Listor.se

Sveriges största listsajt

5 ovanliga och udda sporter

Har du tröttnat på fotboll och hockey? Börjar det bli tråkigt att det nästan alltid är samma tennisspelare som vinner Grand Slam-turneringarna? Inte behöver du svära bort sport för det.

Här har vi i samarbete med en av våra partners listat 5 ovanliga och udda sporter som både kommer att fascinera och bjuda på ett gott skratt!

5. Gaelisk fotboll

Kan du inte bestämma dig för om du ska titta på fotboll eller rugby? Välj då gaelisk fotboll. Det är en rå sport som spelas med en boll som är tyngre och mindre än en fotboll, och spelarna får använda både fötter och händer för att göra mål. Planen är stor och sträcker sig 140 x 80 meter och lagen består av 15 spelare vardera. 

Den irländska boll- och lagsporten dateras tillbaka till 1500-talet och under 1800-talet var det bara den och hurling, som är en annan irländsk lagsport, som var tillåtna. Varje county på Irland har sitt eget lag och varje år tävlar de i All-Ireland Senior Championship. Ligan grundades 1887 och Kerry har vunnit flest gånger (37). Dublin är de nuvarande titelmästarna och enligt alla odds online med 888 Sport är de förhandsfavoriter att vinna serien (1.50) igen. Oddsen för att Kerry vinner är 6.00. Trots att det är en irländsk liga kommer två av de 33 lagen utifrån. Det ena kommer från New York och det andra från London.

4. Bossaboll

Är en sport inte nog? Vad sägs då om en som är en blandning av minst tre sporter. Bossaboll härstammar från Spanien och Sydamerika men slog först igenom internationellt när det introducerades i Belgien 2004. Bossaboll är en blandning mellan volleyboll, fotboll och gymnastik. Namnet bossaboll kan löst översättas till ”spexboll”, eftersom spelarna ofta bjuder på spektakulära slag och passningar som kan involvera både volter och höga hopp.

Spelplanen påminner om en volleybollplan med ett nät som är spänt över mitten. Planen är uppblåsbar och framför nätet på båda halvor finns en stundsruta som spelarna kan hoppa på för att verkligen få till akrobatiska slag över nätet. Det är fyra till fem spelare i varje lag och matcherna är uppdelade i tre set som spelas först till 21. Det vinnande laget måste vinna med två poängs marginal, så att resultatet t.ex. blir 19-21 eller 20-22. Det sista setet spelas däremot först till 15.

Bossaboll har inte slagit igenom lika stort i Sverige som i Belgien, Nederländerna och Tyskland. Däremot satte Örebro City Sport Festival upp en Bossaboll-plan mitt i staden förra sommaren, och förhoppningsvis gav det mersmak för den livliga sommarsporten. 

3. Quidditch

Alla känner till quidditch. Du behöver inte vara ett hardcorefan av Harry Potter för att känna till J. K. Rowlings magiska sport som spelas på kvastar högt upp i luften. Två lag ska försöka göra så många mål som möjligt genom att kasta en stor boll (klonken) genom tre ringar som vaktas av en målvakt. Samtidigt ska den positionerade sökaren försöka fånga den sluga lilla bollen ”kvicken”, som susar runt över planen och som, när den fångas, avslutar matchen. Allt detta sker under tiden som spelarna aktar sig för dunkarna (flygande bollar) som spelarna med slagträ ska försöka slå ned de andra spelarna med. Laget som har mest poäng efter att kvicken har fångats vinner. 

Den här sporten är en dröm för Harry Potter-fans, men än har vi inte lyckats få kvastar till att flyga. Ivriga spelare får därför nöja sig med ”mugglar-versionen”. I den versionen springer deltagarna runt med en kvast mellan benen samtidigt som de försöker fånga kvicken, som istället för en flygande gyllene boll är en person som springer runt med en tennisboll hängandes bakom sig. Det uppskattas att de finns 100 aktiva quidditch-lag i världen.

Det här är inte den enda fiktiva sporten som har blivit verklighet, men det är utan tvekan den som har fått mest uppmärksamhet. Ett annat exempel är BASEketball, vilket är en blandning mellan basket och baseboll och som introducerades genom filmen med samma namn från 1990. Ett annat är rollerderby, som är inspirerat av filmen Rollerball från 1970. Där ska två lag på rullskridskor försöka placera en boll i motståndarlagets mål samtidigt som de åker runt i en velodrom.

2. Undervattenshockey

Gillar du hockey men hatar kyla? Då är undervattenshockey kanske något för dig. Sporten, som även kallas Octopush (i Storbritannien), dök upp 1954 som ett sätt för att hålla dykare intresserade av dykning under vintern. Sporten fick spridning bland just dykare och simmare och det första världsmästerskapet hölls i Kanada 1980. CMAS, som står för Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques, är en internationell organisation som styr och övervakar sporten.

Undervattenshockey är till skillnad mot vanlig hockey inte en närkontaktsport. Det spelas i pooler som är mellan 2-3,5 meter djupa. Två lag om 6 ska med hjälp av mini-klubbor skjuta en tung puck (som ligger på botten) in i varandras mål. Deltagarna utrustas med en snorkel, simfenor, simglasögon och samma simmössa som bärs vid vattenpolo. Deltagarna bär även handskar för att undvika skador som kan orsakas av klubbor och pucken. Ytterligare en skillnad mot vanlig hockey är att det endast spelas två perioder, som är mellan 10-20 minuter långa.

1. Varpa

Åker du till Gotland kommer du säkert att stöta på varpa. Den här sporten anses vara Sveriges äldsta och det har hittats vad man tror är varpor i flera vikingagravar. Spelet går ut på att man ska kasta en varpa, som är en flat sten som normalt väger mellan 0,5 – 5 kg, så att den hamnar nära en av de två pinnarna som markerar spelplanens ände. Herrar tävlar på en bana som är 20 meter lång medan damer tävlar på en bana som är 15 meter lång. 

Sporten, som har varit inräknad i det svenska Riksidrottsförbundet sedan 1946, sägs har uppstått på Gotland. Det finns 52 varpaklubbar i landet varav hälften finns på ön. Det finns flera olika tävlingsformer, såsom lag- och singelkula, lag- och singelcentimeter och mix. I centimeter räknar man avståndet mellan varpan och pinnen. Laget/kastaren med ”minst” avstånd vinner. I kula samlar man poäng och först till 12 vinner.

3.67/5 (3)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos
https://spelafrank.se/basta-spelautomater
Casinobonusar


Share via
Copy link
Powered by Social Snap