Listor.se

Sveriges största listsajt

10 av världens snabbaste passagerartåg

Världens snabbaste passagerartåg
De snabbaste passagerartågen i världen hittar man i Asien – och det går verkligen undan! Bild: Public Domain

När svensken vill resa tidseffektivt och miljömedvetet ligger tåget närmast till hands, och i synnerhet de snabba x2000-tågen. Jämfört med några av världens snabbaste passagerartåg har dock den gamla trotjänaren inte mycket att hämta med sina 200 km/h som högsta tillåtna hastighet.

Naturligtvis hittar vi de allra snabbaste tågen i superstressade Asien – och det går verkligen undan. Med hastigheter på en bra bit över 300 kilometer i timmen är dessa tåg lika snabba, eller i vissa fall ännu snabbare än en Formel 1-bil!

Det vore kanske något för SJ att kika på, som plåster på såren för alla ”löv-på-spåren”-incidenter och liknande de senaste åren…

 

8. Eurostar

Land: Storbritannien/Frankrike
Hastighet: 300 km/h

En upprustning av den brittiska delen av den berömda Eurostar-linjen har kortat restiden ytterligare för dess resenärer. Tåget kallas även det för Eurostar, och är en variant av de franska TGV-tågen.

7. Alta Velocidad Española AVE

Land: Spanien
Hastighet: 300 km/h

Denna populära linje stal redan vid starten en femtedel av inrikesflygets kunder på sträckan mellan Spaniens två största städer, som nu numera även går till Sevilla och Valencia.

7. Thalys PBKA

Land: Belgien/Frankrike/Holland/Tyskland
Hastighet: 300 km/h

Sedan introduktionen av Thalys höghastighetståg har resan mellan Paris och Bryssel förkortats avsevärt och avverkas numera på endast 90 minuter. Linjen har i stort sett konkurrerat ut flygtrafiken på sträckan.

7. Trenitalia Frecciarossa

Land: Italien
Hastighet: 300 km/h

Frecciarossa betyder ”Röda pilen”, och är väl ett passande namn på höghastighetståget som tar sina resenärer från Rom till Milano på cirka två timmar och 40 minuter.

7. THSR 700

Land: Kina (Taiwan)
Hastighet: 300 km/h

Detta snabbtåg är byggt efter den japanska Shinkansen-modellen och trafikerar mellan Taiwans två största städer.

6. Korea Train Express KTX

Land: Sydkorea
Hastighet: 306 km/h

Snabbtåget mellan Sydkoreas två största städer började med kommersiell trafik våren 2004. En ny linje från Wonju till Gangneung stod klar lagom till de olympiska vinterspelen i Pyeongchang 2018.

 

 

4. Japan Railways Shinkansen

Land: Japan
Hastighet: 322 km/h

Japanernas Shinkansen-tåg kallas även ”bullet trains” och utör världens mest avancerade höghastighetsnät för tåg. De är kända för sin punktlighet, och de flesta tåg håller tidtabellen med sekundprecision.

4. TGV Train à Grande Vitesse

Land: Frankrike
Hastighet: 322 km/h

Det berömda nätet av snabbtåg i Frankrike, som togs i bruk redan under tidigt 80-tal, har numera förlängningar till flera angränsande länder.

3. China Railways CRH3

Land: Kina
Hastighet: 350 km/h

2008 lanserade China Railways sitt första CRH-tåg för att trafikera sträckan mellan Peking och Tianjin. Linjen har blivit en succé som kortat restiden mellan de två städerna avsevärt.

2. SMT Shanghai Transrapid

Land: Kina
Hastighet: 432 km/h

Sträckan mellan Shanghai och Shanghai Pudong International Airport var den första kommersiella linjen som togs i drift med höghastighetståg som drivs med så kallad maglev-teknik, vilket innebär att det svävar fram med hjälp av magnetiska krafter. Världens näst snabbaste tåg är konstruerat av Siemens och ThyssenKrupp, och notan för kalaset landade på nätta 1,2 miljarder dollar.

1. JR Central L0 Series

Land: Japan
Hastighet: 500 km/h

Väldens snabbaste tåg drivs även det av magnetisk levitation. Senaste modellen av tåget presenterades i Tokyo redan för ett par år sedan, men man räknar inte med att ha det i bruk förrän 2027.

 

3.67/5 (9)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
Lindén
2 år sedan

Den snabbaste jag åkt är den i Shanghai. Maglev tror jag den kallas. 431 km/h!


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap