Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens häftigaste övergivna platser

Vi är numera drygt sju miljarder människor på jorden och på vissa platser börjar det bli ont om plats. Trots detta finns det faktiskt ställen som övergivits och sedan dess fått stå orörda.
 
Urban exploring och ”ruinporr” är två subkulturer som vuxit fram på senare tid och att utforska övergivna sjukhus, militäranläggningar och tunnelbanesystem har blivit något av en sport. Här är några av världens häftigaste övergivna platser som garanterat kommer ge dig kalla kårar.
 
 

10. SS Ayrfield, Australien

ss-airfield

Detta kusliga skepp är en kvarlämning från andra världskriget och har sedan dess lämnats åt sitt öde i den australiensiska bukten Homefield Bay. Naturen har satt sina klor i vraket och idag växer det en hel liten skog på det forna krigsskeppet.
 
 

9. Sanzhi-byn, Taiwan

sanzhi

Den märkliga semesterbyn i Shintzu har beskrivits som en futuristisk ruinby, och husen påminner närmast om något från en gammal science fiction-rulle. Husen byggdes av amerikansk militär och var tänkta att fungera som semesterort för amerikanska militärer stationerade i Asien. Efter massivt strul med konstruktionen av husen och flera dödsfall relaterade till bygget övergavs det halvfärdigt och har sedan dess varit övergivet.
 
 

8. El Hotel Del Salto, Colombia

hotel-de-salto

Salto Hotell öppnades 1928 med utsikt över 157 meter höga Tequendama Falls och var tänkt att locka välbärgade turister. På 90-talet övergavs hotellet dock efter långvariga vattenföroreningar, och har sedan dess förfallit till ett riktigt spökslott som säga vara hemsökt. Inte förrän 2012 öppnade hotellet igen, men denna gång som ett museum.
 
 

7. Cape Romano, Florida

cape-romano

De UFO-liknande kupolhusen belägna vid Cape Romano längs Floridas kust förbryllade länge lokalbefolkningen, och troddes bland annat ha uppförts av en sekt. Det visade sig senare att det var oljeproducenten Bob Lee som lät uppföra husen 1981 som ett sommarboende till sin familj. Husen gapar sedan länge tomma och har slitits ner av väder och vind.
 
 

6. Eastern State Penitentiary, Philadelphia

eastern-state-penitentiary

Eastern State Penitentiary är ett före detta fängelse som var i drift åren 1829-1971, och har bland annat inhyst legendariska brottslingar som Willie Sutton och Al Capone. Willie Sutton var en av tolv män som på 1940-talet lyckades rymma från fängelset genom en tunnel under muren. Idag är fängelset omvandlat till ett museum och besökare kan få en guidad tur genom de kusliga korridorerna.
 
 

5. Maunsell Forts, England

maunsell-redsands-forts

Dessa skräckinjagande fort byggdes i Themsen under andra världskriget för att försvara Storbritannien från ovälkommet besök. Forten, som fått sina namn efter arkitekten Guy Maunsell, övergavs efter kriget och står nu som gamla söndervittrande krigsreliker mitt i den brittiska floden.
 
 

4. Michigan Central Station, Detroit

michigan-central-station

När Michigans centralstation stod färdig 1913 var den världens högsta stationsbyggnad och livligt trafikerad, men efter att det sista tåget lämnade stationen 1988 har den enorma byggnaden gapat tom. Det har emellertid blivit en populär plats för ”urban explorers” och har använts i flera film- och musikvideoinspelningar.
 
 

3. Hashima, Japan

hashima

1959 var den lilla ön Hashima utanför Nagasakis kust en av de mest tätbefolkade platserna i världen – idag finns inte en enda människa kvar. Den mytomspunna ön går även under namnet Spökön och hade förr en blomstrande kolgruva, skolor, hotell och restauranger men övergavs när gruvan stängde på 70-talet. Ön var sedan helt stängd för besökare fram till 2009, och är numera ett populärt turistmål.
 
 

2. Beelitz Heilstätten, Tyskland

beliz-hallstetten

Det numera övergivna Beelitz Heilstätten byggdes i slutet av 1800-talet som en toppmodernt sanatorium för tuberkulospatienter. Under första världskriget omvandlades byggnaden till ett militärsjukhus där bland andra Adolf Hitler skall ha behandlats. Sårade soldater fortsatte behandlas här även under andra världskriget, men övergavs totalt när sovjetiska trupper lämnade Tyskland. Idag sägs andar från döda soldater gå igen i de tomma operationssalarna.
 
 

1. Pripjat, Ukraina

pripijat

Att den Ukrainska staden Pripjat är en av världens kusligaste platser är det inget tvekan om, och staden som tidigare inhyste 50 000 invånare är numera ödsligt tom. Pripjat, som låg nära kärnkraftverket Tjernobyl, drabbades hårt av olyckan 1986 och har sedan den övergavs varit en spökstad. Staden beräknas vara radioaktiv i minst 300 år till och går endast att besöka med organiserade turistguider.
 

3.85/5 (13)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap