Listor.se

Sveriges största listsajt

10 av av fotbollshistoriens snyggaste frisparkar

Fotboll har många dimensioner, och varje element ger spelarna en chans att hitta någon del av spelet som de behärskar till fullo. Vissa slår alltid straffsparkar, andra tar alltid hörnorna och vi har genom historien sett en hel del legendariska frisparkar slagna av fantastiska konstnärer.

I väntan på EM 2020/2021 saknar vi de största matcherna som också tar fram det bästa av spelarna. Under tiden kan vi spendera vår Comeon Bonuskod på det kommande Champions League-slutspelet, och samtidigt drömma om fler ögonblick som listas här nedan.

Här ger vi er tio av de mest remarkabla stunderna i frisparkshistorien!

10. Mickey Thomas mot Arsenal 1992

En odödlig frispark bestående av ett stenhårt vristskott som susar helt rakt upp i krysset, en chanslös Seaman ihopkrullad på marken. Bollen viker sig inte en millimeter från fot till nät. Ingen hade satsat sina pengar eller bonuskod på att Wrexham skulle besegra Arsenal i denna FA-cup-match. Mickey Thomas ville motbevisa dem.

9. Cubillias mot Scotland 1978

Den lille peruvianen Cubillias lyckas med konststycket att tåchippa (?!) upp en frispark i närmaste krysset i VM 1978. De obscent korta shortsen gör bara målet så mycket mer klassiskt.

8. Messi mot Atlético 2012

Att Messi är värd sin vikt i guld blir sig påmint både på hans lönespecifikation och i viktiga matcher. Här lyfter han bollen alldeles för högt, bara för att den ska segla ned vid bortre stolpen som att det var meningen hela tiden. Det var det förmodligen också. Courtois har aldrig sett mer ledsen ut.

7. Ernie Hunt mot Everton 1970

1970 kunde Ernie Hunt dundra in bollen på volley efter ett spektakulärt upplägg av Willie Carr, som hälade upp bollen i luften på frisparken. Målet var så speciellt att upplägget förbjöds säsongen efter. Nåja, vi är glada att det hann ske en gång i fotbollshistorien.

6. Christiano Ronaldo mot Arsenal 2009

Jodå, CR7 har slagit ett helt gäng frisparkar som inte liknat något annat. Men vi nöjer oss med den här skönheten mot Arsenal, 2009. Google and weep.

5. Juninho mot Sedan 2007

Här skjuter Juninho lågt, långsamt och wobbligt från 37 meter. Bollen slickar huvudena på muren men seglar vackert ned utom räckhåll för en målvakt som förväntar sig något helt annat. Ingen har slagit frisparkar som Juninho.

4. Chilavert mot River Plate 2000

Chilavert går inte till historien som världens bästa målvakt, men mer som världens mest spektakulära. Hans sanslösa räddningar satte skräck i fansen, och sådan spontaniteten som den här frisparken gjorde honom geniförklarad. 

3. Ronaldinho mot England 2002

Alldeles för långt ut, dålig vinkel, hysteriskt mycket skruv, bollen ser ut att gå långt över ribban. I sista stund viker den ned perfekt i vänstra krysset. Masterclass!

2. Juninho mot Ajaccio 2005

Juninho förtjänar ett andra omnämnande, bara för att vi kan. Här ligger bollen 44 meter ut, och det ska väl egentligen inte gå att träffa målburen på det avståndet.

1. Roberto Carlos mot Frankrike 1997

När en frispark resulterar i att forskare skriver en avhandling om hur det ens är fysiskt möjligt för denna boll att gå in, då vet man att Roberto Carlos ligger bakom den. Med lårmuskler stora som kylskåp stegar han upp en ansats från mittcirkel, skruvar den sedan stenhårt runt muren som en bumerang rätt förbi Barthez som förvånat tittar på.

OBS! Denna artikel är publicerad i samarbete med en extern partner.

4.56/5 (25)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap