Listor.se

Sveriges största listsajt

10 tyranner och deras favoritlag

De har alla visat prov på några av de mest omänskliga handlingar världen skådat. Men i vissa avseenden är flera av historiens mest förskräckliga män precis som vem som helst. Till exempel när det handlar om sport.

För ett par år sedan kom Zimbabwes diktator Robert Mugabe ut som Chelsea-supporter, vilket knappast ansågs som en fjäder i hatten för den anrika Londonklubben.

Är du orolig för att laget i ditt hjärta befläckats av ett ”dåligt fan”? Här tittar vi närmare på 10 tyranner och deras favoritlag.

10. Nicolae Ceausescu – Steaua Bukarest

Rumänska Steaua Bukarest ägdes fram till 1989 års revolution av den nationella armén. Landets diktator Nicolae Ceausescu var ett hängivet fan och låg bland annat personligen bakom de påtvingade övergångarna av storstjärnor som Gheorghe Hagi och Gheorghe Popescu.

9. Benito Mussolini – Bologna

När italiensk fotboll och fascism diskuteras i samma mening är det ofta SS Lazio som brukar omnämnas. Landets fascistiska diktator Benito Mussolini var dock sitt älskade Bologna FC troget från klubbens grundande 1909 fram till sin död 1943. Och laget verkade onekligen trivas under hans tid vid makten. Totalt fick staden fira hela sex Scudettos mellan åren 1925-1941.

8. Adolf Hitler – Schalke 04

Mannen som gav Chaplin-mustaschen ett dåligt namn, Adolf Hitler, var egentligen inte särskilt förtjust i fotboll. Uppgifter gör dock gällande att Führern trots detta var en hängiven supporter till Schalke 04. Klubben var Nazitysklands mest segerrika och vann hela sex mästerskap under Hitlers styre. Trots att två av lagets profiler var av polsk härkomst försökte nazisterna använda klubbens dominans i propaganda­sammanhang. Schalke 04 har senare bestridit dessa uppgifter.

7. Josef Stalin – Dynamo Moskva

Dynamo Moskva bildades och övervakades av två av Josef Stalins mest lojala (och fruktade) hantlangare, KGB-cheferna Lavrentij Berija och Felix Dzerzjinskij. Så vi kan konstatera att spelarna hade en viss press på sig… Även Stalin var anhängare av klubben, och när Sovjetunionen (till största delen bestående av spelare från CSKA Moskva) förlorade en avgörande OS-match mot Jugoslavien 1952 beordrade en rasande diktator helt sonika att lokalrivalens lag skulle upplösas.

6. Idi Amin – Hayes FC

Ugandas ”karismatiske” diktator Idi Amin blev ett fan av doldisklubben Hayes FC som ett resultat av hans tid i den brittiska armén. Anledningen? Han var djupt imponerad av vinklade matchreferat från en kollega som ständigt överdrev den lilla Londonklubbens prestationer.

5. Muammar Khadaffi – Liverpool

Kan du föreställa dig Libyens förre diktator Muammar Khadaffi skråla med i ”You’ll Never Walk Alone” inför en Liverpool-match? Chanserna för att det kan ha hänt är faktiskt goda. Att Khadaffis hjärta brann för Pool konstaterades inte minst i samband med regimens fall 2011. Efter diktatorns död påträffades nämligen en porslinsmugg med klubbens emblem bland hans personliga tillhörigheter inne i presidentpalatset. Han får hoppas att de visar Premier League i helvetet.

4. Radovan Karadzic – Inter

Anledningen till den bosnienserbiska krigsförbrytaren Radovan Karadzics intresse för italienska Inter stavas Sinisa Mihajlovic och Dejan Stankovic. De två serbiska stjärnorna spelade samtidigt i klubben under säsongerna 2004-2006. I samband med hans gripande 2008 avslöjade en släkting för italiensk media att Karadzic under sin tid på flykt vid flera tillfällen ska ha riskerat att åka fast genom att gå på matcher med favoritlaget.

3. Usama Bin Laden – Arsenal

Envisa rykten hävdar att världens mest ökända terrorist, Usama Bin Laden blev en Gooner efter att ha besökt Highbury ett flertal gånger under hans resor till Storbritannien som tonåring på 1970-talet. Arsenalfansen tog dock den nu döde terroristledarens förmodade fäbless för klubben väl genom att tillägna honom en alldeles egen ramsa: ”Osama, woah-oh / Osama, woah-woah-woah-woah / He’s hiding in Kabul / He loves the Arsenal.”

2. Francisco Franco – Atletico Madrid/Real Madrid

När det spanska inbördeskriget bröt ut 1936 var FC Barcelonas ordförande Josep Sunyol en av de första som avrättades av nationalisterna. En olycklig slump? Inte alls. Ordern kom från General Franco – nyfrälst Real Madrid-anhängare. Spaniens fascistiska ledare var i unga år en dedikerad Atletico Madrid-supporter, men i rollen som statschef och diktator valde han istället att officiellt stötta ärkerivalen Real som ansågs vara överklassens favoritlag.

1. Kim Jong-un – Manchester United

Nordkoreas ledare Kim Jong-un gick 2014 mer eller mindre ut offentligt med vilken klubb hans hjärta brinner för. Och han gjorde det på ett väldigt nordkoreansk-diktator-värdigt sätt: ”Den store efterträdaren” beordrade den statliga televisionen att beställa och visa samtliga av Manchester Uniteds matcher på nationell tv. Alltså BARA Manchester Uniteds matcher. Briljant!

4.44/5 (48)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap