993 blev Michael Jordans far, James, mördad i samband med en bilkapning, vilket fick honom att lägga skorna på hyllan, till fansens stora förtret. Efter två för laget titellösa säsonger gjorde nummer 23 comeback i sitt älskade Chicago Bulls 1996. Resultatet? Tre raka NBA-titlar och lika många utnämningar till finalspelets MVP.

Michael Jordan avslutade karriären i Washington Wizards och gjorde permanent bokslut som spelare 2003. Ett fenomen.

2.83/5 (40)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap