Listor.se

Sveriges största listsajt

15 snyggaste målen i fotbolls-EM genom tiderna

Fotbolls-EM är en klassisk turnering som har spelats sedan 1960. Genom mästerskapets historia har vi bjudits på mängder av oförglömliga ögonblick – och framförallt mål!

Här har vi listat vad vi anser vara de 15 snyggaste målen i fotbolls-EM genom tiderna. Otroligt nog tar hela tre svenska fullträffar plats på listan. Läs och titta vidare för att ta reda på vilka de är.

15. Alan Shearer – England – Nederländerna, 1996

I den sista gruppspelsmatchen på Wembley vid EM 1996 vann England med övertygande 4-1 mot Nederländerna. Mest spektakulärt var utan tvekan Alan Shearers 3-0-rökare i krysset, delikat orkestrerat av Paul Gascoigne och Teddy Sheringham.

14. Tomas Brolin – Sverige – England, 1992

”Brolin, Dahlin…that is glorious! Absolutely glorious!” Den brittiske kommentatorn Martin Tylers referat av Tomas Brolins fullträff mot England i EM 1992 är nästan lika klassiskt som målet i sig.

13. Antonin Panenka – Tjeckoslovakien – Västtyskland, 1976

Alla som kan något om fotboll vet vad det innebär att ”göra en Panenka”. Vad alla kanske inte vet är att upphovsmannen avgjorde själva EM-finalen 1976 med den numera patenterade straffen. Iskyla personifierad!

12. Davor Šuker – Kroatien – Danmark, 1996

1996 var Danmark regerande Europamästare efter den oväntade triumfen vid EM 1992 i Sverige. De lyckades dock inte försvara sin titel efter att ha förlorat den sista gruppspelsmatchen mot Kroatien med 0-3. Sista målet av Davor Šuker var den förnedrande spiken i den danska kistan…

11. Mario Balotelli – Italien – Tyskland, 2012

ALLA förväntade sig en final mellan Tyskland och Spanien vid EM 2012. Mario Balotelli ville annorlunda och gjorde båda målen när Italien slog ut Tyskland med 2-1 i semifinal. Andra fullträffen var verkligen något i hästväg. Han bara DRÄMMER till lädret!

10. Zlatan Ibrahimovic – Sverige – Frankrike, 2012

Sverige var redan utslaget efter förluster mot Ukraina och England i de två inledande gruppspelsmatcherna vid EM 2012. Blågult lämnade dock turneringen med flaggan i topp efter en imponerande 2-0-seger mot Frankrike i sista matchen. Det vi minns bäst är givetvis Zlatan Ibrahimovics akrobatiska konstmål fram till 1-0.

9. Ronnie Whelan – Irland – Sovjetunionen, 1988

Fotbollsspelare från de Brittiska öarna under 1970- och 80-talet var inte direkt kända för sin vackra spelstil. Men ibland så! Ronnie Whelans sagolika konstspark mot Sovjet 1988 är fortfarande ett av EM-historiens vackraste mål.

8. Zlatan Ibrahimovic – Sverige – Italien, 2004

Ni trodde väl inte vi hade glömt KLACKEN? Zlatan Ibrahimovics kvittering till 1-1 mot Italien i den andra gruppspelsmatchen vid EM 2004 är och förblir ett av de mest klassiska svenska landslagsmål som någonsin gjorts. Klart det ska med på listan!

7. Karel Poborsky – Tjeckien – Portugal, 1996

Tjeckien hade ett underbart lag under EM 1996 och tog sig hela vägen till final. Det kanske mest minnesvärda ögonblicket under tjeckernas succésommar är Karel Poborskys iskalla lobb som avgjorde kvartsfinalen mot Portugal.

6. Maniche – Portugal – Nederländerna, 2004

Portugal var nära att få bli Europamästare på hemmaplan 2004, men snuvades som bekant på konfekten av Grekland i en av idrottshistoriens största skrällar. Såhär i efterhand kan de ändå trösta sig med Maniches sagolika bananskruv som avgjorde semifinalen mot Nederländerna.

5. Xherdan Shaqiri – Schweiz – Polen, 2016

Schweiz förlorade visserligen sin åttondelsfinal mot Polen vid EM 2016. Men vi har inte glömt Xherdan Shaqiris cykelspark – stolpe in – som i matchens slutskede ändå tog drabbningen till förlängning och straffar.

4. Ray Wilkins – England – Belgien, 1980

Är det Maradona? Messi? Ronaldinho? Nej, det är bara ännu en britt som lirar brallorna av ett helt försvar… Ray Wilkins DRÖMMÅL under EM 1980 är än i dag ett av tidernas absolut bästa – och kyligaste.

3. Patrik Schick – Tjeckien 2021

Ett av tidernas snyggaste EM-mål gjordes av Patrick Schick i Tjeckiens öppningsmatch mot Skottland 2021. Den skotske målvakten David Marshall befann sig långt ute under ett anfall, något som Schick utnyttjade. Efter en snabb spelvändning avlossade han bössan från halva plan och kunde se bollen segla sig i en båge och in i nät. Vilket mål!

2. Marco van Basten – Nederländerna – Sovjetunionen, 1988

Många anser att Marco van Bastens klassiska volleymål från snäv vinkel är det snyggaste som gjorts i ett EM-slutspel. Vi håller faktiskt inte med. Men det ÄR väldigt vackert, det får vi ändå tillstå.

1. Paul Gascoigne – England – Skottland, 1996

England snubblande på mållinjen i hemma-EM 1996, men bjöd ändå på flera minnesvärda ögonblick under turneringen. Det bästa av alla var Paul Gascoignes underbara 2-0-mål mot Skottland i gruppspelet. Tidernas EM-mål om ni frågar oss!

4.57/5 (28)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap