Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens vackraste stränder

Nu när vi nordbor befinner oss i årets mörkaste period börjar det dra ihop sig inför årets långresa till solen. Att resa är inte gratis, och den som sätter sprätt på hela sparkontot vill helst få valuta för sina kronor, gärna i form av någon av världens vackraste stränder.

CNN har listat de hundra vackraste sandremsorna på denna jord, och här presenteras de 20 allra finaste. Inte en enda svensk strand finns med på listan, vi får istället nöja oss med att Skagens kust i vårt grannland Danmark fått en 66: e plats.

20. Muri Beach, Rarotonga, Cooköarna

Denna fantastiska strand är belägen på en lummig vulkanö omgiven av en vacker korallrik lagun. Stranden är långgrund vilket gör den mycket familjevänlig och besökaren kan vada ut till någon av de fyra öde öarna i bukten.

19. Maya Bay, Thailand

Världens vackraste stränder

Denna otroligt vackra vik är omgiven av 100 meter höga klippor och inne i viken ligger bland annat en 200 meter lång sandstrand och turkost vatten fullt med färglada fiskar. Stranden som fick stor uppmärksamhet efter filmen ”The Beach” tar man sig till med longtailbåt från Ko Phi Phi för några hundra baht.

18. Gardner Bay, Ecuador

För att ta sig till Garder Bays som ligger längs Galapagosöarnas kust krävs en båttur på runt tio till tolv timmar, och väl framme får man inte vara ensam. Nej, man får snällt trängas med sjölejon som pressar på stränderna, och tar man ett dopp får man se upp för rockor. Galapagosöarna huserar en mängd unika arter och var ett populärt resmål för Darwin då det begav sig.

17. Nihiwatu Beach, Indonesien

Förutom enstaka surfare och lokalbor är Nihiwatu Beach i princip orörd från exploatering. Det är rent, fridfullt och ett oslagbart paradis för vågryttare.

16. Luskentyre Beach, Skottland

Om du tänkt komma hem med en schtekig bränna är den skotska Luskentyre Beach kanske inte bästa stället. Och det är kanske inte en paradisstrand i traditionell mening, men de häpnadsväckande omgivningarna och de långa och breda sandstränderna gör stranden unik i sitt slag. Upplev den karga skotska skönheten när den är som bäst och passa samtidigt på att spana in några av de uttrar, sälar, delfiner och örnar som lever i området.

15. The Baths, Brittiska jungfruöarna

De stora stenblocken – vissa så höga som 40 meter! – är kvarlämningar från de Brittiska junfruöarnas vulkaniska historia. Eftersom stranden ligger inne i jungfruöarnas nationalpark kostar det en slant att ta sig in, men med största säkerhet är väl spenderade pengar. För den våghalsige går det att ta sig över de djupa stupen mellan stenblocken till den berömda Djävulsbukten.

14. El Nido, Filippinerna

El Nido, även kallad Fillipinernas sista utpost utgörs av puderfina stränder och genomskinligt vatten, kantat av marmorklippor, uråldriga grottor och vattenfall. Låter det magiskt? Det blir bättre, det är även himmelriket den intresserade av för livet under havsytan. Här lever mer än 50 olika korallarter – något som drar till sig valhajar, sjökor, delfiner och utrotningshotade sköldpaddsarter.

13. Pulau Perhentian Kecil, Malaysia

Till denna ännu oexploaterade pärla utanför Malaysias östkust tar man sig endast med båt och en mer romantisk plats får man leta efter. Sagolika vyer och ett sällsamt lugnt gör det till en plats väl värd att besöka. Tröttnar man på romantik finns det ett rikt djurliv i djungeln på ön, och det finns goda snorklingsmöjligheter för den som vill spana in exotiska firrar.

12. Tulum, Mexiko

Den bländande vackra Tulumstranden på Yucatán-halvön i Mexico är över två mil lång, och på berget bakom stranden tornar templet El Castillo – en mäktig kvarlämning av Mayafolket. Den perfekta stranden för den som vill kombinera sol- och bad med kultur och historia.

