Listor.se

Sveriges största listsajt

10 av de viktigaste bilmodellerna genom tiderna

Den klassiska Bubblan från Volkswagen är världens kanske mest kända bilmodell, men den är inte mest betydelsefull om man får tro amerikanska bilsajten Inside Lane som listat de 100 viktigaste bilmodellerna genom tiderna.

Redan 1886 konstruerade de två tyska ingenjörerna Carl Benz och Gottlieb Daimler, oberoende av varandra, varsin bensindriven bil vilket kom att bli de första två praktiskt användbara bilarna som byggdes. Sedan dess har ett sammelsurium av bilmodeller både kommit och gått, varav några gjort mer bestående avtryck i bilhistorien än andra.

Nedan redovisar vi tio av de viktigaste bilmodellerna genom tiderna – håller du med?

10. BMW 2002

Världens första moderna sportsedan! Trots endast två dörrar och en 2,0-litersmotor, skulle 2002:an komma att revolutionera körglädjen för sedanägare världen över.

9. T-Ford

Det har hunnit gå över hundra år sedan bilvärldens första megasuccé började tillverkas av Henry Ford. Precis som Martin Luther King 60 år senare hade Ford en dröm, och även hans grundade sig i rättvisa, med tillägget om möjligheten för alla att bli bilägare – och möjligtvis att göra sig en egen hacka.

8. Duesenberg Model J

Med en rak åtta på 6,9 liter med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cylinder uppgavs effekten hos Duesenbergs Model J när den kom till hela 265 hästkrafter – mer än dubbelt så mycket än konkurrenterna vid den tiden. Även om siffran i efterhand konstaterats vara en lätt överdrift fanns det ingen konkurrent som kunde erbjuda en så avancerad och stark motor.

7. Ferrari 250 GTO

Denna sportvagn tillverkades av italienska Ferrari mellan åren 1962 och 1964 och kännetecknas främst av sin aerodynamiska front. En riktig skönhet!

6. Mercedes Benz 300 SL

Apropå skönheter – Mercedes Benz 300 SL, eller ”Måsvingen” som den också är känd som, är tveklöst en av bilhistoriens mest minnesvärda modeller.

5. Porsche 911

Tyska biltillverkaren Porsche började tillverka den klassiska 911:an 1963 och modellnamnet är så starkt att det används i marknadsföringen av bilens arvtagare än idag. Modellen hette dock från början 901, men ändrades till 911 efter att Peugeot gripit in för att skydda sina modellnamn.

4. Volkswagen Typ 1 (Bubblan)

Viktigaste bilmodellerna genom tiderna

Producerad runt om i världen i över 65 år – Bubblan var den första bilen för generationer av förare. Kan vara den mest älskade bilen någonsin!

3. Chevrolet 1955

Chevrolet 1955, ofta kallad ”’The 55 Chevy”, började tillverkas av General Motors division Chevrolet 1955 och fanns ursprungligen i tre modeller; 150, 210 och Bel Air.

2. Austin Mini

Sir Alec Issigonis byggde den lilla vagabondkärran med en tvärställd motor och framhjulsdrift. Femtio år senare inser vi att han skapade riktlinjerna för praktiskt taget alla kommande generationer av moderna bilar.

1. Ford V8 1932

Den första konsumentkärran som en vanlig arbetare kunde ha råd med – Fords V8 från 1932 har definierat amerikansk fordonsindustri i över 80 år. Säkert superenkel att fickparkera!

3.91/5 (160)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap