Hitta SMS-lån | Hitta det bästa lånet för just din situation

Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens mest berömda broar

”Bridge over Troubled Water”, ”Broarna i Madison County”,  ”Bron över floden Kwai” – broar har genom tiderna onekligen varit ett ett populärt inslag i nöjesbranschen.

Dessa byggnadsverk tycks också vara något som väcker starka känslor, vem minns inte den i media uppmärksammade debatten innan bygget av Öresundsbron? Kanske finns det ett slags vemod över broar som sträcker sig över hav och floder och som är en tydlig påminnelse om människans manipulering av naturen. CNN Travel har listat 24 av världens mest berömda broar och vi presenterar här topp 10.
 
 
 

10. Tower Bridge

tower-bridge
Bild: © David Iliff

Invigd: 1894
Arkitekt: Horace Jones

I hjärtat av London tronar detta mäktiga byggnadsverk som sträcker sig över floden Themsen. Nedre delen av bron är öppningsbar för att kunna släppa igenom båtar och drevs från början av ångkraft som numera har ersatts med elektricitet. Towern är ett av Londons mest välbesökta turistmål och längst upp i tornen finns det bland annat ett museum för ångmaskiner.
 
 

9. Nanpu Bridge

nanpu-bridge
Bild: © Qiao-Da-Ye

Invigd: 1991
Arkitekt: Shanghai Municipal Engineering Institute/ Shanghai Urban Construction College & Institute/ Holger S. Svensson

Nanpu-bron är en av de viktigaste i Shanghai som knyter samman dess viktiga trafikleder och där det passerar upp till fem miljoner bilar varje dag (!). Med sin särskilda spiralformade design står bron verkligen ut från mängden.
 
 

8. Hangtzou Bay Bridge

hangzhou-bay-bridge
Bild: © Glabb

Invigd: 2008
Arkitekt: Ty Lin International

Bron över Hangtzoubukten är en snedkabelbro med en sexfilig motorväg som förbinder den expanderande industristaden Ningbo i Zheijangprovinsen med Shanghai, och förkortade sträckan med 18 mil då den byggdes.
 
 

7. Akashi Kaikyo Bridge/Pearl Bridge

akashi-bridge
Bild: © Kim Rötzel

Invigd: 1998
Arkitekt: Satoshi Kashima

Detta hängbro som binder samman Kobe- och Keihanshinområdet med Awaji är också världens längsta med sina imponerande 3911 meter, vilket till exempel gör den hela fyra gånger längre än Brooklyn Bridge. Över bron går en sexfilig motorväg som nattetid är upplyst på ett mycket effektfullt sätt.
 
 

6. Tsing Ma Bridge

tsing-ma-bridge
Bild: © Chung Kiu, Ryan Cheng

Invigd: 1997
Arkitekt: Costain / Mitsui / Trafalgar House

Tsing Ma-bron är världens sjätte största hängbro och knyter samman Honkongs bil-och tågtrafik med Chep Lap Kok där stadens flygplats ligger. Bron är byggd för att klara av stora påfrestningar som exempelvis tyfoner och kostade ungefär 920 miljoner dollar att konstruera.
 
 

5. Gateshead Millenuim Bridge

millennium-bridge
Bild: © Richard Howell

Invigd: 2002
Arkitetkt: Wilkinson Eyre & Gifford

Milleniumbron, som den heter på svenska, är en öppningsbar vridbro för gång- och cykeltrafik som korsar floden Tyne i Newcastle och vann 2003 det prestigefulla Stirling-priset för sin speciella design.
 
 

4. Brooklyn Bridge

brooklyn-bridge
Bild: © Ray Horwath

Invigd: 1883
Arkitekt: John Augustus Roebling

Ikonsika Brooklyn Bridge är New Yorks äldsta hängbro och sträcker sig över East River från Brooklyn till Manhattan. Om man intresserar sig för hur brobygget gick till kan man läsa om det i boken ”The Great Bridge” av David McCollough.
 
 

3. Ponte Vecchio

ponte-veccio
Bild: © Utente:MM

Invigd: 1345
Arkitekt: Taddeo Gaddi (troligtvis)

Ponte Vecchio som betyder ”gamla bron” tros ha existerat redan under romartiden och var ursprungligen byggd i trä. Efter att bron förstördes vid en översvämning byggdes den upp igen, men denna gång ändrades byggmaterialet till sten. Bron har genom alla tider använts som lokal för olika affärsverksamheter och klarade sig mirakulöst nog från bombningarna under andra världskriget.
 
 

2. Sydney Harbour Bridge

sydney-harbor-bridge
Bild: © 4walls

Invigd: 1932
Arkitekt: John Bradfield

En av Sydneys populäraste sevärdheter som även går under namnet ”galgen” på grund av sin böjda form, binder samman Sydneys shoppingkvarter med bostads- och affärskvarteren i Sydney Harbour.
 
 

1. Golden Gate Bridge

golden-gate
Bild: © Leonardo Pallotta

Invigd: 1937
Arkitekt: Joseph Baermann Strauss

Världens mest berömda bro är naturligtvis vackra Golden Gate Bridge i San Francisco. Den orangefärgade hängbron som sträcker sig över sundet med samma namn har kommit att bli den självklara symbolen för staden.

3.69/5 (26)

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2020 | Listor.se

Share via
Copy link
Powered by Social Snap