Listor.se

Sveriges största listsajt

10 odödliga Bajenhjältar

Bajenhjältar
Hammarby är klubben i många stockholmares hjärtan. | Bild: Jimmie Hjärtström

Fotbollssverige är grönt och vitt. Tja, Stockholm i alla fall. Eller åtminstone Södermalm. Sak samma – att anrika Hammarby IF är allsvenskans charmigaste klubb är sedan länge fastslaget.

Här har vi listat 10 odödliga Bajenhjältar som för alltid kommer ha en speciell plats i fansens hjärtan. Vilken Hammarbyprofil är din favorit genom åren?

 

10. Max von Schlebrügge

Max von Schlebrügge anslöt till Hammarby säsongen 2002, året efter det historiska SM-guldet. Sedan dess har det blivit över hundra matcher i bajentröjan för den nu 37-årige försvararen.

 

9. Pétur Marteinsson

Det är långt från Reykjavik till Söder. Detta hindrade inte islänningen Pétur Marteinsson från att etsa sig fast i mer än en bajensjäl under de två sejourer han gjorde i klubben 1996-98 och 2003-06. Den starka mittbacken med den fantastiska spelförståelsen blev dessutom vald till Allsvenskans bästa mittback 1998.

 

8. Ulf ”Uffe” Eriksson

Uffe Eriksson tillbringade åren 1979-1983 i Hammarby, och det blev totalt 111 matcher och 38 mål i den grönvita tröjan för den landslagsmeriterade mittfältaren.

 

7. Hans Eskilsson

Det är lätt att förstå varför Hans Eskilsson fick smeknamnet ”Lejonkungen” på Söderstadion. Sveriges svar på Carlos Valderrama gjorde fantastiska 185 framträdanden för Bajen – både som anfallare och försvarare. Totalt blev det 59 mål i klubben för den hårfagre ikonen.

 

6. Billy Ohlsson

Du har säkert hört Billy Ohlssons karaktäristiska söderstämma kommenterat fotboll på TV4 både en och två gånger de senaste åren. Han blev allsvensk skyttekung både 1980 och 1984, och är med sina 128 mål Bajens främsta målskytt genom tiderna.

 

5. Sven ”Svenne Berka” Bergqvist

Det finns mycket att älska med Sven Bergqvist. Först och främst är det smeknamnet – blir det mer Södermalm än ”Svenne Berka”? Sedan har vi talangerna. Redan som 16-åring debuterade han i Hammarby – som bandymålvakt i A-laget – och året därpå klev han in i både fotbolls- och ishockeylaget. Svenne kom att vara ordinarie målvakt i Bajen mellan 1932-46, och detsamma i fotbollslandslaget 1935-43. Parallellt gjorde han dessutom 13 allsvenska säsonger som back för grönvitt där han vann ett flertal SM-guld. I bandy blev det fyra allsvenska säsonger.

 

4. Kennedy Bakircioglü

”Säg oh, ah, Kennedy! Säg oh ah Kennedy!” Det moderna Hammarbys allra största ikon sköt klubben tillbaka till Allsvenskan på sin egen 34-årsdag, och det skulle förvåna om inte fansen kräver en staty över Kennedy Bakircioglü utanför Tele2 Arena den dag han väljer att lägga skorna på hyllan. Totalt har det blivit 59 mål i Hammarbytröjan för den högerfotade yttermittfältaren – och vi misstänker att det blir några till nästa säsong…

 

3. Kenta Ohlsson

Mr. Hammarby. Billys äldre bror, Kenneth ”Kenta” Ohlsson styrde på mitten i Bajens A-lag under hela tre olika decennier. Under den aktiva karriären mellan åren 1966-83 förblev han Hammarby trogen och gjorde totalt hela 341 matcher i klubben – vilket givetvis är flest av alla genom tiderna. Kenta är och förblir en legend!

 

2. Ronnie Hellström

Ledsen ”Rio-Kalle”, Ravelli och Isaksson – Sveriges (överlägset) bästa fotbollsmålvakt genom tiderna är Bajare. Ronnie Hellström var tidigt en stor talang och han debuterade som tonåring i både Hammarbys A-lag och i det svenska fotbollslandslaget. Proffskarriären tillbringade Hellström i tyska Kaiserslautern, där han om möjligt är ÄNNU populärare än på Söder. En ikon i ordets rätta bemärkelse.

 

1. Lennart ”Nacka” Skoglund

Karl Lennart ”Nacka” Skoglund, den blonda grabben från Katarina Bangata som på knappt tio år gjorde en osannolik resa från lovande junior i IK Stjärnan till Europas kanske bästa fotbollsspelare. Någonstans däremellan helgonförklarades den karismatiske vänsteryttern även av Hammarbys supportrar – något som bevisades i en omröstning på klubbens officiella hemsida över de 24 största Bajenprofilerna genom tiderna där ”Den vajande majskolven” hamnade på första plats. Att han faktiskt föddes på Östermalm och gjorde allsvensk debut med AIK talar vi tyst om här…

3.45/5 (22)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
Magnus
Magnus
6 år sedan

Hella borde varit med på topp 10 också. Den lojaliteten….

Pelle
Pelle
6 år sedan

Kennedy!!!!


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap