Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens häftigaste tunnelbanestationer

Den som kom på att man kan hänga konst i tunnelbanan var ett riktigt snille, för vad skulle man annars ägna sig åt när tåget aldrig kommer, telefonen är död och man befinner sig långt ner i underjorden? Här har vi listat några av världens häftigaste tunnelbanestationer.

Det är något speciellt med att befinna sig djupt ner i ett utsprängt berg som luktar av fuktig sten – och vem älskar inte fantasifullt utsmyckade stationer som får tankarna att vandra bort från verkligheten när man väntar på tåget? Här är några tips på unika tunnelbanestationer som är väl värda ett besök.

 

10. Bockenheimer Warte Station

bockenheimer
Plats: Frankfurt, Tyskland
Invigd: 1986 (tillbyggnad 2001)

En viktig knytpunkt i Frankfurts tunnelbanesystem som har en liten tvist – en av ingångarna ser ut som en tågvagn som kraschat halvvägs ner i trottoaren. Arkitekten Zbiginiew Peter Pininski som designat ingången sa sig hämta inspiration från den surrealistiske konstnären René Magritte.

 

9. Central Park Station

cp-station
Plats: Kauhsiung, Taiwan
Invigd: 9 mars 2008

Central Park Station är en underjordisk tunnelbanestation i två våningar som har fått sin speciella design av den brittiske arkitekten Richard Rogers. Ingången ser nästan ut som ett stort segel och inuti finns det gräsbeklädda väggar med vindsnurror i form av solrosor som ger en märklig effekt av att vara ute och inne på samma gång.

 

8. Bund Sightseeing Tunnel

bund
Plats: Shanghai, Kina
Invigd: 2000

Okej, det här är ingen tunnelbanestation, men denna galna transportsträcka i en tunnel under floden Pu bjuder på en så fantastisk visuell upplevelse att den ändå tar plats på listan. Tunneln är faktiskt Shanghais femte mest besökta turistattraktion.

 

7. Zoloti Vorota Station

zoloti
Plats: Kiev, Ukraina
Invigd: 30 december 1989

Om man kunde kliva in i en maräng skulle det nog se ut ungefär såhär! Stationen är berömd just för sin vackra arkitektur som sysselsatt många konstnärer och arkitekter. Zoloti Vorota är första anhalten på Syretsko-Pitraya linjen.

 

6. Kirovsky Zavod Station

kirovsky
Plats: S:t Petersburg, Ryssland
Invigd: 15 november 1955

Man får nästan känslan av att kliva in på ett tjusigt spa (med undantag för Lenin-statyn som står längst in) när man ska ta tuben från Kirovsky Zavod. Den är dessutom inte bara vacker, utan även världens djupast belägna tunnelbanestation.

 

5. Kosomolskaya Station

komsomolskaya
Plats: Moskva, Ryssland
Invigd: 30 januari 1952

I hjärtat av Moskvas centralstation finner du denna magnifika sal som mer liknar en kyrka än en perrong och tjänar som av-och på-stigningsplats för tre olika tunnelbanelinjer. Man får alltså trängas lite om man vill spana in takmosaikerna eller den övriga mycket barocka inredningen.

 

4. Westfriedhof Station

westfriedhofstation
Plats: München, Tyskland
Invigd: 24 maj 1998

En av de stationer som tillkommit på senare tid på Münchens tunnelbanekarta och utmärker sig med bland annat en nästan fyra meter lång ljusinstallation. Med elva lampor som lyser upp stationen i rött, blått och gult ser stationen nästan utomjordisk ut. Ingo Mauer heter konstnären.

 

3. T-Centralen

t-centralen
Plats: Stockholm, Sverige
Invigd: 24 november 1947

T-Centralen är Stockholms största och mest trafikerade tunnelbanestation och den enda station där alla Stockholms tre tunnelbanelinjer möts. Djupast ner i det utsprängda berget ligger den blåa linjen med vacker blåmålad konst som påminner om grottmålningar. Linjen invigdes under 70-talet och de effektfulla väggmålningarna på silhuetter av byggnadsarbetare och blommor är skapade av konstnären Per Olov Ultvedt.

 

2. Formosa Boulevard Station

formosa
Plats: Kaohsiung, Taiwan
Invigd: 14 september 2008

En vacker plats att passera på väg till jobbet är den transfersträcka som är belägen mellan de röda och orangea tunnebanenäten i Kaohshiung City som stoltserar med världens största offentliga konstinstallation ”Dome of Light”. Konstnären som skapat detta magnifika verk av sammanfogade glasbitar heter Narcissus Quagliata och det tog ungefär fyra år att färdigställa.

 

1. Champ-de-Mars Station

champsdemars
Plats: Montreal, Kanada
Invigd: 14 oktober 1966

Champ-de-Mars Station är en del av Montreals ursprungliga tunnelbanenät och dess vackra glaskonst är skapad av konstnären Marcelle Ferron. Stationen gör sig allra bäst på dagtid då solen lyser upp färgerna på glaset.

4.67/5 (3)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap