Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens mest populära sevärdheter

Världens mest populära sevärdheter
Taj Mahal i Indien är ett av världens mest besökta turistmål. Bild: Public Domain

Av världens 10 mest besökta sevärdheter ligger hela nio stycken i USA, däribland Disneyland, Las Vegas och Times Square. När resenärerna själva får rangordna sina favoriter bland planetens landmärken är det dock annat ljud i skällan.

Trip Advisor lät sina läsare lista de sevärdheter runt om i världen de helst skulle besöka. Resultatet blev att kulturfaktorn steg väsentligt jämfört med de platser som faktiskt är mest besökta. Bland världens mest populära sevärdheter finner vi hela fem i Europa – men det är sydamerikanskt i topp!

 

10. Stortorget i Krakow, Polen

Stortorget i är beläget mitt i Gamla stan i Kraków och har anor så långt tillbaka som 1200-talet. Det är med sina ungefär 40.000 m² det största medeltida torget i Europa.

9. Dubrovniks stadsmur, Kroatien

Dubrovniks stadsmur är en ringmur som inhyser Gamla stan i Dubrovnik och uppfördes under 1100-1600-talet. Hela byggnadsverket består av en serie stenmurar och flera befästningar, bastioner och torn som var tänkt att skydda republiken Dubrovnik från yttre hot.

8. Peterskyrkan, Vatikanstaten

Peterskyrkan i Vatikanstaten är världens största och har fått sitt namn efter aposteln Petrus, som och antas ha blivit begravd på den plats där kyrkan står idag. Byggnadsarbetet inleddes 1506 och 120 år senare invidges den 1626 av dåvarande påven Urban VIII.

7. Uppståndelsekyrkan i Sankt Petersburg, Ryssland

Uppståndelsekyrkan i Sankt Petersburg går även under namnet Kyrkan av blodet, efter att Alexander II mördades på samma plats 1881. Kyrkan är belägen invid Gribojedovkanalen inte långt från huvudgatan Nevskij Prospekt.

6. Mezquita i Cordoba, Spanien

Mezquita, belägen i spanska Córdoba, var från början en morisk moské som färdigställdes under 900-talet. I början av 1200-talet byggdes den dock om till en kristen kyrka när Ferdinand III intog staden. Sitt nuvarande utseende fick dock katedralen först på 1700-talet.

5. Tempelruinerna i Bayon, Kambodja

Bayon är en tempelruin i ruinstaden Angkor i norra Kambodja är belägen i mitten av det mur- och vallgravsomgärdade Angkor Thom, uppfört av kung Jayavarman VII på 1200-talet. Bayon är kvadratisk och uppförd enligt religiösa och geometriska former efter väderstrecken. Dess mest uppmärksammade särdrag är de stora stenansikten som pryder tornen.

4. Petra, Jordanien

Petra nämns ofta som nabatéernas huvudstad och utgjorde ett centrum för karavanhandel. Staden byggdes omkring 800-700 f.Kr. och hade sin storhetstid omkring år noll, med ett invånarantal på cirka 3000. Efter att varit mycket jordbävningsdrabbat övergavs staden och föll under 1200-1300-talet i glömska.

3. Taj Mahal, Indien

Shah Mahan lät under 1600-talet uppföra detta gigantiska marmorverk som ett mausoleum över sin älskade favorithustru Mumtaz Mahal i den indiska staden Agra. Arkitekturen som kallas Mogularkitektur har starka influenser från Persien, men även från Indien och Turkiet. Taj Mahal utgörs förutom huvudbyggnaden i vit marmor även av ett flertal mindre byggnader och trädgårdar som omringas av en röd sandstensmur, allt utfört med en stark strävan efter symmetri. Det mest spektakulära med byggnaden är den vackra kupolen och de 40 meter höga minareterna.

2. Angkor Wat, Kambodja

Angkor Wat är det mest berömda templet i ruinstaden Angkor i norra Kambodja och lät byggdas av kung Suryavarman II (1113-1150) som en hinduistisk helgedom tillägnad guden Vishnu. Under 1300- eller 1400-talet konverterades templet till en theravadabuddhistisk helgedom, vilket det mer eller mindre fortsatt att vara ända tills idag, även om resten av Angkor övergavs under 1500-talet. Sedan 1992 är området upptaget på Unescos världsarvslista.

1. Machu Picchu, Peru

På en bergstopp 2430 meter över havet hittar vi inkastaden Machu Picchu – och kanske är det just på grund av sin svårtillgänglighet som staden blivit ett så populärt resmål för kreddiga backpackers. Staden grundades av inkafolket omkring 1440 och beboddes fram till de spanska invasionen av Peru under 1500-talet. Staden är byggd med en särskild teknik typisk för inkafolket där stora stenblock är infogade bredvid varandra med imponerande precision.

4/5 (2)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap