Listor.se

Sveriges största listsajt

10 klassiska Elitlopp

Klassiska Elitlopp
Stig H. Johansson och Victory Tilly vinner Elitloppet 2000 på Solvalla. Bild: Kanal 75

Den sista söndagen i maj varje år riktas travvärldens blickar mot Solvalla och Elitloppet. Hela fyra svenskar finns med bland de tolv mest framgångsrika kuskarna i den prestigefulla tävlingens historia, där Stig H. Johansson sitter ohotad på tronen med sina 6 triumfer.

Här listar vi 10 klassiska Elitlopp – tror du att Stig H. har vad som krävs? Läs vidare så får du svaret!

10. Gidde Palema (2004)

Gidde Palema var äldst av samtliga hästar i 2004 års Elitlopp. Det märktes dock inte alls, och trots dödens genom hela finalen fanns det inget som kunde stoppa den 9-åriga hingsten.

9. The Onion (1984)

Stig H Johanssons första Elitloppstriumf måste bara in på listan! Efter en rad år med utländsk, och i synnerhet fransk dominans var det äntligen dags för svenskarna att visa vad de gick för. 1984 års Elitlopp kom att bli en inhemsk affär som slutade med en högst oväntad svensk trippeltriumf, med Stig H och The Onion högst upp på prispallen.

8. Meadow Road (1985)

Meadow Road hamnade i ett hopplöst läge i försöket, men tog sig till slut ändå till finalen efter en del strul. Väl där spurtade han sedan hem denna fantastisk upplaga av Elitloppet.

7. From Above (2003)

I finalen 2003 var det som väntat Victory Tilly som tog kommandot, med Scarlet Knight pressande på utsidan. Med en utmanande From Above in på upploppet stod det länge och vägde, innan Örjan Kihlström manade på sin häst och avgjorde med en imponerande viljestyrka.

6. Moni Maker (1998)

I förhandssnacket inför 1998 års Elitlopp var det inte många som såg en potentiell klassiker och startfältet kritiserades för att vara alltför svagt, med några få undantag. Tvivlarna tystades dock och bjöds på ett av de mest minnesvärda Elitloppen i modern tid. Det hela slutade med seger för amerikanska Moni Maker på ny världsrekordtid (1.10,6), och svepningen i sista kurvan är bland det värsta som skådats i Elitloppssammanhang.

5. Copiad (1994)

Värmlands stolthet, Copiad, är utan tvekan en av de folkkäraste travhästar vi haft, och vem kan glömma Elitloppsfinalen när han fullständigt krossade amerikanska superhästen Pine Chip på upploppet? Sällan har det jublats på en svensk travbana som det gjorde den där söndagen 1994. Ståpäls!

4. Mack Lobell (1988)

Amerikanska monsterhästen Mack Lobells uppvisning vid sin första Solvalla-triumf är helt klart ett av Elitloppets mäktigaste ögonblick. Mack Lobell kom till Sverige som storfavorit, men visade sig vantrivas och vägrade träna. Det var ett tag så illa att teamet runt den världsberömde fyraåringen hotade med att lämna tävlingen. Han ryckte dock upp sig och gjorde sedan slarvsylta av hela världseliten – som om inget hade hänt. Imponerande!

3. Varenne (2001)

Elitloppet 2001 var en kamp mellan svenskt stål i form av regerande mästaren Victory Tilly, och italienska nationalklenoden Varenne. I finalen tog Victory Tilly som väntat ledningen, och det första varvet gick oväntat långsamt vilket fick publiken att hoppas på en repris från året innan. Men med 800 meter kvar tryckte kusken Giampaolo Minnucci plattan i mattan och kunde till slut defilera i mål som vinnare efter en makalös spurt.

2. Victory Tilly (2000)

Sveriges vinstrikaste häst genom tiderna med Stig H Johansson vid rodret – det första Elitloppet på det nya millenniet kunde egentligen inte sluta på mer än ett sätt. Victory Tilly ställdes öga mot öga med Prix d’Amerique-vinnaren General du Pommeau, världens just då bästa sto och en Varenne på frammarsch. Stämningen på Solvalla gick nästan att ta på den där soliga söndagen, och när Stig H klippte mållinjen visste euforin på läktaren inga gränser.

1. Ego Boy (1973)

Ego Boy är hästen som tog travsporten in i svenskarnas vardagsrum. Av sina 50 segrar är det Elitloppssegern 1973 som smäller allra högst, där den svenska sagohästen lyckades besegra amerikanska stjärnhingsten Flower Child i ett skiljeheat. Bara ett år efter triumfen hittades Ego Boy död i sin box till följd av en bruten ryggkota.

4.71/5 (49)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap