Hitta SMS-lån | Hitta det bästa lånet för just din situation

Listor.se

Sveriges största listsajt

11 klassiska svenska friidrottsögonblick

Friidrottsögonblick
Gunder Hägg slog inte mindre än 15 världsrekord under sin karriär. Bild: Okänd

Jämna år som inte är OS-år är inte superroliga för världens friidrottsälskare då de får hålla till godo med Europamästerskapen som det stora utomhusevenemanget vid sidan av alla söndersponsrade galor.

För att ge er någonting roligt att läsa mellan alla meningslösa artiklar om vem som vann vad utan att världens bästa fanns med i startfältet, har vi här listat 11 klassiska svenska friidrottsögonblick som får det blågula idrottshjärtat att slå några extra slag.

 

11. Ricky Bruch tangerar världsrekordet i diskus (1972)

Vi vägrar ge oss på en sådan här lista utan att ha med legenden Ricky Bruch, så är det bara! Den väldige diskuskastaren som avled 2011 hade sin allra största stund en kväll på Stockholms Stadion i juli 1972 när han tangerade amerikanen Jay Silvesters då fyra år gamla världsrekord på 68,40 meter.

10. Patrik Bodén sätter nytt världsrekord i spjut (1990)

Det blev som bäst ett EM-brons i internationella mästerskapssammanhang för Torsbysonen Patrik Bodén. Det vi minns den bitige spjutkastaren bäst för är istället världsrekordet på 89,10 meter som han satte vid tävlingar i Austin, Texas i mars 1990.

9. Susanna Kallur tar EM-guld på 100 m häck (2006)

Häcklöpningsfenomenet Susanna Kallur har trots en fantastisk karriär aldrig lyckats fullt ut i varken OS- eller VM-sammanhang, beroende på ungefär lika delar skadehelvete och otur (minns fjärdeplatsen i Osaka 2007). Vid hemma-EM i Göteborg 2006 fick sprintdrottningen dock äntligen allt att stämma och kunde inkassera ett välförtjänt guld inför ett kokande Nya Ullevi.

8. Armand Duplantis tar EM-guld och krossar det svenska rekordet (2018)

Söndagen den 12 augusti 2018 skrevs svensk friidrottshistoria på Olympiastadion i Berlin. Då hoppade nämligen den blott 18-årige Armand Duplantis hem EM-guldet i stavhopp efter att ha krossat det svenska rekordet och klarat smått otroliga 6,05 meter inför en hänförd friidrottsvärld. Hoppet är det fjärde högsta genom tiderna och vi är ganska säkra på att vi kommer få redigera den här listan i framtiden – varför inte med ett världsrekord?

7. Gunder Hägg slår 15 världsrekord (1941-45)

Medel- och långdistanslegenden Gunder Hägg stod på höjden av sin karriär under andra världskriget, vilket innebar att han aldrig fick chansen att delta i de något OS. ”Gunder the Wonder”, som han kallades i USA, satte dock under karriären inte mindre än 15 (!) världsrekord, vilket med råge väger upp bristen på de stora mästerskapsmedaljerna.

6. Christian Olsson tar OS-guld i tresteg (2004)

Göteborgssonen Christian Olsson slog igenom med dunder och brak på VM i Edmonton 2001 när han överraskande knep silvermedaljen. Två år senare bytte han upp sig till ett guld i Paris, men det är givetvis OS-guldet i Aten 2004 som smäller allra högst. Vem kan glömma den magiska kvällen då Olsson och Stefan Holm hoppade hem två svenska friidrottsguld inom loppet av en timme?

5. Kajsa Bergqvist tar VM-guld i höjdhopp (2005)

Kajsa Bergqvist är utan tvekan en av friidrottshistoriens största höjdhoppare någonsin. Tjejen från Sollentuna strax norr om Stockholm innehar faktiskt fortfarande inomhusvärldsrekordet på 2,08 meter, vilket också är en av våra mäktigaste idrottsprestationer. Vi väljer dock att framhäva VM-guldet i Helsingfors 2005, vilket trots en fantastisk karriär blev hennes enda i de stora internationella mästerskapen.

4. Carolina Klüft tar VM-guld i sjukamp (2003)

Fenomenet Carolina Klüft klev rakt genom tv-rutan och in i miljoner svenskars hjärtan under EM i München 2002, men det var vid VM i Paris 2003 hon på allvar bevisade för världen att hon var en av tidernas främsta sjukampare. Klüft vann tävlingen överlägset och blev på kuppen den tredje kvinnan någonsin att nå drömgränsen på 7 000 poäng – hon fick 7 001 poäng… OS-guldet i Aten må smälla högre rent meritmässigt, men det var i Paris vi lärde oss älska henne!

3. Stefan Holm tar OS-guld i höjdhopp (2004)

Dramat som den lille värmlänningen iscensatte under OS i Aten 2004 tillhör det mest nervkittlande vi svenskar utsatts för i sportsammanhang. Han inledde höjdhoppsfinalen med att på första försöket enkelt ta sig över samtliga höjder upp till 2,29, innan han stötte på det första hindret i form av en rivning på 2,32. Han klarade dock höjden i andra vilket innebar att ribban las upp på 2,34. Efter två rivningar höll hela Sverige andan när Holm påbörjade ansatsen inför det tredje och sista försöket – som han klarade! På grund av rivningarna låg han dock bara på fjärde plats och var tvingad att ta sig över 2,36, en höjd han endast klarat vid ett tidigare tillfälle. Till sina landsmäns stora glädje seglade han över redan i första försöket, och efter en nervös väntan där hoppare efter hoppare rev ut sig kunde Stefan Holm till slut kvittera ut sitt efterlängtade och välförtjänta OS-guld.

2. Patrik Sjöberg sätter nytt världsrekord i höjdhopp (1987)

Vem var egentligen störst – Patrik Sjöberg eller Stefan Holm? Att de båda huvudpersonerna är inte överens om det rätta svaret är ingen hemlighet, men nu kan de äntligen sluta bråka! Sjöbergs världsrekord på 2,42 meter som sattes en magisk junikväll på Stockholms Stadion 1987 är historiens näst högsta (efter Javier Sotomayors 2,45) samt än idag gällande Europarekord, vilket räcker till en respektabel andraplats för den frispråkige Göteborgaren.

1. Anders Gärderud tar OS-guld och sätter världsrekord på 3 000 m hinder (1976)

Löparlegenden och tidigare förbundskaptenen Anders Gärderuds överlägset största triumf kom vid OS i Montreal 1976 när han kämpade hem guldmedaljen i ett av OS-historiens mest oförglömliga upplopp på den klassiska distansen 3 000 m hinder. Värste konkurrenten Frank Baumgartl från Östtyskland var uppe jämsides med svensken vid det sista hindret, men han föll och fick se Gärderud ohotad korsa mållinjen på nya världsrekordtiden 8.08,02. Friidrottsnostalgi och dramatik när den är som allra bäst!

4.57/5 (7)

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2019 | Listor.se

Copy link
Powered by Social Snap