11. Whitehaven Beach, Australien

På Whitehaven Beach längs Tasmaniens kust är stränderna kristallvita och rena från miljösförstöring. Efter ett dopp i det blåa kristallklara vattnet är känslan av Nirvana inte långt bort. Det kanske inte värt att åka till Tasmanien under regnperioden för då kryllar det av farliga maneter i den blåa lagunen.

10. Palaui Island, Filippinerna

Vita undersköna stränder möter vulkaniska berg och mörkblått vatten på den filippinska ögruppen Palaui. Det är en svårslagen vy av vild natur och är ett populärt resmål för trekkers, och det är inget för den bortskämde eftersom det inte finns några hotell och man bokstavligen får sova under stjärnorna.

9. Champagne Beach, Vanuatu

Champagne Beach fick sitt namn på grund av att några turister tyckte det såg ut som att vattnet bubblade, något som beror på den vulkaniska havsbotten som släpper ut gaser. En lite pirrig upplevelse alltså, och varför inte passa på att skåla i lite skumpa när du ändå är där! Stranden är ett mycket populärt resmål bland Australiensiska kryssningsfartyg men platsen har trots detta lyckats bibehålla sin stillsamhet.

8. Matira Beach, Tahiti

Magiska Matira Beach är en undangömd strand längs Bora Boras endast 29 kilometer långa kust. Det är ett romantiskt paradis, känd för sin vänliga och lugna atmosfär – perfekt för den som vill finna en stillsam oas.

7. Wineglass Bay, Australien

Wineglass Bay är en del av Freycinet nationalpark på Tasmanien och är en makalös syn med en lång vit strandremsa och rosa granitformationer. Uppifrån ser bukten ut som en hals på en vinflaska och det är så den har fått sitt namn.

6. Cabbage Beach, Bahamas

Det ganska osköna namnet på Cabbage Beach gör inte denna vidunderligt vackra strand rättvisa. Den som tröttnar på de mer livliga delarna av denna vidsträckta strand har även ett flertal undangömda oaser av orörda sandstränder att välja mellan.

5. Anse de Grande, St. Barths

Den tre kilometer långa vita sandstranden Anse de Grande ligger i en skyddad vik på den sydvästra sidan av Granada och anses vara en Karibiens absolut vackraste.

4. Anse Source d’Argent, Seychellerna

Stranden Anse Source d’Argent är troligtvis världens mest kända och fotograferade, vilket inte är konstigt med tanke på vilken närmast underjordiskt vacker plats det är. Stranden är som hämtad ur fantasin och inte helt olik Paradisön som var Wonder Womans födelseplats. I vilket fall är den gnistrande kritvita stranden i kontrast mot de nerslipade granithällarna och det turkosa vattnet en svårslagen kombination. Boka biljett till Seychellerna – check!

3. Grace Bay, Providenciales, Turks- och Caicosöarna

Kristallklart vatten och ett barriärrev med ett rikt djurliv gör denna strand inte bara till ett paradis för solbadare, utan även en självklar favorit för dyk-och snorklingsintresserade. Toppen för de som vill vara aktiva under semestern och har man tur kan man få se ett par knölvalar simma förbi. Grace Bay Beach brukar beskrivas som en av världens vackraste stränder – vi kan bara hålla med!

2. Rabbit Beach, Italien

Stranden med det lustiga namnet ”Kaninstranden” på svenska, ligger på den italienska ön Lampedusa. Stranden beskrivs som en unik miljö med västindiska färger och vita stränder, och visst sticker den ut från mängden?

1. Grande Anse Beach, Seychellerna

Detta paradis på jorden ligger svårtillgängligt och ska inte vara helt lätt att hitta. Men tar man sig väl dit så väntar en belöning – en så nära perfekt strand man kan komma! Mot en kuliss av skogsbeklädda berg och palmer bryter den sammetslena sanden av mot det krispigt blåa havet. Ett måste för surfare och andra som vill uppleva något alldeles extra, även om det kanske blir svårt att uppskatta den vanliga playan efter ett besök till denna arketyp av strand!

4/5 (3)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap