Listor.se

Sveriges största listsajt

10 klassiska VM-profiler

VM-profiler
Paolo Rossi är en av VM-historiens stora profiler. Bild: Vedi Sotto

Man väntar och väntar. Och så väntar man lite till. Sedan har det plötsligt gått fyra år och det är äntligen dags för Fotbolls-VM igen! Här vrider vi upp mästerskapstemperaturen genom att minnas 10 klassiska VM-profiler.

Detta är alltså ingen lista över VM:s bästa spelare någonsin, utan ett urval av minnesvärda lirare.

Vilken VM-spelare är din favorit genom åren?

 

10. Rivaldo

Under VM 2002 i matchen mellan Brasilien och Turkiet fick storstjärnan Rivaldo en boll slagen på sitt ben i samband med en hörna. Istället för att reagera som en normal person tog sig brassen istället genast för huvudet och kastade sig till marken där han till synes vred sig av smärtor. Den turkiske spelaren som sköt bollen blev utvisad och Brasilien vann matchen med 2-1 (givetvis gjorde Rivaldo ett av målen).

Rivaldo blev sedermera dömd att böta dryga 45 000 kr för incidenten.

9. Lothar Matthäus

Lothar Matthäus största framgång på landslagsnivå var när han som lagkapten för Västtyskland ledde laget till VM-guld 1990 i Italien. Själv bidrog Matthäus, i rollen som libero, med hela 4 mål och ett i övrigt imponerande starkt spel som gav honom en självklar plats i VM:s världslag och Silverbollen som VM:s näst bäste spelare (efter Salvatore Schillaci). Vid säsongens slut tilldelades han Ballon d’Or som världens bästa spelare.

8. Carlos Alberto

En av förgrundsfigurerna i det brasilianska landslag som tog VM-guld 1970, ofta kallat tidernas bästa, var utan tvekan Carlos Alberto. Brassarnas högerback och lagkapten är kanske mest känd för sitt vackra 4-1-mål i VM-finalen 1970 mot Italien, som han dunkade in med ett lågt skott efter ett vackert anfall.

7. Just Fontaine

Just Fontaine gjorde bara ett enda VM-slutspel. Trots detta är han en av VM-historiens främsta målskyttar. I Sverige-VM 1958 gjorde fransmannen hela 13 mål och var en av de stora anledningarna till att Frankrike tog VM-brons.

6. Salvatore Schillaci

Salvatore Schillaci var ingen storstjärna och inledde VM-turneringen 1990 på bänken. Redan i första matchen fick han dock chansen, och tog den. VM-äventyret på hemmaplan slutade med att Schillaci vann skytteligan och blev nationalidol. För Italien slutade mästerskapet med en bronsmedalj.

5. Gordon Banks

Gordon Banks vaktade Englands mål i guldturneringen på hemmaplan 1966 och i det efterföljande mästerskapet i Mexiko 1970. Det var där, i en match mot Brasilien, som han stod för ”tidernas räddning”. Självaste Pelé fick ett jätteläge med huvudet och fick på en perfekt nick som såg ut att bli ett givet mål. Men Banks visade prov på nästintill omänsklig reaktionsförmåga när han med en majestätisk parad lyckades tippa undan bollen med ena handen.

4. Mario Kempes

Argentinas Mario Kempes var den stora stjärnan inför VM på hemmaplan 1978. Såhär i efterhand kan vi konstatera att han levererade. Den hårfagre anfallaren vann skytteligan med sex fullträffar, varav två kom i 3-1-segern mot Holland i finalen. Mario Kempes är sedan den dagen evig nationalidol i Argentina.

3. Diego Maradona

Det går inte att förbise Diego Maradona på en sån här lista, även om det är ett ganska fegt val. Men herregud! VM 1986 tillhörde ingen annan är honom. Den enskilt mest avgörande spelaren i ett VM-lag någonsin.

2. Roger Milla

Inför VM 1990 i Italien blev den då 38-årige Roger Milla övertalad av Kameruns president att ansluta till turneringen. Detta trots att han vid det här laget hade lagts landslagsskorna på hyllan. Comebacken blev dock lyckosam och ”gubben” Milla stod för flera inspirerade inhopp och fyra mål under turneringen.

Fyra år senare var han åter med i Kameruns trupp inför VM i USA. Där blev det ett mål mot Ryssland i gruppspelet – en fullträff som gör Roger Milla till den äldste spelaren någonsin som gjort mål i en VM-turnering.

1. Paolo Rossi

Italien har många stora VM-ikoner, men ingen är nog större än Paolo Rossi. Under VM i Argentina 1978 stod han för tre mål och var med och ledde Gli Azzurri till en bronspeng. Fyra år senare, efter att ha varit avstängd i två år för inblandning i spelskandalen Totonero 1980, gjorde 25-åringen från Toscana ett ännu större avtryck under VM i Spanien. Efter att ha gått mållös genom gruppspelet fullkomligen exploderade Paolo Rossi.

Han gjorde samtliga tre mål när Italien slog ut Brasilien med 3-2. Han svarade för båda fullträffarna när Polen besegrades med 2-0 i semifinalen. I finalen mot Västtyskland inledde han sedan målskyttet i en match som slutade 3-1 i italiensk favör. Paolo Rossis mästerskapsfacit 1982 blev till slut ett VM-guld, skytteligavinst och utnämnd till turneringens bästa spelare.

4.73/5 (41)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos
https://spelafrank.se/basta-spelautomater
Casinobonusar


Share via
Copy link
Powered by Social Snap